Yunanistan Oturum İzni
Avrupa’nın Güneydoğu kıtasında bulunan ve başkenti Atina şehri olan Yunanistan Avrupa Birliği üyesi olduğu için sınır komşu ülkelerine (Türkiye, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan) vizesiz seyahat izni vermemektedir. Ancak Schengen Vizesi sahibi olanlar yani bir diğer adıyla Avrupa’ya giriş izni olarak geçen vizeye sahip olanlar Yunanistan sınırları içerisinde serbest bir şekilde seyahat edebileceklerdir.
Yunanistan sınırları içerisinden oturma izni alabilmek için dört tane seçenek sunuluyor önümüze. Çalışma Vizesi, Eğitim Vizesi, Aile Birleşim Vizesi ya da mülk sahibi olma.
Çalışma vizesi alabilmeniz için ya Yunanistan’a gönderildiğiniz işyerinden sizin için vize alması gerekiyor, ya da Yunanistan sınırları içerisinde bir kuruluştan çalışmak için davet aldıysanız o davet mektubunun Yunanistan Vize başvuru formu ile beraber Yunanistan Konsolosluğuna vize başvurusunda verilmesi gerekiyor. Daha sonra genel prosedürleri yerine getirdikten sonra muhtemelen sizlere aksi bir durum olmadıkça çalışma vizesi verilecek ve bununla beraber çalıştığınız süre boyunca oturma iznini de sağlamış olacaksınız.
Eğitim vizesi için neden o ülkeden eğitim almak istediğinize dair bir dilekçe ve sizi eğitim için kabul eden eğitim kurumunun davetiye göndermesi gereklidir. Ardından gerekli vize prosedürleri sağlandıktan sonra aksi bir durum olmadıkça sizlere Eğitim vizesi ile beraber oturma izni de sağlanacaktır.
Yunanistan Aile Birleşimi vizesi için Yunanistan’da ikamet eden, Yunanistan’da yaşayan eşinizin olması ya da o ülkede evlenecek olmanız gerekmektedir. Aile birleşim için ise Yunanistan’da ikamet eden kişinin çalışma ve tapu bilgileri hakkında detaylı bilgilendirme raporu istenmektedir. Ardından gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra aksi bir surum olmadıkça sizlere Aile Birleşim vizesi ile beraber sınırsız oturma izni verilecektir.
Mülk sahibi olmanızdaki gerekçe ise 250 bin Euro ve üzeri değerinde bir mülke sahip olduğunuzda sizlere 5 yıllık oturma izni verilmektedir. Ve eğer vatandaşı değilseniz Yunanistan’ın, her beş senede bir yenilenmektedir.
Yunanistan Hakkında
Yunanistan Avrupa Birliği (AB) üyesidir. Bunun dışında ülkenin neredeyse %20’sini oluşturan yaklaşık iki bin adadan oluşmaktadır. Nüfusu 10.7 milyon kişi olan Yunanistan’ın resmî dili Yunanca ve ekonomisi de sanayi ve hizmet sektörü ağırlıklıdır. Ülkede resmî para birimi olarak Euro kullanılmaktadır.
Yunanistan Oturum İzni Vizesi
Yunanistan’a ikamet etmek isteyen Türkiye vatandaşları Yunanistan oturum iznine sahip olmalıdırlar. Bu nedenle ikamet amaçlarına bağlı olarak kişiler D tipi Yunanistan Ulusal Vizesine başvuruda bulunmalıdırlar. Kişiler Yunanistan oturum izinlerini eğitim vizesi, çalışma vizesi ve aile birleşimi vizeleriyle alabilirler. Yunanistan oturum izni için kişiler gerekli şartları ve evrakları sağlayarak başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuru sahipleri süreçlerini Yunanistan Konsolosluğu ile yürütmelidirler. Kişilerin Yunanistan oturum izni için yerine getirmeleri gereken şartlar ise şöyledir:
- Yunanistan’da doğmak
- Yunanistan vatandaşı ile evlenmek
- Eğitim nedeniyle Yunanistan’a gitmek
- Avrupa Birliği vatandaşı olmak istemek
- Yunanistan’da yaşamak istemek
- Yunanistan’da yatırım yapmak istemek
- Yunanistan’da minimum 250.000 Euro değerinde mülk satın almak
Yunanistan’da mülk edinimi için kişiler Yunanistan’da minimum 250.000 Euro değerinde mülk satın almalıdırlar böylece 5 yıllık oturma iznine sahip olurlar. Kişilerin Yunanistan oturum izni için ev satın alma prosedüründe izlemeleri gereken yol ise şöyledir:
- Başvuru sahiplerinin avukatlarına Yunanca çevirmen eşliğinde vekaletname imzalanmaları/vermeleri gerekmektedir.
