Yunanistan Aile Birleşimi
Yunanistan’da Aile Birleşimi
Yunanistan aile birleşim vizesi, Yunan vatandaşı ile olan evlilikte Yunanistan ülkesi anakarası ve bağlı ada topraklarında 90 günden fazla süreyle konaklama yapılacaksa yani hayatınızı orada geçirme kararı aldıysanız başvuru yapılan vize türüdür. Aile birleşim vizesi, Ulusal D tipi vize kategorisinde yer almaktadır.
Yunanistan aile birleşimi vizesi alabilmek için, öncelikli olan şey Yunan vatandaşı eşin kendi el yazısı ile yazacağı davet mektubunu sunmak gereklidir. Davet dilekçesinin Yunanca dilinde olması gereklidir. Evlilik bildirim onayının Yunanistan yetkili makamlarından alınmış olması gereklidir. Yunanistan aile birleşimi vizesi işlemlerinde Konsolosluğun istediği tüm belgelerin Yunanca tercümeleri ile ibraz edilmesi gerektiğini unutmayınız.
Yunanistan aile birleşimi vizesi başvurusunun sonuçlanması 3-6 ay süre almaktadır. Sürenin uzaması yaz veya sömestr dönemi veya ülkenin dini bayramlarına denk gelmesi nedeni ile başvuru yoğunluğundan kaynaklanabilir. Sürenin uzamaması için başvuru evraklarının istenilen şekil şartlarına uygun olarak eksiksiz hazırlanması koşulu önemlidir.
Yunanistan Aile Birleşimi İşlemleri
Yunanistan aile birleşimi işlemleri, Yunanistan aile birleşim vizesi evli olanlar için uygulanan vize türü olarak karşımıza çıkar. Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Türk Konsoloslukları, ülkenin şartlarına uygun olması durumunda yalnızca Türk vatandaşları ile evlilik işlemleri yapmaktadır. Evlenecek olan kişiden birisi çifte vatandaşlığı olması durumunda, evlilik sözleşmesi Başkonsoloslukta yapılmamaktadır. Yunanistan sınırları içerisinde evlilik yapmayı düşünen Türk vatandaşlarının Yunanistan aile birleşim vizesi için Türkiye Konsolosluğu’na şahsi başvuruda bulunarak aşağıda belirtilen evrakları vermek zorundadır.
Başvuruyu yapan kişilerin, bekar olduklarını ve evlenmelerinde herhangi bir sakıncanın olmadığı yönünde bilgi veren ve Yunanca olacak şekilde hazırlanan bir belge.
- Çok dilde yazılmış bir doğum kayıt örneği.
- Bu belgeleri Türkiye’den alabilirsiniz, fakat Yunanistan makamları Yunanistan Türkiye hazırlanmış evlenmelerinde hiçbir sakıncaları yoktur belgesini kabul ederler.
Türkiye’den alınmış olan doğum belgesi için Yunanistan makamları belgenin üzerinde Türkiye kaymakamlık veya valilikleri üzerinden alınan Apostil Kaşesi olmasını istemektedirler. Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Türkiye Başkonsoloslukları tarafından verilmiş doğum kayıt örneklerinde apostil kaşesinin olmasına gerek yoktur.
Yunanistan Aile Birleşimi Başvurusu
Yunanistan aile birleşimi başvurusu için Konsolosluk/ Büyükelçilik tarafından istenen evraklar şunlardır:
İstenen tüm evrakların Yunanca tercümeli olarak istendiğini göz önüne alınız. Sağlık müdürlükleri tarafından onaylanmış sağlık raporları, Sanayi ve Ticaret Odası onaylı ticari evraklar, lisans/ yüksek lisans diplomaları, Nüfus Müdürlükleri’nden alınan belgelerin apostilli olması ve noter onaylı olması istenmektedir.
- Aile birleşimi vize başvuru formu (Yunanca doldurulmalıdır)
- Pasaport (Pasaportunuzun en az 2 boş sayfası bulunmalıdır. Pasaportun geçerlilik süresi en az 1 yıl olmalıdır. Pasaportun alınış tarihi, 8 yıldan eski olmamalıdır.)
