Yunanistan Vatandaşlık İşlemleri
Yunanistan Vatandaşlık İşlemleri Nelerdir?
Avrupa’nın Güneydoğu kıtasında bulunan ve başkenti Atina olan Yunanistan’da vatandaşlık elde etmek için birçok madde bulunmaktadır. Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan ülkesinde vatandaşlık alırken belirtilmeli ki sahip olduğunuz ülkenin vatandaşlığını kaybetmeden alabiliyorsunuz. Türkiye Cumhuriyet’inin çift vatandaşlığa izin verdiği gibi Yunanistan ülkesi de çift vatandaşlığa izin vermektedir.
Yunanistan vatandaşı olmak için en temelden alırsak etnik kökeniniz daha önce Yunanistan topraklarında yaşadıysa eğer sizlere de vatandaşlığa başvurma hakkı verilmektedir. Etnik kökeniniz araştırıldıktan sonra vatandaşlık alma ihtimalinizin olduğu gibi ret yeme ihtimaliniz de vardır. Bazen daha önceden vatandaşlıktan atılmış birinin ailesinden olmak olumsuz etki yaratabiliyor konsolosluklar tarafından.
Yunanistan vatandaşı olabilmeniz için bir diğer madde ise Yunanistan’da eşinizin olmasıdır. Ancak bu aşamada sizleri teste tabii tutabiliyor, evliliğin formalite mi yoksa gerçek evlilik mi olduğunu gözetmek istiyorlar.
Bunun harici kendiniz bir aile kökeniniz ya da herhangi bir eşiniz kalmadan on sene Yunanistan sınırları içerisinde yaşadıktan sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Ancak siz beş sene o ülkede yaşadıysanız çocuklarınıza vatandaşlık kazanma hakkı verilmektedir.
Bir diğer madde ise Yunanistan’da doğduysanız, aile kökeni fark etmeksizin Yunanistan vatandaşlığı alabilmektesiniz.
Bir diğer madde ise Yunanistan sınırları içerisinde belirli şartlar dahilinde mülk sahibi olmanızdır. En az 250 bin Euro ve üzeri değerinde mülk sahibi olduğunuz vakit size direkt olarak 5 senelik oturma izni verilecektir. Bu oturma izni ise mülkün tapusu sizin üzerinize kayıtlı olduğu sürece beş senede bir yenilenmektedir. Mülk sizde olduğu sürece Yunanistan’a gitmek, orada çalışmak için vatandaşlık sahibi olmanıza gerek yoktur. Ancak Yunanistan sınırları içerisinde on senenizi doldurduktan sonra ülkede kalmayı garantilemek amaçlı vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.
Yunanistan Vatandaşlığı Alma
Yunanistan sınırları içinde iş hayatını yürüten, özel sebeplerden ya da eğitim alan kişilerin, Yunanistan Vatandaşlığı İşlemlerini tamamlayarak Yunanistan vatandaşlığına sahip olması, Yunan vatandaşları ile aynı haklara sahip olması anlamına gelmektedir. Yunanistan vatandaşlık başvuru harç ücreti 700 Euro olarak ödenmesi gerekmektedir.
Yunanistan vatandaşlığını almak için belirli şartların tamamlanması gerekmektedir. Şartlar şu şekildedir:
- Yunanistan’da doğmuş olmak
- En az 7 yıl Yunanistan’da yaşamış olmak
- Anne veya babası Yunanistan vatandaşı
- Yunanistan Vatandaşı olan biri ile evlenmek
- Gayrimenkul yatırım yoluyla Yunanistan vatandaşlığı
- Mülteci, Göç yoluyla Yunanistan vatandaşlığı
Yunanistan Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Yunanistan vatandaşlığı almak isteyen kişiler Yunanistan Konsolosluğuna bizzat başvurarak veya Yunanistan konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş olan merkezler yardımı ile başvurularını gerçekleştire bilir. Yunanistan vatandaşlığın için gerekli şartları tam olarak yerine getirerek ve vatandaşlık başvurusu için gerekli olan tüm belgelerin hazırlanması gerekmektedir.
İlk olarak gerekli olan şartlar yerine getirilmemiş olmalıdır. Yunanistan’da doğmuş olmak, vatandaşlık almak için yeterli olacaktır. Fakat bazı prosedürlere uyum sağlamak gereklidir. Yunanistan da eğitim alan biri de Yunanistan vatandaşlığı için başvuru yapabilir. Aynı zamanda evlilik nedeni ve göçmen başvurusu ile Yunanistan vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirsiniz.