- Başvuru sahiplerinin vergi numarası ibraz etmesi gerekir.
- Başvuru sahiplerinin Merkez Bankası’nda hesap açmaları ve gereken miktarı hesaba yatırmaları istenmektedir.
- Başvuru sahiplerinin satın alacağı mülkün, İpotek Kayıt Defterine yahut Kadastro Ofisine yasal kontrolü yapılmalıdır.
- Başvuru sahiplerinin satın alacağı mülk ile ilgili kentsel belgeler, vergi belgeleri, arkeolog hizmeti gibi evraklar hazırlanmalı ve noter onayından geçirilmelidir.
- Başvuru sahiplerinin satın aldığı mülkün vergisi, noter ve avukat ücretleri, sözleşmenin Mortgage sicili kayıt fiyatı mail yoluyla gönderilmelidir.
- Noterin devrettiği beyannamelerin ve bu beyannamelerin vergi miktarını tahminen veya doğrulayan vergi dairesine teslim edilmesi.
- Sertifika kayıt ücretinin vergi dairesinden gelmesi
- Sözleşme tercümesinin tercüman tarafından alıcıya göndermesi.
- İmzalanan satın alma sözleşmesinin vergi dairesine gönderilmesi.
- Sözleşmenin transkripsiyon belgesi düzenlenmesi.
Yunanistan’da Oturum Almak
Yunanistan da oturum almak, Türkçesi Altın Vize olan Golden Visa Yatırım Programı ile mümkündür. Yunanistan, Güney Avrupa’da yer alan bir devlettir. Küçük bir yüz ölçümü olmasına rağmen, ülke muhteşem doğası, zengin tarihi ve kültürel mirası ile ön plana çıkar. Yatırım yoluyla Yunanistan da oturum izni almak, 2013’ten beri Yunanistan’da uygulanan bir programdır. Programın adı, yukarıda da değindiğimiz gibi Golden Visa’dır. 2013’ten beri uygulanan bu oturum izni alma sisteminde 250.000 eurodan başlayan gayrimenkul yatırım şartları mevcuttur. Yunanistan’da bir gayrimenkul yatırımı yaparak oturum izni elde etmeniz mümkündür.
250.000 Avro değerindeki gayrimenkul satın alındığında Yunanistan’da sadece iki ayda oturma izni almak mümkündür.Program, oturma izni almak veya yenilemek için ülkede asgari ikamet süresi şartı getirmez. Yunanistan programı, Avrupa oturma izni almak için en hızlı ve en ucuz programlardan biridir. Buna ek olarak, Yunanistan’da vergi mükellefi olmak ve yurtdışındaki gelirler için sabit bir vergi ödemek mümkündür.
Yunanistan Oturum İzni Nasıl Alınır?
Oturum izini, kişiye vatandaşı olmadığı ülkede belirli süreli ya da süre kısıtlaması olmaksız ikamet izini veren bir çeşit göçmen belgesi türüdür. Yunanistan Avrupa Birlikleri üye ülkesi olması sebebiyle Türkiye Cumhuriyet vatandaşının oturum izin olmadan Yunanistan sınırı içinde ikamet etme hakkı bulunmamakta. Yunanistan oturma izni sahibleri olan vatandaşa Schengen vize ile Avrupa Birliği üye ülkesi içinde serbest dolaşma (vizesiz seyahat etmek) hakkı tanınmakta.
Oturum izin eğitim, çalışma ile aile birleşim aracılığı ile alınabilmekte.
Yunanistan çalışma ve oturma izni alabilme için Avrupa Birlikleri üye ülkesi olmayan vatandaşa sunulan şart aşağıd sıralandığı gibidir.
Yunanistan sınırı içinde doğmuş olmak,
Avrupa Birliği vatandaşı olmak ve Yunanistan sınırı içinde yaşamayı istemek,
Yunan vatandaşları ile evlenmek,
Yunanistan sınırı içerisinde yatırım yapmak,
Eğitme amacı ile Yunanistan’a gitme,
Yunanistan’da 250 bin Euro değerlerinde mülk satın almak.