- Vize başvuru formu
- Kimlik kartınızın fotokopisi
- Seyahat sağlık sigortası 30.000 € teminatlı olmalıdır, kaza/ hastalık durumlarında ayakta/yatarak tedavi unsurlarını içermelidir.
- Uçak/otobüs/feribot rezervasyonu yapılmış ve satın alınmış olması gereklidir
- Banka hesap dökümleri (Vize başvurusu yapıldığı tarihteki hesap ekstresi)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Taşınmaz tapuları, araç ruhsatları ve ek gelirleriniz (Var ise kira, yürütülen sözleşmeler dolayısıyla aylık yapılan ödemeler, birikim hesabı getirileri)
- Evlilik belgesi (Uluslararası geçerliliği bulunmalıdır.)
- Uluslararası geçerliliğe evlilik belgesi
- Başvuran kişi nüfus kayıt belgesi (Asıl ve 2 adet fotokopi)
- 3 adet biyometrik fotoğraf (/Daha önceden vize başvurusunda kullanılmamış)
- Sabıka kaydı
Yunanistan Aile Birleşimi Başvurusu Nereye Yapılır?
Yunanistan Aile Birleşimi işlemlerinin yürütülebilmesi için çiftler arasında resmi evlilik olmalıdır. Çiftlerden birinin çift uyruklu olması durumunda, nikâh sadece Başkonsolosluk binası içerisinde yapılabilir. Resmi nikâh bağı olan çiftlerden biri, aile birleşimi işlemleri için Türkiye’de bulunan Yunanistan Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği’ne şahsen başvuru yapmalıdırlar.
Eğer Yunan vatandaşı ile olan evlilik ülkemiz sınırları içerisinde yapılacaksa, nikâh töreni Ekümenik Patrikhanesi’ne bağlı kilisede olmalıdır. Kiliseden de evliliğin geçerli olduğuna dair belge alınmalıdır.
Yurt dışında yürütülecek her türlü yasal işlemlerde sunulacak belgenin apostilli olması gerekmektedir. Ülkeler arasında yasal evrak dolaşımında belgelerin apostilli olması gerekliliği, 5 Ekim 1961 yılında yapılan Lahey anlaşması kararı ile olmuştur.
Apostil edilmiş belgeler, Kaymakamlık veya Valilik tarafından verilmektedir. Kişinin hangi Kaymakamlık veya Valilik’e müracaat ettiğinin bir önemi yoktur. Türkiye sınırları içerisinden herhangi bir Nüfus Müdürlüğü’nden online randevu alarak, evrak çıkartmak için verilen randevu saatinde Nüfus Müdürlüğü’nde bulunmalıdır ve çıkan evrakların apostil edilmesi için Kaymakamlık’a başvuru yapması gerekir. Apostil evrak işlemleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ancak Yunanistan aile birleşimi evrakları Yunanca olması gerektiğinden, bünyesinden yeminli noter olan Kaymakamlıklarda işlem yaptırılacaktır ve çeviri ve noter onayı için ücret talep edilebilir.
Medeni durumu gösteren belgeler, vekaletnameler ve muvafakatnameler, evlilik cüzdanları, evlenme ehliyeti, eğitim belgeleri, doğum belgeleri apostil gerektiren evraklardır.
Yunanistan Aile Birleşimi Başvurusu, İstanbul
Yunanistan Aile Birleşimi başvurusu İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu’ndan yapılabilir. Yunanistan Başkonsolosluğu, Beyoğlu Hüseyinağa Mahallesi’nde bulunmaktadır. Hafta içi her gün 09:00-16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ancak Başkonsolosluk, Türkiye ve Yunanistan resmi tatil günlerinde hizmet vermemektedir. Yunanistan Başkonsolosluğu yetki alanına dâhil olan iller şunlardır: İstanbul, Artvin, Bolu, Bartın, Bayburt, Bursa, Düzce, Çanakkale, Giresun, Gümüşhane, Kocaeli, Kastamonu, Karabük, Sakarya, Rize, Samsun, Ordu, Trabzon, Sinop, Zonguldak, Yalova
Yunanistan Aile Birleşimi başvurusu İstanbul hakkında bilgi almak için; +90 212 393 8290/1/2/4 numarayı arayarak bilgi sahibi olabilirler. Her türlü vize işleminde olduğu gibi, sürecin sorunsuz ilerlemesi için mutlaka işlemlerinizi randevu alarak yürütünüz ve evraklarınızı istenilen şekilde hazırlayınız. Evrakların eksik veya isteğe uygun olmaması durumunda, vize işlemleri durdurulmaktadır.
