Rusya Aile Birleşimi
Rusya’da Aile Birleşimi
Rusya ülkesinde evlilik ya da aile birleşimi maksadı ile uzun süreli yaşamak isteyen vatandaşların oturma izni almaları lazımdır. Rusya’da aile birleşimi için çeşitli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Rus vatandaşıyla evli bulunan ya da Rus anne veya babası olan Türklerin Rusya aile birleşimi olanağı ile ülke için oturum izni alıp yaşamaları söz konusu olabilmektedir. Fakat Rusya’da aile birleşiminin yapılabilmesi için çeşitli belgelerin hazırlanması lazımdır. Buna ek olarak Rusya, Rus devleti için belirlenen kota dahilinde oturum izni verir. Rusya aile birleşimi için sunulan oturum iznini alma olanağınız mümkünse size ilk olarak geçici oturum hakkı tanınır. Kalıcı oturum hakkı için yalnızca belirli bir zamandır ülkede yaşamanız durumunda Rus devleri tarafından size bu hak verilebilir. Rusya’da evlilik ya da aile birleşimi amacı ile ülkemizdeyken direkt olarak uzun süreli oturum izni almanız söz konusu olmamaktadır. Rusya ülkesine yasal şekilde giriş gerçekleştirdikten sonra uzun süreli oturum için başvuru yapmanız lazımdır.
Rusya Aile Birleşimi Vizesi
Rusya aile birleşimi vizesi, bir Rus vatandaşı ile evli olanların ya da Rusya’da ailesinden birilerinin yaşıyor olmasının neticesinde bu ülkede uzun yıllar yaşayabilmek için alınması gereken bir vize türüdür. Uzun süre konaklama hakkı talep edebilmek için birtakım gerekli evraklara ihtiyaç duyulmaktadır. İlk etapta geçici olarak verilse de bu izin zamanla kalıcı hale getirilebilmektedir.
Eğer evlenme yolu ile Rusya’da oturum izni almak istiyorsanız evlenme işlemlerinizin resmi bir evlendirme dairesi tarafından tamamlanmalıdır. Bu nikâh işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için mutlaka Rus vatandaşı ola kişinin ilgili kurumlara bu evliliğe engel hiçbir durumun olmadığını belirtmek durumundadır.
Bu belgeler yanında pasaport ve vize ile ilgili tüm evraklar da yetkili makamlara ulaştırılır. Daha önceden yapılan bir evlilik mevcut ise eski eş ve çocukların da durumlarını içeren belgelerin kurumlara teslim edilmesi gereklidir. Eğer Rusya konsolosluğu bu evlenme şekline bir engel görmez ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından da bu evlenme işleminin onaylanması gerekir. Tüm onaylar alındıktan sonra taraflar evlenme işlemleri için evlendirme dairelerine başvurularını gerçekleştirebilirler. Evlendirme daireleri de Rus vatandaşı olan kişilerden birtakım evlenme evrakları talep etmektedir. Sonrasında Rusya aile birleşimi için gerekli hazırlık işlemlerine başlayabilirsiniz.
Rusya Aile Birleşimi İşlemleri
Rusya’da evlilik ya da aile birleşimi için Rusya aile birleşimi işlemleri yolu ile oturum izni alınabilmektedir. Tüm bunlar için ülkemizde gereken işlemleri yapıp ülkeye giriş gerçekleştirdikten sonra aile birleşimi oturum izni için başvurmak şarttır. Bunun için Rusya’daki göç bürosuna müracaat edilmesi lazımdır. Sizden istenen evrakları eksiksiz olarak tamamlayıp başvurunuzu yapabilirsiniz. Rusya göç bürosu, Rusya aile birleşimi adına verilen oturum izni başvurunuzu olumlu şekilde sonuçlandırdığı zaman öncelikli şekilde geçici oturum izniniz verilir. Aile birleşimi için sunulacak oturum izniniz süresi üç sene olmaktadır. Bundan dolayı Rusya ülkesinde kaçak olmamanız için sürekli oturum izni almanız mümkün olana dek her üç senede bir oturum izninizi yenilmeniz istenir. Rusya geçici oturum iznini pasaportunuza damga vurarak sunar. Rus kurumları vatandaşlığı bulunmayan bireyler içinse oturum iznini resmi bir belge şeklinde verir. Ülke, Rusya aile birleşimi için gerçekleştirilecek olan oturum izni başvurusu hakkında ilgili kişinin vatandaşlığına karşı uygulamış olduğu vize prosedürlerine göre farklı evraklar isteyebilmektedir.
Rusya Aile Birleşimi Başvurusu
Rusya ülkesine aile birleşimi ile girmek isteyen bireyler Rusya aile birleşimi başvurusu yapmalılar. Ülkede evlilik ya da aile birleşimi yolu ile sunulan oturum iznini alabilmek amacıyla Türkiye’de çeşitli işlemleri yapıp Rusya’ya giriş gerçekleştirdikten sonra aile birleşimi oturum izni alınabilmektedir. Bu iznin alınabilmesi amacıyla ülkeye vardıktan sonra göç bürosuna gitmek gerekmektedir. Rusya oturum izni için gerekli olan bazı evrakların eksiksiz olarak hazırlanması çok önemlidir. Ülkedeki göç bürosu, Rusya aile birleşimi için sunulan oturum izni talebinizi olumlu sonuçlandırır ise size geçici oturum izni tanımlanır. Aile birleşimi için verilen oturum izninin süresi üç senedir. Bundan dolayı Rusya’da kaçak duruma düşmemek maksadıyla her üç senede bir bu izni yenilemeniz çok önemlidir. Aksi durumda ülkeden çıkışınız gerçekleşebilir. Başvuru yapmak için sizden talep edilen belgeleri eksiksiz temin etmeniz gerekir. Yoksa başvuru süreciniz sekteye uğrayabilir ve süreç daha da uzayabilir. Bunun için başvuru belgesini tam ve tutarlı bir şekilde doldurmaya da özen göstermeniz gerekmektedir.
