YUNANİSTAN OTURUM KARTI
Yunanistan Oturum Kartı Hakkında
Türkiye’nin hemen batısında bulunan Yunanistan adaları, kumsalları ve deniz tatili ile bilinir. Helen kültürünün izlerini taşıyan Yunanistan’ın başkenti Atina resmi dili ise Yunancadır. Ülke genelinde Akdeniz iklimi hâkim kent Kuzey kısımlarda karasallık baş gösteriyor. En bilindik şehirleri Atina ve Selanik’tir. Yunanistan Avrupa Birliği ülkesi olduğu için Türkiye’den gelen ve kalıcı olarak yerleşmeyi amaçlayan kişilerden oturum vizesi istiyor. Yunanistan mülk satın alarak Yunanistan’a gelecek olan vatandaşlara 7 yıllık oturumdan sonra Yunan vatandaşlığına geçme imkânı tanıyor. Yapılan oturum izinleri başvuruları yaklaşık 2 ay içerisinde sonuçlanıyor.
Oturma izni, kişi için vatandaşı olmadığı bir ülkede belirli veya sınırsız bir süre için ikamet iznine sahip göçmenlik belgesi türü olarak bilinir. Yunanistan Avrupa Birliği üyesi bir ülke olduğu için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının oturma izni kartı olmadan Yunanistan sınırı içinde ikamet etme hakları kesinlikle yoktur. Yunanistan’da oturma izni olan vatandaşlar, Schengen vizesi ve AB üyesi ülkeleri içinde serbest gezme yani vizesiz seyahat hakkına sahiptir. Oturma izinleri eğitim ve çalışma, aile birleşimi yoluyla alınabilir.
Mülk Satın Alarak Oturum İzni Alma
Yunanistan, Maliye ve Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre dışarıdan gelecek olan yabancıların 250 bin Euro üzerinde mülk satın alması gerekir. Mülk satın alma işlemi tamamlandıktan sonra Yunanistan’a gelecek olan kişiler burada 5 yıl süreli oturma izni hakkı kazanmış olurlar. Tüm bu aşamalar sırasında ülke kanunları gereğince bazı prosedürler takip edilir. Bu doğrultuda Türkiye’den Yunanistan oturum izni alarak gidecek olan vatandaşların ilgili birimler tarafından istenilen adli, sicil ve sağlık bilgileri ile ilgili tüm belgelerin teslim edilmesi gerekir. Konsolosluk makamları tarafından verilen 5 yıllık oturma süresi izni süresi bittikçe yenilenebiliyor. Oturum izninin her defasında yenilenebilmesi için alınan evin tapusunun mülk sahibi olması gerekiyor. Mülk sahibi kişiler oturum iznini elde ettiği gibi bu kişilerin yanında bulunan ve bakmakla yükümlü oldukları eşleri ve çocukları da oturum izni almış oluyor.
Yunanistan Çifte Vatandaşlığa İzin Veriyor Mu?
Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan Türkiye’den gelecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına çifte vatandaşlığa izin veriyor. Türkiye’den gidecek olan vatandaşlar gerekli şartları yerine getirdikten sonra her iki ülkenin vatandaşı da olabilirler. Aynı şekilde Türkiye çifte vatandaşlık konusunda nüfus müdürlüklerine bildirim yapılmasını öngörüyor.
Yunanistan Oturum İzni Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Kalıcı olarak Yunanistan’da kalmak isteyenlerin başvuruları 8 hafta gibi bir zaman diliminde neticeye kavuşur. Mülk sahibi olarak oturum izni işlemleri mülk satın alındıktan sonra hemen 15 gün içerisinde müracaat edilmesi gerekir.
Yunanistan Oturum Kartı Nedir?