Hazırlanmış olan oturma izni tasarısı beraberinde bazı sınırlama ve koşul getirmektedir. Yunanistan sınırı içinde mülk satın alma işlemleri gerçekleştiren yabancı ülke vatandaşının oturma izni başvuru aşamasına adli, sicil, sağlık vb. tüm gerekli evrakı ibraz etme zorunluluğu bulunmaktadır.
Yunanistan Oturma İzni Alma Süresi
İkamet izni alma süreci başvuru tarihinden itibaren 2 ay sürmektedir.
5 yıl süreyle oturma izni verilir ve yatırım devam ettirilirken aynı süre için yenilenir.
Yunanistan Oturum İzni Başvurusu
Yunanistan Avrupa Birlikleri üye ülkesi olması sebebiyle Türkiye Cumhuriyet vatandaşının oturum izin olmadan Yunanistan sınırı içinde ikamet etme hakkı bulunmamakta. Yunanistan oturma izni sahibleri olan vatandaşa Schengen vize ile Avrupa Birliği üye ülkesi içinde serbest dolaşma (vizesiz seyahat etmek) hakkı tanınmakta.
Oturum izin eğitim, çalışma ile aile birleşim aracılığı ile alınabilmekte.
Yunanistan çalışma ve oturma izni alabilme için Avrupa Birlikleri üye ülkesi olmayan vatandaşa sunulan şart aşağıd sıralandığı gibidir.
Yunanistan sınırı içinde doğmuş olmak,
Avrupa Birliği vatandaşı olmak ve Yunanistan sınırı içinde yaşamayı istemek,
Yunan vatandaşları ile evlenmek,
Yunanistan sınırı içerisinde yatırım yapmak,
Eğitme amacı ile Yunanistan’a gitme,
Yunanistan’da 250 bin Euro değerlerinde mülk satın almak.
Hazırlanmış olan oturma izni tasarısı beraberinde bazı sınırlama ve koşul getirmektedir. Yunanistan sınırı içinde mülk satın alma işlemleri gerçekleştiren yabancı ülke vatandaşının oturma izni başvuru aşamasına adli, sicil, sağlık vb. tüm gerekli evrakı ibraz etme zorunluluğu bulunmaktadır.
Yunanistan Oturum İzni Başvurusu Sonuçlanma Süresi
Türkiye Cumhuriyeti sınırı içinden gerçekleştirilen Yunanistan vizesi başvurusu Yunanistan Konsolosluğu tarafından 7 ile 15 gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılmakta. Konsolosluk tarafında yetkilendirilmiş vize başvurusu merkezinin vize başvurusunu değerlendirme ve onay vermek yetkisi bulunmamakta. Konsolosluk yoğunluğu, resmi tatil, başvuru sahiplerinden ek evrak talep edilme ya da mülakata tabi tutulması gibi durumda vize başvuru sonuçlanma süresi değişikliğe uğramasına neden olabilmekte. Yunanistan vize başvurusu seyahat tarihlerinin 3 ay öncesinden gerçekleştirilebilmekte.
Yunanistan Konsolosluk ve Yunanistan Büyükelçiliği tarafından talep edilen vize başvuru şartının yerine getirilmediği durumda başvurular olumsuz sonuç alabilmekte. Vize başvurusu aşamasında eksik ya da sahte belge sunulması, seyahat amacının belirtilmemiş veya kanıtlanmamış olması, belge arasında tutarsızlık gözlemlenmek, seyahat bitiş tarihinde sonra Yunanistan sınırından ayrılınacak olmanın ibraz edilmemesi gibi durum başvurunun vize reddiyle sonuçlanmasına neden olabilmekte. Yunanistan vizesi başvurusu ret ile sonuçlanan vatandaşın vize reddi nedenini ortadan kaldırarak tekrarda başvuruda bulunma hakkını bulmaktadır. Olumsuz sonuçlanan vize başvurusunda başvuru sahibi konu ile ilgili Yunanistan vizesi itiraz dilekçesi yazabilmek hakkına sahiptir.
