Romanya Vatandaşlık İşlemleri
Romanya Vatandaşlık İşlemleri Hakkında
Romanya vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerekli evrakları hazırladıkları ve gerekli koşulları sağladığı sürece Romanya vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmektedir. Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında en ucuz vatandaşlığı Romanya vermektedir.
Romanya vatandaşlığına geçmek isteyenler bunu birkaç şekilde yapabilir. Bunlardan ilki evlilik yolu ile Romanya vatandaşlığına geçiştir. Erkek ya da kadın Romanya vatandaşı ile evlenilmesi durumunda bazı koşullar karşılandıktan sonra Romanya vatandaşlık işlemleri yapılabilir. Evlilik ile vatandaşlık başvurusu için 3 yıllık evlilik süresi doldurulmalı ve aynı evi paylaşmalıdırlar. Bu süre içerisinde Romanya’da kalmak şarttır. 3 yıllık evlilik süresi dolmadan yapılan başvurular reddedilmektedir. Romanya vatandaşı ile evlenirseniz Romanya’da oturum hakkı kazanırsınız.
Soy bağı ile de Romanya vatandaşlığı kazanabilirsiniz. Anne, baba ya da aile büyüklerinden birisi Romanya doğumlu ise Romanya vatandaşlık başvurusunda bulunabilirisiniz. Bunun için aile büyüğünün Romanya’da doğması yeterlidir. Romanya doğumlu olup da bazı nedenlerden dolayı Romanya vatandaşlık hakkını kaybeden kişiler üçüncü nesle kadar olan çocuk ve torunları Romanya vatandaşlığı alma hakkına sahiptir.
Romanya vatandaşı olmak için diğer yöntem oturum izni ile Romanya vatandaşı olmaktır. Romanya oturum izni başvurusu yapıp oturum izni hakkı kazanan kişiler vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir. Ancak bunun belirli bir süresi vardır. Oturum izni ile Romanya vatandaşlığı için 5 yıl Romanya sınırları içerisinde yaşamış olmanız gerekmektedir. 5 yıl dolduktan sonra Romanya vatandaşlık başvurusu hakkınız ortaya çıkar. 5 yıllık oturma süresi dolmayanların vatandaşlık başvuruları kabul edilmemektedir.
Romanya vatandaşlığı avantajları;
- Avrupa Birliği vatandaşı olmak
- AB üyesi ülkelerde serbest dolaşım hakkı
- AB ülkelerinde ücretsiz eğitim hakkı
- AB ülkelerinde çalışma hakkı
- Kendisinden sonra gelen aile üyelerinin AB vatandaşı olma hakkı
Vatandaşlık için gerekli belgeler;
- Adli sabıka kaydı
- Doğum kayıt sertifikası
- Pasaport ve fotokopisi
- Evlilik cüzdanı
- Kimlik ve fotokopisi
- Evlilik yolu ile vatandaşlık başvurusu için evlilik cüzdanı
- Vatandaşlık başvuru formu
- 18 yaşından küçükler için muvafakatname
- Nüfus kayıt örneği
- Vatandaşlık dilekçesi
- Vatandaşlık hizmet bedelinin yatırıldığına dair belgeler
- Romanya’da oturum izni ile vatandaşlık başvurusu yapılacaksa oturum izinleri
- Soy bağı ile vatandaşlık başvurusu yapılacak ise bu durumu kanıtlayan belgeler
- 8 adet biyometrik fotoğraf
Romanya Vatandaşlığı Alma
Romanya vatandaşlığı almak isteyen kişilerin vatandaşlık alabilmek için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Romanya vatandaşlığı almak isteyen kişiler hangi durumlarda vatandaşlık alacağını merak etmektedir. Bu yazıda Romanya vatandaşlık alma işlemleri hakkında bilgi verilmiştir.
- Evlilik Yolu: Romanya vatandaşı ile evlenen ve evlilikleri en az 5 yıl süren kişi Romanya vatandaşı olabilir. Ancak bunun için evliliklerini bozmayacağını ve sahte bir evlilik olmadığını kanıtlaması gerekmektedir.
- Gayrimenkul Yatırımı: Romanya vatandaşlığı alacak olan kişiler, Romanya’da yatırım yapmaları durumunda vatandaşlık alabilir. Yatırım miktarı en az 50 bin Euro’dur. Ancak bu miktar ne kadar artarsa vatandaşlık alma şansı da o kadar artar.
