Yunanistan Şoför Vizesi
Yunanistan Schengen anlaşmasının vize başvuruları direkt yani doğrudan olmak üzere Yunan Konsolosluğu’na gerçekleştirilemez. Bu nedenle Yunanistan şoför vizesi başvurularını, başvuru merkezleri ya da akredite seyahat acenteleri vasıtasıyla yapabilirsiniz.
Yunanistan vize başvurularında bölge hudutlaması bulunmaktadır. Başvuru sahibi oturduğunuz şehre hizmet veren alakalı Yunan vize başvuru merkezine başvuru gerçekleştirmesi gerekecektir.
Yunanistan Tır Şoförü Schengen Vizesi Nedir?
Yunanistan şoför vizesi başvurusunda, kullanılacak aracın cinsine göre (tır/otobüs) başvuru belgeleri farklılık göstermektedir. Tüm evrakların 3 aylık bir süre içinde güncellenmiş olması gereklidir. Konsolosluk başvuru sırasında asıl ve beraberinde kopyalarını da istemektedir.
Yunanistan şoför vizesi, yük ve yolcu taşımacılığını uluslar arası anlamda yapan şoförlere verilmektedir. Bu vize türüne sahip olan tır şoförleri Schengen Bölgesi’ne dahil olan tüm AB ülkelerine taşıma yapabilmektedir.
Yunanistan tır şoförü vizesi, 5 yıllık bir süre için düzenlenmektedir. Bu vize hamili, 6 aylık bir süre içerisinde Yunanistan ülkesinde ve Schengen Bölgesi’nde en fazla 90 gün kadar kalabilir ve yük taşıyabilir.
- Schengen Vize Başvuru Formu Yunanca/ İngilizce dilinde doldurulabilir.
- Pasaportun geçerlilik süresi, yolculuk bitiş tarihinden itibaren 6 ay süre ile geçerli ve en az 2 sayfası boş olmalıdır.
- Pasaportunuzun daha önceden kullanılmış sayfalarının fotokopisi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği (Eski eş, evlenmeden önceki durum ve evli iseniz şimdiki eşiniz ile olan durumunuz için ‘vukuatlı’ kayıt örneğini e-Devlet’ten almalısınız.
- Schengen Bölgesi’nin tümünde geçerli olan 30.000 Euro teminatlı, yolculuk tarihlerinde geçerli sağlık sigorta poliçesi
- TIR/otobüse ait sigorta, ruhsat, taşıt sözleşmesi
- Sürücü Belgesi ve sürücünün QR kodlu SRC belgesi
- Sabıka Kaydı (Mahkeme Karar Belgesi, sabıka kaydı olması durumunda istenmektedir.)
- Maaşınızın yattığı bankadan alınan kişisel ekstre ve şirketin banka hesap dökümü (Son 3 aylık olmalıdır; üzerinde bankanın kaşe-imzası olmalıdır ve banka yetkilisinin imza sirküleri de beraberinde sunulmalıdır.)
- Şirketin banka hesap dökümü
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)
- İkametgah belgesi
Yunanistan Şoför Vizesi Alma
Tır Şoförleri için:
- C2 Taşıt ve Yetki Belgesi
- Şirket Sürücüleri Listesi
- UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) tarafından verilen ve ayrıca yük taşımacılığı yaptıran şirkete ait teminat yazısı
- AB’deki bir şirketten alınan iş ortaklığını gösteren belge ve davet mektubu
Otobüs Sürücüleri için:
- B1 / B2 Yetki Belgesi
- Yolcuların İsim Listesi
- Tur Programı
- Tur sırasında kalınacak otellerin rezervasyonları (Rezervasyon belgesi üzerinde, başvuru sahibinin adı görülmelidir, vize talep tarihi ile örtüşen rezervasyon olmalıdır.)
Çalışanlar İçin Gerekenler:
- İşe giriş bildirgesi
- 4A hizmet dökümü (E-devlet barkotlu olacaktır.)
- Son 3 aylık Maaş Bordrosu
- İş son 6 ay içinde başlanılmışsa, önceki işyerine ait maaş bordrosu.
