Vietnam Oturum İşlemleri
Vietnam’da normalden daha uzun süre kalmak istiyorsanız bu ülkenin göç yasalarından yararlanabilirsiniz. Bu ülkede çalışmak, öğrenci olmak ya da araştırma yapmak isteyen kişilere ülkede kalma izni verilmektedir. Eskiden sadece 6 ay ile 12 ay arasında vize alınabilirken günümüzde yeni yasalarla bu durum değişme göstermiştir.
Artık Vietnam’da kalmak isteyen kişiler hem sürekli olarak hem de geçici olarak oturum izni alma şansına sahip olabiliyorlar. Bu süre ise bir yıl ve üç yıl arasında değişmektedir. Kişilere verilen oturum izni bir kimlik kartı özelliğindedir. Bu kart sayesinde yabancılar Vietnam’da kaldıkları müddetçe birçok işlerini daha kolay bir şekilde halledebilme olanağı taşımaktadır. Geçici oturum kartı olarak bilinen bu kartı alabilmek için ise birtakım şartların yerine getirilmesi gerekir.
Vietnam Oturum İşlemleri ile İlgili
Vietnam’da iş kurma, çalışma, öğrenci olma ve araştırma yapmak için gitmek isteyen kişinin bu ülkede ikamet etmesi için Vietnam Devleti göç yasasından faydalanabilmektedir. Vietnam’da kalmak isteyen kişi geçici ve sürekli oturum kartıyla birlikte 1 yıl ve 3 yıl arasında değişen sürede ülkede kalabilmektedir.
Bu kart verilen izin süresi içinde kişiye tahsis edilen kimlik kartı özelliği taşımaktadır. Bu kart aynı anda vizenin süresini uzatma işlemi içinde kullanılabilmektedir. Bu kartı diğer adı Geçici Oturum Kartı olarak da bilinmektedir. Bir kişinin karta sahip olabilmesi için istenen şartı yerine getirmesi gereklidir.
Geçici Oturum Kartı genellikle 1 ve 3 yıla kadar geçerli olmaktadır. Geçici Oturum Kartı süresi pasaport süresini 1 ay altında olacak biçimde düzenlenmektedir. Bununla beraber pasaport süresinin uzun olması önemlidir.
Geçici Oturum Kartı alım koşulu pasaport süresini en az 1 yıl olan kişi içindir. 1 yıldan az olan pasaporta bu kart verilmemektedir.
Geçici Oturum Kartı kaybedildiği takdirde acil bildirilmesi gerekmektedir. Eğer durum bildirilmez ise yeni kartın alım süresi 14 gün sürebilmektedir.
Vietnam Oturum İşlemleri Hakkında
Bu yazımızda, Vietnam oturum işlemlerini ele alacağız. Bu yazıyı ele almamızdaki sebep ise, Vietnam da iş kurmak isteyen Türk vatandaşlar, çalışmak isteyen ve öğrenci olmak isteyen vatandaşlara bilgi vermektir. Saydığımız vatandaşların bu durumları yapabilmeleri için, Vietnam da ikametgah ediyor olabilmeleri gerekir. Vietnam da kalmak isteyen vatandaşlar, geçici kartlarla ve sürekli ikametgah kartlarıyla ülkede, 1 ila 3 yıl kalabilmektedirler. Geçici oturum kartı alabilmek için gereken durumlar bulunmaktadır. Bu durum ise şunlardır:
- İki çalışanı olan bir şirket üyesi olmak.
- Bir çalışanı olan şirket sahibi olmak.
- Anonim şirketin sahibi olmak veya üyesi olmak.
- Vietnam Çalışma izni olması.
- Hükümetin onayladığı kişiler kategorisinde olmak.
Bahsettiğimiz durumlarda, kişinin ailesi ve akrabaları da bu ülkede geçici olarak yaşayabilmektedirler. Geçici oturum kartı alabilmek için gerekli evrakları tamamlamanız gerekiyor. Gerekli evrakları tamamladıktan sonra, Konsolosluktan gelecek onayı beklemeniz gerekiyor. Geçici oturum kartının süresi ise, 1 ila 3 yıl arasında bulunmaktadır. Geçici oturum kartı süresinin, pasaport süresinin 1 ay altına ayarlanması gerekmektedir. Bu kartı almak istiyorsanız, pasaport sürenizin en az 1 yıl olması gerekmektedir. Bir yıldan az olan pasaport süreleri, bu kartı alamamaktadır.
Vietnam Geçici Oturum Kartı Alabilecek Kişiler
Geçici oturum kartı alabilecek olan kişiler şunlardır:
l En az iki ya da daha fazla personeli bulunan firmaların üyeleri
l Düzenli bir çalışma gösteren ve en az bir tane personeli bulunan firma sahibi
l Anonim şirketlerde çalışan kişiler ya da üyeler
l Yabancı şirket temsilcileri
l Vietnam’da Ofisi bulunan şirketlerin çalışanları
l Bu sayılan kişilerin yakın akrabaları
Bu belgeyi alabilecek kişilerdir.
Geçici Oturum Kartı İçin Gerekli Belgeler
Geçici oturum kartı alabilmek için öncelikle Vietnam Vize başvuru formu doldurmanız gerekmektedir. Bununla birlikte 3x 4 boyutlarında fotoğraf bulundurmalısınız. GOK istediğinize dair bir dilekçe yazmanız gereklidir. Şahıs ya da işveren kurum adına kart istek mektubu olmalıdır. Yerel polis merkezinden oturum belgesi temin etmelisiniz. Çalışma izin belgenizin fotokopisini sunmalısınız. Aynı zamanda bu ülkede yaşayan akrabanız varsa onun ziyareti için doğum belgesi, kimlik kartı fotokopisi, evlilik cüzdanı gibi belgeler gereklidir. Bu kart genel olarak 1 ile 3 yıl arasında geçerli olan bir karttır. Pasaport süresinin de bir ay altında kalacak şekilde düzenlenmektedir.