Yunanistan Altın Vize
Yatırım yoluyla oturma izni (oturma izni) alma programı Yunanistan’da 2013 yılından beri uygulanmaktadır. Bu, Yunanistan uyruklu olmayan vatandaşların gayrimenkul ya da devlet tahvili satın alarak veya bir yatırım projesinin finansmanı olma yoluyla ülkede oturma izni başvurusunda bulunmalarını sağlar. En hızlı ve en ucuz Avrupa’da oturum izni alma programlarından biridir.
Yunanistan’da oturma izni, Schengen bölgesindeki tüm ülkelere serbestçe seyahat edebilmenize izin verir. Program, oturma izni almak veya yenilemek için ülkede asgari ikamet süresi şartı da getirmemektedir. Altın Vize başvuru sahibi Yunanistan’a girmek için çok girişli Schengen vizesi (D tipi) alabilir. Bu izin, ülkede 365 güne kadar kalmanıza ve altı ayda bir 90 güne kadar Schengen ülkeleri içinde seyahat edebilmenize de izin verir.
Yunanistan Altın Vize Şartları
Yunanistan Altın Vize başvurusunda bulunmak için başlıca şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Asgari yaş sınırı: Yoktur. Küçük çocuklar Yunanistan programı için ana başvuru sahipleri olarak hareket edebilirler.
- Adli sicil kaydı: Adli sicil kaydı olanlar başvuru yapamaz.
- Vatandaşlık sicili: Devlet güvenliğine ve ülkenin itibarına yönelik potansiyel bir tehdit oluşturduğu tespit edilenler başvuru yapamaz.
Gayrimenkul ile Yunanistan da Oturum Almak
Yunanistan’da gayrimenkul satın alan kişiler, yatırım yoluyla Yunanistan oturma izni alma hakkına sahip olurlar. Buna göre;
- Kişisel veya tüzel kişilik ile Yunanistan’da en az 250.000 euro (KDV hariç) tutarında gayrimenkul veya arazi sahibi olmak,
- Bir turizm kompleksinin parçası olarak otel dairelerinin veya mobilyalı konutların kullanımı için en az 10 yıllık bir süreliğine, en az 250.000 euroluk sabit bir kira bedeline tabi kontrat yapmak,
size gayrimenkul ile Yunanistan da oturum almak hakkını verir. Bunun dışında farklı bir yatırım yolu ile de Yunanistan oturum izni almak mümkündür:
- Yunan borsasında işlem görmeye kabul edilen Yunan şirketlerinin hisselerine en az 400.000 euro tutarında yatırım yapmak (portföy şirketleri ve gayrimenkul sektörüne yatırım yapan şirketler haricinde),
- Gayrimenkul sektörüne yatırım yapan Yunan şirketlerin hisselerine en az 400.000 euroluk yatırım yapmak,
- Yunanistan merkez ya da ana faaliyet merkezi olacak şekilde, yatırım şirketlerinin veya yatırım fonlarının hisselerine en az 400.000 euroluk yatırım yapmak,
- Vadesi en az 36 aylık olacak şekilde en az 400.000 euro tutarında Yunan devlet tahvili satın almak,
- Yunanistan’da yer alan bir kamu bankasında en az bir yıl süreyle, en az 400.000 euro tutarında vadeli mevduat yatırımı yapmak,
- Yunan borsasında işlem görmesine izin verilen hisse senetleri, şirket tahvilleri ve/veya Yunan devlet tahvillerine en az 800.000 euro tutarında yatırım yapmak
- İşletme faaliyeti çerçevesinde hisse senetlerine, şirket tahvillerine ve/veya
borsada işlem görmesine izin verilen Yunan devlet tahvillerine yatırım yapmayı amaçlayan, Yunanistan veya başka bir ülkede kayıtlı bir yatırım fonunun hisselerine en az 400.000 euro tutarında yatırım yapmak, - Yunanistan’da gayrimenkul yatırımı yapmayı planlayan başka bir Avrupa Birliği ülkesinde kurulmuş alternatif bir yatırım fonunun hisselerine en az 400.000 euroluk yatırım yapmak,
Yunanistan’da Oturum İzni Almak Hangi Avantajları Kazandırır?