Yunanistan Başkonsolosluğu’ndaki işlemler, Covid 19 dönemi pandemisiyle askıya alınmıştı. Ancak 20/05/2021 tarihi itibarıyla hizmet verme süreci yeniden başlamıştır.
Yunanistan Aile Birleşimi Başvurusu, Ankara
Yunanistan aile birleşimi başvurusu Ankara işlemleri Başkonsolosluk üzerinden yapılmaktadır. Yunanistan aile birleşimi vizesi için ilk olarak Yunanistan Ankara Konsolosluğu’ndan randevu alınması olacaktır. Alınacak randevular, internet üzerinde, e-posta yoluyla veya telefonla alınmaktadır. Yunanistan vatandaşı olan biriyle evlenecek Türk Vatandaşı ile çocuklarının başvuru yapacağı vize türüdür. Aile birleşim vizesi başvuru işlemleri şu aşamalarda olmaktadır.
Yunanistan aile birleşimi Ankara formunu internet üzerinden indirip doldurulacak. Vize başvuru merkezleri aracılığıyla randevu alınır. Gerekli olacak evraklar hazırlanır. Daha sonra vize harcının ödemesi yapılır. Aile birleşim vizesi için hazırlanan evraklar eksik olmayacak ve güncel bilgiler olacak şekilde vize başvuru merkezine teslim edilir. Bu işlemlerden sonra vizenin açıklanması beklenir. Yunanistan aile birleşim vizesi Ankara için gerekli belgeler şunlardır.
- Sağlık sigortası
- Pasaport
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Evlilik cüzdanı
- Vize ücreti ödendi dekontu
- Vize başvuru formu
- Apostil mührü
- Türkiye’de oturan fakat Türk olmayan bireyler için ikametgah belgesi
- Sabıka kaydı
- Kimlik fotokopisi
- Banka hesap hareketleri dökümü
Yunanistan Aile Birleşimi Başvurusu, İzmir
Yunanistan aile birleşimi başvurusu İzmir’den yapılması durumunda hazırlanacak evraklar eksiksiz ve güncel bilgiler olacak şekilde hazırlanması gerekir. Yunanistan aile birleşim vizesi Schengen vizesi ile karıştırılmaması gerekir. Schengen vizesi 180 güden oluşup 90 gün konaklama olanağı sunan bir vize türüdür. Aile birleşim vizesi ise 90 günden uzun süreli kalacak kişilere verilen vize türüdür.
Yunanistan aile birleşim vizesi İzmir Konsolosluğu üzerinden bizzat yapılmaktadır. İlk yapılacak işlem vize randevusu alınması gerekir. Randevular Yunanistan İzmir Konsolosluğu internet sitesi üzerinden veya telefon yoluyla alınmaktadır. D tipi vize türü olarak bilinen aile birleşim vizesi, Yunanistan vatandaşı olan biriyle evlenen Türk vatandaşının ve çocuklarının başvuru yapacağı bir vize çeşidi olarak bilinmektedir. Aile birleşim vizesi almak isteyen kişilerin yapacakları işlemler şu şekilde olmaktadır. Yunanistan aile birleşim vizesi başvurusunu İzmir’den yapacak kişiler, Yunanistan Konsolosluğunun internet sayfası üzerinden giriş yaparak formu doldururlar. Daha sonra İzmir’de bulunan vize başvuru merkezleri aracılığıyla randevu alma işlemini yaparak gerekli evrakların hazırlanmasına geçilir. Daha sonra Yunanistan aile birleşim vizesi ücreti ödenir. Bütün bu işlemlerden sonra gerekli evraklar eksiksiz ve güncel bilgiler olacak şekilde tamamlandıysa bunları vize başvuru merkezlerine teslim edilir. Teslim edilen evraklardan sonra vize başvuru işlemini tamamlamış olursunuz. Artık vize başvuru sonucunun açıklanmasını bekleyeceksiniz. Vize başvuru sonuçları 15 gün içerisinde açıklanır.