- Personeli olduğunuz işyerine ait Ticaret Odası Kaydı, Sicil Gazetesi kopyası, Faaliyet Belgesi, İmza Sirküleri
- Seyahat masraflarınız şirket tarafından karşılanacak ise, işyerinin antetli kağıdına Konsolosluğa hitaben yazılan bir dilekçe (Dilekçe işyeri sahibi, ortağı tarafından imzalanmalı ve üzerinde işyerinin kaşesi olmalıdır.)
Yunanistan Şoför Vizesi Almak Zor mu?
Yunanistan dâhil birçok ülkenin vize başvurusunda alınacak konsolosluk harçları ve başvuru işlem ücretleri Euro cinsindendir. Dövize endeksli olduğu için, uluslar arası arenada parası değer kaybeden ülke vatandaşları ve şirketleri için vize alımında ödenecek paralar ciddi bir yük oluşturmaktadır.
Yunanistan vize isteğinde ödenecek konsolosluk harcı 80 Euro’dur.
Vize talepleri turistik ve ticari vize olarak iki grupta incelenebilir. Şoför vizesi, ticari vize türünde olduğundan, yük ve yolcu taşımacılığını içerdiğinden turistik vizeye göre daha uzun sürmektedir. Bu süre 7-20 işgünü arasında değişmektedir. O nedenle ticari vize talebinde bulunduğunuz sırada, Yunanistan ve ülkemizin resmi ve dini bayram tatil günlerini hesaba katmalısınız; çünkü tüm konsolosluklar resmi tatil günlerinde çalışmamaktadır. Bu nedenle ihtiyat tedbiri olarak, vize başvurunuzun en geç 1 ay öncesinde olması gereklidir.
Vize başvuru ve kabul işlemleri Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Edirne Konsolosluğu tarafından yapılmaktadır. Vize başvurunuzun hızlıca sonuçlanması için tüm evrakların eksiksiz, şekil şartlarına uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Eksik evrağınız olması durumunda, işlem süreci kesilir ve eksik evrak tamamlanana kadar devam etmez.
Yunanistan Şoför Vizesi Almak için Yapılması Gerekenler
Yunanistan şoför vizesi için gerekli olan evrakları eksiksiz vermek ve evrak bilgilerini doğru olarak hazırlamak fazlaca önemlidir. Eksik belge olması halinde Yunanistan Konsolosluğu, sizden ek evrak isteyebilir ve böylece vize müracaat süreciniz uzayabilir. Belgelerinizi eksiksiz olarak hazırladıktan sonrasında kargo/ kurye ile ya da elden, evraklarınızı bize teslim edebilirsiniz. Evrakları inceleme ve vize başvuru dönemini değerlendirme yetkisi tamamen Yunanistan Konsolosluğu’na aittir.
Yunanistan sürücü vizesi başvuru işlemlerinde kullanacağınız evrakların güncel olduğu için lütfen güvenli olunuz.
Bir firmaya bağlı olarak şoförlük meydana getirecek olan müracaat sahiplerinin, şoför vizesi almak için hazırlaması ihtiyaç duyulan evraklar: Pasaport (Seyahat sonrası minimum 6 ay geçerli), İki tane dirim ölçüm yeni resim (35×45 ebatlarında, beyaz fon üzeri, güncel), Şirket teminat yazısı ve firmanın üyesi olması halinde UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) tarafınca verilen güvence yazısı, Uluslararası sürücü belgesi, Şirket sürücüleri sıralaması, C2 belgesi (İhracat izni), B1 ve B2 belgesi. Sürücü aktüel sabıka kaydı (Sabıka kaydı varsa mahkeme kararı sunulmalıdır), Şirket yazısı (Şoförün işe başladığı tarihi, ne kadar süreliğine gideceğini, maaşını, ne zaman işe geri gideceğini ve destinasyonunu belirtmelidir), Davet mektubu veya iş ortaklığı belgesi (Avrupa Birliği üye ülkeleri şirketinden), Kimlik Fotokopisi ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile ve adres bilgilerini içeren).
Ancak istenilen evraklarda vakit zaman değişimler olabilmektedir.
Yunanistan Şoför Vizesi Başvuruları Nereye Yapılır?
Yunanistan ülkesi için şoför vize başvurularını yapmak isteyeceğiniz Yunan Konsolosluğu, sizin ikamet ettiğiniz şehre göre değişmektedir. Aşağıdaki listede, bulunduğunuz ile bakılırsa hangi Yunan Konsolosluğu’na müracaat yapmanız gerektiği bulunmaktadır.