- Tüm Schengen ülkelerine vizesiz giriş
- Satın alınan mülkü kiraya verme imkânı
- Başvuruya başvuru sahibinin eşinin yanı sıra, başvuranın ve/veya eşinin çocukları (21 yaşın altındaki) ve ebeveynlerini dâhil etme imkânı
- Yunanistan’daki sağlık kurumlarında ücretsiz tıbbi bakım
- Yunanistan’daki eğitim kurumalarında ücretsiz eğitim
- Bir şirketten hisse sahibi olma ve temettü geliri alma (ancak Yunanistan dışında faaliyet göstermek kaydıyla)
- Asgari ülke ikamet şartı kalkar
- Yurtdışındaki tüm gelirler üzerinden 100.000 euro sabit vergi anlamına gelen özel vergi rejimi (birkaç yatırım seçeneği için geçerli olmak üzere
Yunanistan Oturum İzni Gerekli Evrakları
Yunanistan vizesi başvuru aşaması da Lacivert Pasaportla gerçekleştirilen başvuru kabul edilmemekte.
10 seneden daha eski ve yıpranmış pasaportlara ile vize başvuru gerçekleştirilmemeli.
Pasaport süresince Yunanistan seyahatlerinin sona ermesi ardından 3 ay daha geçerliliği olması ve vize basımları için içinde 2 boş sayfa bulunmaları gerekmektedir.
Yunanistan Konsoloslukları ve vize başvuru merkezine sunulan gerekli evraka ait tarihin 3 aydan daha eski olmamaları gerekmektedir. Güncel tarihli evraka ait olmayan başvuru kabul edilmemektedir.
Yunanistan Ticari Vizesi başvurusu yapacak vatandaşın bağlı olduğu şirkete ait vergi levhası başvuru yapılan yıldan bir önce ki yılın vergi beyanı içermeleri gerekmektedir. Yunanistan Schengen vizesi başvurusunun ilk kez gerçekleştirildikleri durumda söz konusu şirkete ait faaliyet belgeleri güncel tarihli ve orijinal olarak ibrazı edilmek zorundadır.
Yunanistan vizesi başvuru aşamasında gerekliliği olan şahsi ve şirkete ait banka hesabı dökümü son 3 ay bilgisini içermeli.
Yunanistan vizesi başvuru aşamasına doldurulması gereken Yunanistan Vizesi Başvuru Formu içinde bulunan soruya doğru ve tutarlı yanıt verilmesi gerekmekte.
Yunanistan Oturum İzni Ücreti
Yunanistan vize başvurusu sırası talep edilen vize ücretleri Yunanistan Konsolosluğu tarafında belirlenmektedir. Yunanistan Turistik Vize ve Yunanistan Ticari Vize başvuru güncel ücreti 60 Euro olarak belirlenmiştir. Vize başvuruları ücretinin tümü konsolosluk tarafından Eur cinsinden kabul edilmekte. Yunanistan vize ücreti vize türlerine göre değişiklik göstermekte. Ödenmesi gereken vize ücreti için en uygun yanıta ulaşabilme adına öncelikle seyahat amacı ve başvuru yapılacak vize türü ve seyahat süresi belirlenmesi gerekmekte. Vize ücreti içinde konsolosluk vize harçları ve vize başvuru merkezleri danışmanlığa tekabül eden hizmet bedelleri yer almaktadır. 31 Aralık 2021 tarihleri itibariyle vize ücreti başvuru esnasında yalnızca nakit ile Euro para birimi olarak tahsis edilmekte.
Yunanistan vizesi başvuru ücreti Yunanistan Konsolosluğu tarafından belirli aralıkla dönemsel olarak güncellenmekte. Başvuru öncesi de son belirlenen vize ücretler detaya ulaşmış olmak başvuru aşaması da herhangi bir sorun yaşamama adına önem arz etmekte. Vize ücretleri ve vize başvuru merkezlerine ait hizmet bedelleri her bir başvuru için geçerlilik göstermekte. Yunanistan vizesi başvuru aşamasına 20 Euro olarak belirlenen akrediteler vize merkezleri hizmet bedeli vize ücretlerinin talep edilmediği durumda da ödenmektedir.
Yunan Vatandaşlığı
7 yıllık oturma iznine sahip olmanız sonrası vatandaşlığa geçmeniz ve Yunan vatandaşlığı elde etmeniz mümkündür. Yunan vatandaşlığı alabilmek için Yunan dili bilgisine ilişkin bir sınavı da geçmeniz gerekir. Ayrıca Yunanistan çifte vatandaşlığı da tanımaktadır.