RUSYA OTURUM KARTI
Dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya çok milletli bir yapıya sahiptir. Ülkenin başkenti Moskova resmi dili ise Rusçadır. Ülke genelinde karasal iklim hâkimdir. Rusya yaşam maliyeti olarak düşük bir ülke olduğu için dışarıdan göç alır. Türkiye’den Rusya’ya her yıl binlerce kişi gider. Gidenler daha çok eğitim, iş kolu, turistik, ziyaret gibi nedenlerden dolayı gider. Bunun dışında Rusya oturum vizesi alarak kalıcı olarak Rusya’da kalmayı amaçlayan kişilerde bulunur.
Rusya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkisi geçmişten günümüze kadar uzanır. İki ülke arasında gelişen ticaret ilişkileri ülkelerin kaynaşmasını sağlamıştır. Bu durum oturum izni işlemlerini daha kolay hale getiriyor.
Rusya Oturum Kartı Nedir?
Rusya oturum kartı, Rusya’da 90 günden fazla kalmayı isteyen kişinin alması gerekli bir ikamet izin türüdür. Rusya uzun süreli vize ile Rusya’ya girecek olan kişilerin yasal olarak Rusya da kalabilmeleri için oturum kartını almalıdır. Rusya oturum kartı başvurusu, Rusya’nın Genel Göç Müfettişliği tarafına yapılmalıdır. Başvuru ortalama olarak bir ay içinde sonuçlanmaktadır. Rusya oturum kartı geçici ile kalıcı olarak verilmektedir. Ancak önce geçici oturum kartını almalısınız. Geçici oturum kartını aldıktan sonra, geçerli şartı yerine getirdikten sonra uzun süre oturum kartı başvurusunda bulunabilirsiniz. Geçici oturma kartı en fazla bir yıl olarak verilmektedir. Uzun süreli oturma kartı başvurusu için aşağıda belirtilmiştir. Rusya uzun süre vizesini alacak olan kişinin beş yıl kesintisiz olarak Rusya’da ikamet etmesi gerekmektedir. Başvuru sahibi Rusya dışı en fazla 6 ay bulunabilir.
Rusya Oturum Kartı İşlemleri
Rusya oturma kartı alacak olan kişilerin Rusya’da üç aydan fazla kalacağını kanıtlamaları gerekmektedir. Bunun için önce Rusya uzun süreli vize alınması gerekmekte. Rusya uzun süreli vize alan kişiler, Rusya’ya girişi yaptıktan sonra Rusya oturma kartı için gerekli olan evrakı hazırlamalıdır. Gerekli olan evrakları hazırlandıktan sonra Rusya Göç Ofise gerekli olan evraklar ile başvurulmalıdır. Rusya oturma kartı başvurusunu yapacak olan kişilerin Rusya’da bulunduğu süreler boyunca masrafı karşılayabilecek ekonomik durumun olması gerekmektedir. Rusya’da doksan günden daha fazla bir süre konaklamaları isteyen kişinin Rusya oturma kartı alması gerekmektedir. Rusya oturma kartı başvuruları, Rusya’nın Genel Göç Müfettişliğine yapılmalıdır. Başvurular ortalama olarak bir ay içinde sonuçlanmaktadır. Rusya oturma kartı geçici, kalıcı olarak verilmektedir. Ancak önce geçici oturma kartı alınmalıdır. Rusya oturma kartı başvurusunun sonuçlanma süresine birçok durumdan etkilemektedir.
Rusya Oturum Kartı Nasıl Alınır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları belli prosedürleri tamamladıktan sonra Rusya oturum kartına sahip olma şansını yakalarlar. Rusya Federasyonu sadece oturum kartı değil aynı zaman da Rusya çalışma izni de vermektedir. Rusya oturum kartına başvuru yapabilmek için öncelikle kişinin sabıka kaydını alması gerekmektedir. E-devlet üzerinden dahi alınsa bu sabıka kaydının başvuru yapacak kişinin bölgesi sınırları içerisinde savcılığa giderek temiz kağıdını ibraz etmesi gerekmektedir. Savcılıkta bu sabıka kaydının apostil yapılması da zorunludur.
Rusya Oturum İzni Nasıl Alınır?
Türkiye’den Rusya’ya oturum vizesi alarak gitmek isteyen vatandaşların bir takım vize prosedürlerini yerine getirmesi gerekir. Rusya’da kalıcı olarak yerleşmeyi düşünenler Rusya’daki noterliklerde vize için gerekli belgelerin onaylatması gerekir. Türk vatandaşların öncelikle e-devlet üzerinden sabıka kaydı alması ve savcılık tarafından apostil yaptırması gerekir. Bunun nedeni ise sabıka kaydı Uluslararası bir belge haline getirilecektir. Ardından Rusya’daki göçmenlik bürosuna gidilmesi gerekir. Tüm bu işlemleri kişilerin şahsen yapması gerekir. Rusya Oturum izni için gerekli belgeler şu şekildedir:
- Sabıka kaydı tercümesi. ( Rusya’daki bir noterden onaylı olacak)
- Pasaportun tercümesi (Rusya’daki noterden onaylı olacak)
- 4 adet fotoğraf
- Rusya Vize Başvuru formu
Başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması en önemli kriterdir.
