Yunanistan Çalışma İzni
Yunanistan Çalışma İzni Nedir?
Yunanistan, Türkiye’ye komşu bir dağlar ve adalar ülkesidir. Üç tarafı denizlerle çevrilidir. Küçük bir ülke olmasında rağmen oldukça önemli bir konuma sahip olan Yunanistan, yemekleri, mezeleri, salataları, sirtaki, uzo ve gece eğlenceleri, tarihi ile meşhurdur. Yunanistan çalışma izni, Yunanistan’da iş arayan ve çalışmak isteyen kişilerin alması gereken bir izin türüdür.
Yunanistan çalışma izni için çalışma vizesi dahilinde, D tipi vizelere başvuru ile başlanmalıdır. Yunanistan Cumhuriyeti, yabancı uyruklu vatandaşlar için birkaç farklı çalışma izni türleri hazırlamıştır. Yunanistan son yıllarda yaşanan ekonomik krizi sonucu iş hayatı da sarsılmıştır. İş gücünün %70’ten fazlası hizmet sektöründe çalışmaktadır. Geri kalan kısmın çoğunluğu ise satış sektöründe iş bulabilmektedir. Turizm sektöründe de istihdam oranları fazladır. Yunanistan da çalışma süreleri haftalık olarak 40 saat kadardır. Yunan ekonomisi kriz sonrasında büyük bir durgunluk ve yüksek işsizlik oranları ile baş etmek zorunda kalmıştır.
Yunanistan Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan vatandaşların Yunanistan sınırları içerisinde çalışması için çalışma iznine sahip olması gerekmektedir. Avrupa Birliği üye ülkesi olan Yunanistan’da çalışma izni almak için bir şirkette çalışarak veya serbest meslek icra ederek bu izin alınabilmektedir. Bunun yanı sıra yeni şirket kurarak, yatırım yaparak da bu izni alınabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Yunanistan’da çalışacağı şirketten bir yazı ile Türkiye’de bulunan ilgili Yunanistan Konsolosluğuna başvurması, çalışma izni talep etmesi gerekmektedir. T.C. vatandaşlarının pasaportunda bulunan çalışma vizesi ile Yunanistan’a gidişinin ardından Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Yunanistan sınırları içerisinde herhangi bir işte çalışacak kişinin sosyal primlerinin Yunan yasalarına uygun şekilde yatırılması gerekmektedir.
Yunanistan Çalışma İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?
Yunanistan çalışma vizesi başvurusu için başvurunuz kabul edilirse Yunanistan’da göçmenlik bürosuna oturum izni başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Yaklaşık olarak 3 ay gibi süre içerisinde oturum izni kartı göçmenlik bürosundan aranarak tarafınıza teslim edilebilecektir. Bahsi geçen süre daha kısa da olabilir.
Yunanistan’da çalışacak kişiler için Yunan şirketlerce gönderilen iş davetiyesi, iş sözleşmesi ve diğer istene evraklar ile Yunanistan Konsolosluğu’na çalışma vizesi için başvurulabilir. Yunanistan Vize işlemleri tamamlanıp çalışma vizesi kabul edilirse kişiler daha sonrasında oturma iznine başvurabilecektir. Kişiler çalışma vizesi aldıktan sonra pasaportunda bulunan çalışma vizesi ile Yunanistan’a girişi sonrasında ikamet tezkeresi için bağlı olduğu belediyeye, çalışma izni için de Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekmektedir. Çalışma izni sonrası oturma izni alınabilmektedir. Çalışma izni Yunanistan’ olan bir şirkette çalışarak, Yunanistan’ da yeni bir şirket kurarak ya da serbest meslek icra ederek alınabilir.
Yunanistan Çalışma İzni Kaç Aylık/Yıllık Verilir?
Yunanistan’da çalışmak isteyen kişiler 3 aydan fazla süre kalmak zorunda olursa Yunanistan çalışma vizesi başvurusunda bulunmak zorunda kalacaktır. Avrupa Birliği üye ülkeleri ve İsviçre vatandaşları bu vizeyi almak zorunda değildir. Diğer üçüncü ülke vatandaşları bu vizeyi alarak Yunanistan’da çalışma şansı yakalayabilirler. Yunanistan D tipi çalışma vizesinin başvuru süreci 3 ile 6 ay arası sürecektir. Seyahat tarihinden en geç 3 ay öncesinde çalışma iznine başvurmak yerinde bir karar olacaktır. Bu süre konsolosluğa bağlı olarak değişecektir. Hatalı ve eksik evrak ile başvuru yapılırsa ret almak olasıdır. Sorunsuz, tam ve doğru bir vize başvurusu için tüm evraklar doğru hazırlanıp zamanında teslim edilmelidir. Çalışma izni en fazla 1 yıllık olacak şekilde verilmektedir. Çalışma izni sonrası oturma izni için başvuruda bulunmak mümkündür. En az 5 yıllık oturma iznine sahip kişiler vatandaşlık için başvurabilirler.
Yunanistan Çalışma İzni Alma Şartları Nelerdir?
Çalışma izni başvurusu için öncelikle Yunanistan’da çalışmak istediğiniz şirketin Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğü’nden alınan çalışma izin evrakının aslını tarafınıza iletmesi gerekmektedir. Çalışma izin evrakınızda Yunanistan‘da ne iş yapacağınızı ve mesleğinizi detaylı olarak açıklamanız gerekmektedir. İzin belgenizde mesleğiniz, çalışma şartlarınız, hangi iş grubunda çalışacağınız, mesai saatleriniz, aylık maaş miktarınız gibi detaylarınızın yazılması ve açıklanması gerekmektedir. Başvurularda her mesleğin evrakları, istenilen belgeleri farklı olup kişisel hazırlanması gerekmektedir.
Yunanistan Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar
Yunanistan’da çalışma izni alabilmek için başvuru sürecinde gereken evraklar; pasaport, kimlik, 2 adet biyometrik fotoğraf, banka hesap özetleri, Yunanistan çalışma izni başvuru formu, konaklama rezervasyonları, ulaşım biletleri, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, seyahat sağlık sigortası, adli sicil kaydı, motivasyon mektubu, tapu, yurtdışı giriş çıkış belgesi, şahsi seyahat planının anlatan dilekçe, son eğitim bilgilerinin olduğu diploma, özgeçmiş, iş sözleşmesi, işyeri resmi sicil kaydı, işyerinden gönderilen çalışma davetiyesi gibi evraklardır.
Yunanistan çalışma izni için başvurulan vize türü D tipi vizedir. Yunanistan çalışma izin türleri ise; genel çalışma izni, yüksek lisans çalışma izni, lisans çalışma izni, staj için çalışma izni, dil okulu çalışma izni, yüksek nitelikli çalışma iznidir. Yunanistan’a yatırım yaparak ya da Yunanistan’da şirket açıp giderek Golden vize programına dahil olmak mümkündür. Şirket kurma seçeneğinde çalışma izni ve 5 yıllık oturma izni için başvuru yapılabilmektedir.