Yunanistan Schengen Vizesi
Yunanistan ülkesi belli başlı kuralları olan kısa zamanlı Schengen vizesi anlaşmasına tamamen bağlı kalarak tüm başvuranların vizelerinin kabulünü gerçekleştiriyor. Peki uzun zamanlı giriş çıkışlarda bu işlem nasıl oluyor derseniz şöyle ki Yunanistan dışında İtalya’nın ulusa vize şartlarına bağlı kalarak tabii olmalısınız. Kısa zamanlı giriş çıkışlarda ise ziyaret bazında, turistik ya da ticari açıdan olmakta ve diğer vize çeşitleri başvuran şahısın kendi özel hallerine göre değişmektedir. Schengen vizesi verebilen ülkeler sınırlıdır ve bu ülkeler arasında olmakta olan Yunanistan ülkesi, başvuru zamanlarında olabildikçe yoğundur ve aynı zamanda bu ülke girdiğiniz zaman en çok burada zaman geçirmenizi ve ilk giriş yaptığınız ülkenin de Yunanistan toprakları olmasını istemektedir. Bu da demek oluyor ki eğer vize dilekçesi ya da vize başvuru formunuzda yazan seyahat planınız içerisinde bu dediklerimiz şartlar olmaz ise oradaki yetkili kişi vize başvurunuzu olumsuz şekilde sonuçlandırabilmektedir. Aynı zamanda vize başvuru dilekçeniz ya da formunuzda en çok zaman geçireceğiniz ülke Yunanistan olacağı geçse ve siz buna uymazsanız başvuru dilekçeniz ret sebebi almakta yani ihlalden dolayı iptal olmaktadır.
Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır?
Türkiye vatandaşları Yunanistan vize prosedürüne göre Bordo pasaport sahibi iseler vizeye tabi tutulmaktadırlar. Bu nedenle Yunanistan’a seyahatte bulunacak kişilerin vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru yapacak kişiler önce hangi vize türüne sonra başvuru yapacakları bölgenin hangi temsilcilik kapsamında olduğunu tespit ederek randevu almalıdırlar. Yunanistan Ankara Büyükelçiliği, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu, Yunanistan Konsolosluğu veya online başvuruda bulunulabildiği gibi Yunanistan makamlarının onayladığı seyahat firmaları ile kişiler başvuruda bulunulabilmektedir.
Kişiler başvuru evraklarını ve şartlarını yerine getirerek başvuru işlemlerini başlatabilirler. Bu noktada önemli olan hangi vize türüne başvuru yapılacağıdır. Kişiler seyahat içeriklerine ve seyahat sürelerine başvuruda bulunmalıdırlar. Çünkü her vize türü için farklı evrak talebi ve farklı bir prosedür izlenmektedir.
Yunanistan Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Pasaport: Kişilerin 10 yıldan eski olmayan, seyahat bitiminden itibaren minimum 3 ay geçerliliğe sahip ve en az 2 sayfası boş pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.
- Yunanistan Vize Başvuru Formu: Yunanca, Türkçe veya İngilizce doldurulup ibraz edilmelidir.
- İngilizce Vize Talep Dilekçesi
- Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş ICAO standartlarına uygun fotoğraf ibraz edilmelidir.
- Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını ve kişilerin mali durumu kanıtlayan belgeler ibraz edilmelidir.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ibraz edilmelidir.
- Vize başvuru ücretinin ödenmesi ve ödendiğine dair dekontun ibraz edilmesi gereklidir.
- Parmak İzi: Kişiler Schengen vize başvurusundan önceki 59 ay içerisinde VIS'e kayıt olmamışsa parmak izi vermek zorundadır.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ibraz edilmelidir.
- Seyahat Sağlık Sigortasına dair bilgiler ibraz edilmelidir. (30.000 Avro’ya kadar sigorta bedelli ve Schengen alanını kapsayacak şekilde sunulmalıdır.)
- Konaklama bilgileri ibraz edilmelidir.
- Uçak rezervasyon bilgileri ibraz edilmelidir.
- Kişinin eğitim durumunu veya iş durumunu kanıtlayan belgeler ibraz edilmelidir.
Unutulmamalıdır ki yukarıdaki evraklar standart başvuru evraklarıdır. Kişilerin başvuru amaçlarına göre destekleyici evraklar başvuru dosyalarına eklenmelidir.
Yunanistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Kişilerin Yunanistan vize başvuruları, ortalama 7 ila 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak, kişiler başvuru süreçlerinin sonuçlanmasını beklerken şunları göz önünde bulundurmalıdırlar:
- Resmi tatiller ve bayramlar kişilerin vize sonuçlanma süresinin uzamasına neden olabilir.
- Başvuru sahibinin ibraz ettiği evrakların eksik, yanlış ya da inandırıcı bulunmaması vize sonuçlanma süresinin uzamasına neden olabilir.
- Başvuru sahibinin ibraz ettiği evrakların geçerlilik sürelerinin uyuşmaması vize sonuçlanma süresinin uzamasına neden olabilir.
- Başvuru sahibinin daha önce Yunanistan vize reddi ile karşılaşmış olması vize sonuçlanma süresinin uzamasına neden olabilir hatta vize reddine sebebiyet verebilir.
- Sistem arızaları, kişilerin vize sonuçlanma süresinin uzamasına neden olabilir.
- Diplomatik değişiklikler, kişilerin vize sonuçlanma süresinin uzamasına neden olabilir.
Son yorumlar