Rusya Oturum Kartı Kaç Günde Çıkar?
Rusya’da üç aydan fazla konaklamayı gereken kişiler Rusya oturma kartı alması gerekmektedir. Rusya oturma kartı sonuçlanması uzun sürmektedir. Rusya oturma kartı sonuçlandırma yetkisi Rusya Göç Ofislerine aittir. Rusya oturma kartı sonuçlanması için belirli bir süreyi kısıtlaması bulunmamaktadır. Rusya oturma kartı alacak olan kişiler öncelikle Rusya uzun süreli vize başvurusunu yapmalıdır. Rusya uzun süreli vize başvurusu ortalama olarak iki hafta ila sekiz hafta arasında sonuçlanmaktadır. Uzun süre vize alan ve Rusya’ya girişi yapan kişiler, Rusya Göç Ofise oturma kartı başvurusuna bulunmalıdır. Göç Ofisi çalışma kart başvurusu ortalama bir ay içinde sonuçlandırılmaktadır. Rusya oturma kartı başvurusunun sonuçlanma süresini birçok durum etkilemektedir. Bu durumlardan birisi başvuruyu inceleyen kurumların yoğunluğudur. Ayrıca başvuruyu yapacak olan kişiden ek belge talebi başvurunun sonuçlama sürelerini etkileyebilmektedir.
Rusya Oturum Kartı Başvurusu
Rusya’da doksan günden daha fazla konaklamaları isteyen kişinin Rusya oturma kartı alması gerekmektedir Rusya oturma kartı alacak olan kişiler için Rusya oturma kartı nasıl alınır’ sorusu cevabı verilmiştir. Rusya oturma kartı alacak olan kişinin Rusya’da doksan günde daha fazla konaklamayı için geçerli bir sebebinin olması gerekmektedir. Rusya oturma kartı alabilmesi için geçerli bir uzun süre Rusya vizesini alınması gerekmektedir. Uzun süreli Rusya vize başvuruları Türkiye’deki Rusya temsilciliğine yapılmalıdır. Uzun süre Rusya vizesi alan kişi, Rusya’ya giriş yaptıktan sonra Rusya Göç Ofisi başvurarak oturma kartı alabilir. Rusya oturma kartı alacak olan kişinin Rusya Göç Ofise giderken gerekli olan evrakları da yanında götürmesi gerekmektedir. Rusya oturma kartı alabileceğiniz uzun süreli vize türler; aile birleşimi, eğitim, çalışma kart, Au Pair vizesi gibi ülkede doksan günden fazla kalmayı gerektirecek vize türleridir.
Rusya Aile Birleşimi Yoluyla Oturum İzni
Türkiye’den Rusya’ya aile ya da evlilik yolu ile geçen kişilerin gerekli işlemleri tamamlaması ve bu şekilde Rusya’ya giriş yapması gerekir. Rusya giriş yapıldıktan sonra devlet tarafından aile birleşimi oturum izni verilir. Rusya tarafından verilen aile birleşim oturum izni süresi 3 yıl olduğu için bu sürenin 3 yılda bir yenilenmesi gerekir. Rusya’nın bu şekilde dışarıdan gelen vatandaşlara oturum izni vermesinin temel nedeni kaçak konuma geçmelerini engellemektir. Aile birleşimi oturum izni Rusya’da bulunan göç bürosu tarafından sonuçlandırılır ve bu doğrultuda kişiler bilgilendirilir. Aile birleşimi için Türkiye’den girecek olan vatandaşların Rusya tarafından belirlenen tüm evrakları ve belgeleri ve eksiksiz bir şekilde tamamlaması gerekir. Bu durum sonucun hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlar.
Rusya Oturum Kartı İçin İstenen Belgeler;
- Başvuru formu
- Rusya’da noter de tasdik edilmiş sabıka kaydı tercümesi
- Rusya’da noter tarafından tasdiklenmiş pasaportun tercümesi
- 3.5×4.5 cm ebatlarında arka beyaz fon üzerine çekilmiş dört adet fotoğraf gerekmektedir.
Unutulmamalıdır ki, yukarıdaki verilen belgelerin Rusya’da noter tarafından onaylanması gerekmektedir. Türkiye’de yapılan çeviriler kabul edilmemektedir. Türkiye’den alınmış özellikle sabıka kaydı ile Rusya’da bulunan göçmenlik ofisine bizzat gidilerek başvuru yapılmalıdır. Ayrıca ikamet edilecek yerin de göçmenlik ofisine gidip başvuru yapılması gerekmektedir.
Rusya’da oturum kartı üçe ayrılır:
- Geçici süreli oturum kartı
- Kalıcı süreli oturum kartı
- Geçici süreyle Rusya Federasyonu topraklarından bulunan kişilere verilen kart
Geçici Rusya oturum kartı her 3 yılda bir yenilenmek zorundadır. Oturum izni alındıktan bir yıl sonra yaşayan kişiler ülkede ikamet ettiklerini beyan etmek zorundadırlar. Bir yıl tamamlandıktan sonra en fazla 2 ay içerisinde ilgili makamlara giderek ülkede yaşanıldığını beyan etmek zorunludur.