Yunanistan’da Çalışma İzni Almak
Yunanistan’da Çalışma İzni Almak Kolay mı?
Yunanistan çalışma vizesi almak isteyenler, Yunanistan’da çalışma izni almak kolay mı diye soruyor. Çalışma vizesi aldıktan sonra, vatandaşların şirket için yasal olarak çalışabilmeleri adına Yunanistan’da çalışma izni almaları gerekir. İşveren kuruluş olarak firmanın yerel bir lisansı olmalı ve işletme kendi tüzüğünü oluşturmuş olmalıdır. Böylece istihdam edilen kişi adına çalışma izni almak mümkün olabilecektir. Çalışma izinleri artık oturma izinlerini de içeriyor; bu, istihdam edilen kişilerin ülkede yasal olarak yaşamak ve çalışmak için yalnızca çalışma iznine ve uzatılmış oturum vizesine ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Çalışma izinleri genellikle istihdam eden kuruma, mesleğe ve yere özeldir ve genellikle bir yıl geçerlidir. Vatandaşlar Yunanistan’a vardıktan sonraki 30 gün içinde yerel belediye dairesine veya polis karakoluna gitmeleri ve şahsen çalışma izni başvurusunda bulunmaları gerekir. İhtiyaç duydukları çalışma izni, sahip oldukları pozisyona bağlıdır ve bu, çalışma izninin geçerlilik süresini de etkileyebilir.
Yunanistan Çalışma İzni Nasıl Alınır 2022?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan’da bir şirkette çalışmak, iş kurmak ya da çalışmak için çalışma izni almaları gerekmektedir. Yunanistan çalışma izni için kişiler şu yolu izlemelidirler:
1. Öncelikle Yunanistan Konsolosluğu Yunanistan çalışma izni talebinde bulunmak gerekir.
2. Ardından Yunanistan’a çalışma vizesi ile giden kişiler ikamet tezkeresi almalıdırlar.
3. İkamet tezkeresi için başvuru sahipleri Yunanistan’da bulundukları ilin belediyesine başvuruda bulunurlar.
4. İkamet tezkeresinin ardından kişiler Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğüne Yunanistan çalışma vizesi için başvurmalıdırlar.
l Yunanistan’da her yılın son 3 ayında çıkarılan raporlar doğrultusunda iş kollarına ve iş gücü ihtiyacına dair veriler ortaya çıkarılır. Buna bağlı olarak işverenler vilayete dilekçe verirler.
l Kişilere Yunanistan çalışma izni Vali tarafından verilir.
l Çalışma izninin sayısı başvuru sahibinin uyruğuna, işine, işinin süresine göre belirlenir.
l Başvuru sahibinin ülke güvenliği ve kamu düzeni açısından bir engel teşkil etmeyeceği onayını ise vilayet polis idaresi verir.
l Ardından başvuru sahipleri Yunanistan çalışma izni sahibi olurlar.
Yunanistan’da Çalışma İzni Almak İçin Yapılması Gerekenler
Yunanistan güzel bir ülke olarak bilinir ve büyüyen bir start-up sektörüne sahiptir. Ancak, AB üyesi olmayan ve AEA vatandaşları için bir iş veya çalışma vizesi almak gerekir. Bu noktada Yunanistan’da çalışma izni almak için yapılması gerekenler bilinmelidir. Yunanistan’ın iki genel çalışma vizesi kategorisi vardır: kısa zamanlı C vizeleri ve uzun zamanlı D vizeleri şeklindedir. Kısa süreli ziyaret vizeleri, insanların Schengen bölgelerinden uzunlukları olarak en fazla 90 gün veya 180 gün deneyimleri üzerinden 90 gün boyunca ülkede olmalarına izin verir. Vatandaşların büyük olasılıkla Yunanistan’a girmelerine ve oturma izni başvurusunda bulunmalarına izin veren bir D veya uzun süreli vizeye ihtiyaçları olacaktır. Bu kategorideki çalışma vizeleri en fazla bir yıl süreyle geçerlidir. D vizesi olan herkes ülkeye giriş yapar yapmaz oturma izni başvurusunda bulunmalıdır. Çalışma vizesini almak için İngilizce ya da Yunanca doldurulmuş D vize başvuru formu, D vizesinin bitiş tarihinden itibaren en az üç ay geçerli pasaport, oturma izninin kopyaları, altı eski olmayan fotoğraf, sağlık sigortası, tıbbi uygunluk sertifikası, sabıka kaydı gibi evrakları hazırlamanız lazımdır.
Yunanistan’da Çalışma İzni Almak için Gerekli Evraklar
Ülkede çalışmak amacıyla üç aydan fazla bir süre kalmak zorunda olanların gereksinim duyduğu vize türü çalışma vizesidir. Peki, Yunanistan’da çalışma izni almak için gerekli evraklar nelerdir? Bu vizeyi almak için ihtiyaç duyulan evraklar şunları içermektedir: Mesleki gelişimi açıklayan belgeler, diploma, yıllık brüt maaşının belirlendiği somut iş teklifi mektubu, iş yerinin resmi sicil kaydı, iş sözleşmesi, son eğitimde alınan diplomalar, ikametgâh adresi, sabıka kaydı, protokol yazısı, yurt dışı giriş çıkış belgesi, vize harcını yatırdığınıza dair belge, iki tane fotoğraf, uçak bileti, kimlik fotokopisi, vize başvuru formu. Tüm belgelerin eksiksiz olması, problemsiz süreç için önemlidir. Vatandaşların çalışma izinlerini, geçerlilik süresinin sona ermesinden en az 60 gün önce yerel belediye ofislerinde veya valiliklerinde yenilemeleri gerekecektir. Geçerli bir pasaporta, pasaport sayfalarının fotokopilerine, çalışma izninin aslının onaylı kopyasına, doldurulmuş bir başvuru formuna ve izin türüne bağlı olarak muhtemelen diğer öğelere ihtiyaçları vardır.
Yunanistan Çalışma İzninin Yenilenmesi
Kişiler çalışma izinlerinin bitiminden 2 ay önce Valilik Çalışma Bürosuna başvurmalıdırlar. Kişilerin başvuruda izlemesi gereken yol aşağıdaki gibidir:
l Başvuru sahibinin çalışma izni yenileme dilekçe formu ibraz edilmelidir.
l Başvuru sahibinin çalışma izninin aslı ve onaylı fotokopisi ibraz edilmelidir.
l Başvuru sahibinin oturma izninin aslı ve onaylı fotokopisi ibraz edilmelidir.
l Başvuru sahibinin pasaport aslı ve fotokopisi ibraz edilmelidir.
l Başvuru sahibinin vergi borcu durumunu gösteren belge ibraz edilmelidir.
l Başvuru sahibi işvereninin imzalı iş sözleşmesi polis tarafından onaylanmış şekliyle ibraz edilmeli gereklidir.
l Başvuru sahibinin vergi dairesi tarafından onaylanmış vergi beyannamesi fotokopisini teslim etmesi gereklidir.
Yunanistan çalışma iznine başvuracak kişilerin dil becerileri ve kültürel uyum konusunda kendilerini geliştirmeleri tavsiye edilir.
Yunanistan Vize Reddi ile Mutlaka Okumanız Gereken Makale
- https://www.myvize.com.tr/yunanistan/vize-islemleri/yunanistan-vize-reddi/