Yunan vatandaşı olan bir anne ya da babaya sahip olan bir kişi Yunanistan’da doğduğu zaman otomatik olarak Yunanistan vatandaşı sayılmaktadır. Yunanistan vatandaşı olamayan anne ve babaya sahip fakat Yunanistan’da doğuyor ise anne veya babadan birinin Yunan vatandaşı olması ve oturma izinlerinin olması durumunda Yunanistan vatandaşlığı başvuru hakkına sahip olmaktadır.
Yunanistan Vatandaşlığına başvuru yapabilmeniz için Yunan vatandaşlığı başvuru ücreti olarak 700 Euro ödenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda 7 yıl kadar Yunanistan’da konaklamış olmanız ve akıcı bir Yunanca bilginizin olması gerekmektedir.
Yunanistan Vatandaşlık Başvurusu
Yunanistan Vatandaşlığı için belirtilen temel kriterler yerine getirilmiş ise Vatandaşlık başvurusu için gerekli olan belgeler tamamlanarak Yunanistan Konsolosluğuna başvuru yapıla bilinir. Yunanistan vatandaşlık başvurusu için harç ücreti olarak 700 Euro ödeyerek işlemlere başlayabilir. Harcın ödenmemesi durumda Yunanistan Vatandaşlık Başvuru işlemleri başlatılmaz.
Yunanistan Vatandaşlığı için gerekli olan belgeler;
- Pasaport
- Yunanistan Vatandaşlık başvuru formu
- Kimlik fotokopisi
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Biometrik parmak izi
- Doğum belgesi
- Sabıka kaydı
- Başvuruda bulunan kişinin Yunanistan’da 7 yıl ikamet ettiğini gösteren belgeler
- Başvuru sahibi evli ise evlilik cüzdanı
- Bulunuyorsa vaftiz sertifikası
- Başvuru sahibi Yunan kökenli ise soy ağacında yer alan Yunan asıllı kişilerin kayıtları
- Banka hesap dökümleri
- Eğitim ya da çalışma durumunu gösteren belge gibi belgelerin hazırlanması gerekir.
- Başvuru sahibi, yatırım yoluyla Yunanistan vatandaşlığına başvurması durumunda ilgili yatırımların kanıtları
- Başvuru sahibi, evlilik yoluyla Yunanistan vatandaşlığına başvuruda bulunucak ise evliliğin resmi belgeleri
Başvuru aşamasında belirli sınavlara girilmesi gerekmektedir. Yunan kültürüne kadar hakim olduğunuz ve Yunanca dilini ne seviyede kullana bildiğinizi ölçmek için bu sınavlar yapılmaktadır. Sınav da geçer not alınamaması durumunda başvuru reddedilecektir.
Yunanistan Vatandaşlık Randevusu
Yunanistan vatandaşlığına başvurmak belirtilen gerekli kriterleri sağlamış olan yabancı uyruklu kişiler hazırlamış oldukları belgeleri ve başvuru dokümanlarını Yunanistan Göç İdareleri ya da Yunanistan Konsolosluklarına teslim etmeleri gerekmektedir. Başvuruda bulunan kişi Yunanistan Konsolosluğuna şahsen başvura bilir ya da Yunanistan Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş olan danışmanlık merkezleri tarafından da başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Gerekli evraklar teslim edilip başvuru tamamlandıktan sonra başvuru sahibine randevu verilerek vatandaşlık mülakatına çağrılmaktadır. Yunanistan Vatandaşlık Mülakat randevusu olumlu geçen kişinin vatandaşlık işlemlerine başlanılacaktır.
Yunanistan vatandaşlık başvurularının incelenerek değerlendirilmesinde yetkili olan kurum, Yunanistan İçişleri Bakanlığıdır. Yapılan başvuruların değerlendirilmesi yaklaşık 3 ay sürmektedir. Yunanistan vatandaşlık başvurusunda teslim edilmesi gereken evraklarda eksiklik, yanlış bilgi olan kişilerin mülakat tarihine kadar eksiklikleri gidermeleri gerekmektedir. Eksikler giderilmediği takdirde yetkili makamlar tarafından Yunanistan Vatandaşlık başvurusunu iptal edilecektir.