Rusya Vatandaşı ile Türkiye’de Evlilik
Rusya aile birleşimi vizesi alabilmek için kişiler öncelikle bir Rus vatandaşı ile resmen evli olduklarını belgelemek durumundadırlar. Rusya vatandaşı ile Türkiye’de evlilik konusunda Türklerden birtakım evraklar istenmektedir. Vesikalık fotoğraf, sağlık raporu, Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı fotokopisi gibi evrakların önceden hazırlanması gerekmektedir.
Bu süreçte yabancı eşten de istenilen evraklar vardır. Bu evrakların tamamı hazırlandıktan sonra evlenme dairelerine başvuru yapılabilmektedir. Hazırlanan belgelerin geçerlilik süresi en fazla 6 aydır. Rus vatandaşı ile evlenen kişiler Türkiye’de yaşamaya devam edeceklerse Rus vatandaşı olan eş için Türkiye’de oturum izni alması sağlanır.
Kişiler daha sonra Rusya’ya dönmek istediklerinde ise aynı durum Türk olan eş için geçerli olmaktadır. Rusya aile birleşim vizesi bir Rus ile evlenerek alınabileceği gibi burada yaşayan bir aile akrabalarınız aracılığıyla da alınabilecek bir vizedir.
Rusya Vatandaşı ile Rusya’da Evlilik
Rusya aile birleşim vizesi alabilmek için kişiler evlenme işlemini Rusya’da da gerçekleştirebilirler. Kişilerin bu evlenme işlemini gerçekleştirebilmeleri için birçok evrakın hazırlanması gereklidir. Rusya’da oturum izni hükümetin verdiği kontenjana göre belirlenmektedir. Bu işlemler sırasında öncelikle kişilere geçici bir oturum izni veriliyor. Kalıcı oturum izni için kişilerin belli bir süre beklemesi gerekmektedir. Rusya’da belli bir süre sorunsuz bir şekilde yaşadığınızda kalıcı olarak oturma vizesi alabilme şansınız bulunuyor. Rusya aile birleşimi konusunda en pratik yol bir Rus vatandaşı ile evli olmaktır.
Kişiler Rusya’da evli durumdayken aile birleşimi vizesi almak istediklerinde Türkiye’den başvuru yapamıyorlar. Bu kişilerin önce Rusya’ya resmi olarak giriş yapması gereklidir. Sonrasında ise Göçmenlik Ofisi’ne gitmesi ve oturum izni için başvurusunu gerçekleştirmesi gereklidir. Rusya’da aile birleşimi nedeniyle oturum izni alabilmek için mutlaka Türkiye’de ki Rus Konsolosluğu’na gitmeli ve vize başvurusunda bulunmanız gereklidir.
Vize işlemleri sonrasında Rusya Federasyonu Göçmenlik Bürosu işlemlerinizi olumlu olarak değerlendirirse ilk geçici oturum iznini alabilirsiniz. Bu geçici oturum izni 3 yıl olarak verilir. Sonrasında her 3 yılda bir izinin yenilenmesi gerekir. Kurumlar geçici oturma iznini pasaporta bir mühür vurarak vermektedir. Evlenme tarihlerinden itibaren herhangi bir sorun yaşanmaz ise resmi olarak başvuru yaparak bir yıl sonra Rus vatandaşlığına da geçilebilmektedir.
Rusya Vatandaşı ile Evlilik İçin Gerekli Evraklar
Rusya vatandaşı ile evlilik için gerekli evraklar konusunda titiz davranılması gereklidir. Çünkü uluslararası alanda yapılan bu işlemlerde konsolosluklar son derece titiz çalışmaktadır. Rusya aile birleşimi vizesi alınabilmesi için öncelikle bir Rus vatandaşı ile evlenme işleminin resmi makamlar tarafından gerçekleştirilmesi gereklidir. Bir Rus vatandaşı ile evlenebilmek için hazırlamanız gereken evraklar hem Türk vatandaşı olanlar hem de Rus vatandaşı olanlar için farklılık arz etmektedir. Rus vatandaşının hazırlaması gereken evraklar arasında şunları saymak mümkündür:
- Kimlik ve pasaport
- Türkiye’de kalabildiğini gösteren vize
- Biyometrik fotoğraf
- Sağlık raporu
- Evlenme için ehliyet
- Bekarlık belgesi
- Doğum belgesi
Bu belgeler yanında Türk vatandaşı olan tarafın da hazırlaması gereken evraklar vardır. Bunlar kimlik fotokopisi, belediyenin istediği fotoğraflar, sağlık raporu belgeleridir. Belgelerin güncel olması ve eksiksiz olarak kurumlara teslim edilmesi gereklidir. Fotoğrafın mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Sağlık raporunda ise herhangi bir kalıtsal ya da bulaşıcı hastalık taşımadığının belirtilmesi gereklidir. Tüm belgeler eksiksiz olarak hazırlandığında evlendirme dairelerine başvuru yapılarak gerekli nikah işlemleri tamamlanabilmektedir.