Yunanistan oturum kartına sahip olmak için bazı şartlar gerekir. Bunlardan bazıları ülke sınırları içinde doğmuş olmak, Avrupa Birliğine üye ülkeleriden vatandaşlık almak ve ya Yunanistan ülkesinde yaşamayı istemek, ülkede yatırım yapmak, yüksek lisans eğitimi görmek, ülkenin belirlediği ücret kadar değerli mülk satın almak gibi özelliklere sahip olan kişiler oturum kartı alabilir. Yunanistan Avrupa Birliği üyesi bir ülke olduğu için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının oturma izni kartı olmadan Yunanistan sınırı içinde ikamet etme hakları kesinlikle yoktur. Oturum kartı sahibi olmak için bu şartlardan bir tanesine uyum sağlamanız gerekir aksi takdirde asla Yunanistan ülkesi sınırı için oturum kartı sahibi olamazsınız. Schengen vizesi ve AB üyesi ülkeleri içinde serbest gezme yani vizesiz seyahat hakkına sahiptir. Oturma izinleri eğitim ve çalışma, aile birleşimi yoluyla alınabilir. Oturum kartı sahibi beş yılda bir kartı yenileme hakkı vardır. Oturum kartı sahibi kişinin çocuğu ve eşi bu fırsattan yararlanabilir.
Yunanistan Oturum Kartı İşlemleri
Yunanistan’da mülk satın almak Türk vatandaşları ilk önce satın almak istedikleri mülkü seçmelidir. Satın alacağınız mülke karar verdiğinizde ilk adımda bir danışman aracılığından yardım alıp Yunanistan Vergi Dairesi’nden vergi numarası almanız gerekir. Bir Yunan bankasında bir banka hesabı açmalısınız. Almak istediğiniz gayrimenkul ile ilgili yasal işlemler, vergi borçları, gayrimenkul işlemleri ve benzeri işler yapılmalıdır. Bu işlemlerin zamanı en az üç gün sürer ve sizi temsil etmek üzere yetkili bir avukat aracılığı ile yapılabilir. Ev satın alma ön satış sürecini başlatın ve ardından lisanslı danışmanınızla nihai satış işlemini tamamlayın. Yunanistan’da ikamet prosedürleri için başvurular Atina’daki Dışişleri Bakanlığı’na yapılır ve elektronik imza kullanılarak yapılabilir. İşlemlerinizi yaptığınız sürede bilgilerinizin doğruluğuna ve eksik olmamasına dikkat etmenizi tavsiye ederiz aksi takdirde adınıza inleme dosyası açılır ve yanlış bilgiler nedeni ile suçlu olursunuz ardından sizin adınıza ceza işlemleri başlatılır.
Yunanistan Oturum Kartı Nasıl Alınır?
Yunanistan ülkesinde uzun süre yaşamak istiyorsanız ulusal vize türünü almalısınız. Ülkeye giriş yaptığınız zaman bu vize ile birlikte Yabancılar ve Göç İdaresine gerekli başvuruda bulunmalısınız. Oturum kartınızın olması için gerekli şartlardan bir tanesine uyum sağlamanız gerekir. Ülke sınırları içinde doğmuş olmak, Avrupa Birliğine üye ülkelerinden vatandaşlık almak ve ya Yunanistan ülkesinde yaşamayı istemek, ülkede yatırım yapmak, yüksek lisans eğitimi görmek, ülkenin belirlediği ücret kadar değerli mülk satın almak gibi özelliklere sahip olan kişiler Yunanistan oturum kartı alabilir. Yunanistan ülkesinde oturum kartı almak içi mülk satın alma fırsatı ile kart sahibi olma şansınız vardır. Yunanistan’da alacağınız mülkün en az iki yüz elli bin Euro değerinde olma şartı vardır. Oturum kartı sahibi kişinin çocuğu, annesi, babası, ve eşi bu fırsattan yararlanabilir. Satın aldığınız mülkü ileride satmayı düşünürseniz Yunanistan ülkesinin size tanıdığı oturum kartı belgesini iptal etme hakkı vardır. Oturum kartı verilen kişisin beş yılda bir kartı yenileme hakkı vardır.