- Oturum Yolu: Oturum yolu ile Romanya vatandaşlığı alacak olan kişiler, Romanya’da en az 5 yıl ikamet ediyor olması gerekmektedir. Ayrıca son yılda en az 183 gün kesintisiz Romanya’da kalmış olmanız gerekmektedir.
- Doğum Yolu: Anne ya da babasının biri ya da ikisi Romanya vatandaşı olan kişiler Romanya vatandaşlığı alabilir.
- Evlat Edinme: Romanya vatandaşı olan birisi tarafından evlat edinilmiş olan kişiler 18 yaşını geçmemiş ise Romanya vatandaşlığı alabilir.
- Soya Bağlı: Romanya vatandaşı olan birisinin 3. nesle kadar olan çocukları ya da torunları gerekli şartları karşılaması durumunda Romanya vatandaşlığı alabilir.
- Romanya vatandaşlığını kaybeden birisi: Daha önceden Romanya vatandaşı olan ve Romanya vatandaşlığını kaybetmiş olan kişiler daha sonradan Romanya vatandaşı olabilmektedir.
- Mültecilik Yolu: Romanya’da mülteci konumunda olan birisi 4 yıl kesintisiz Romanya’da konaklamış ve gerekli şartları karşılıyor ise vatandaşlık alabilir.
Romanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Romanya vatandaşlığı almak isteyen kişiler, Romanya vatandaşlığını almak için hangi yolları izleyeceğini ve Romanya vatandaşlığının nasıl alınacağını merak etmektedir. Bu yazıda Romanya vatandaşlığı alacak olan kişiler için “Romanya vatandaşlığı nasıl alınır?” sorusunun cevabı verilmiştir.
- Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler, Romanya vatandaşlığı alabilmek için gerekli olan şartları yerine getirmelidir.
- Romanya vatandaşlık şartlarını yerine getirmiş olan kişiler, Romanya vatandaşlık başvurusu için randevu almalıdır.
- Romanya vatandaşlığı başvurusu yapacak olan kişiler, Romanya vatandaşlık başvurularını Romanya’nın Türkiye’deki temsilciliklerine ya da Romanya’da bulunan Göç Ofislerine yapılabilir.
- Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler, gerekli olan vatandaşlık başvurusu için randevu alması gerekmektedir.
- Randevusuz Romanya vatandaşlık başvurusu kabul edilmemektedir. Bu nedenle randevu tarihinin kaçırılmaması gerekmektedir.
- Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler randevu tarihinde gerekli olan evraklar ile vatandaşlık başvurusunu yerine getirmelidir.
Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişileri bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlardan birisi Romanya resmi dili olan Rumenceyi iyi derecede bilmektir. Başvuru yapacak olan kişiler, Romanya kamu düzeni ve anayasası ile uyumlu yaşayacağını kanıtlamalıdır.
Romanya Vatandaşlık Başvurusu
Romanya vatandaşlığı için gerekli olan şartları karşılamış olan kişiler, Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak vatandaşlık alabilir. Romanya vatandaşlığı alacak olan kişiler, Romanya vatandaşlık başvurusu için araştırma yapmaktadır. Bu yazıda Romanya vatandaşlığı alacak olan kişiler için Romanya vatandaşlığı başvurusu hakkında bilgi verilmiştir.
Romanya vatandaşlığı doğum yolu ve sonradan elde edilebilmektedir. Evlat edinilme, yatırım, oturum nedeni, mülteci statüsü, soy bağı gibi nedenler ile alınabilmektedir. Ancak Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişilerin yerine getirmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu şartların yerine getirilmemesi durumunda başvurular reddedilebilir.
- Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler, Romanya resmi dili olan Rumence’yi iyi derecede bilmesi gerekmektedir.
- Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler, Romanya vatandaşlık sınavını geçmelidir.
- Romanya’da masraflarını karşılayacak ekonomik duruma sahip olmalıdır.
- Romanya vatandaşlık Başvurusu yapacak olan kişilerin Romanya toplum yaşamı ve kamu düzeni ile uyumlu yaşayacağını kanıtlamalıdır.
- Romanya vatandaşlık başvurusu yapan kişinin Romanya itibarını zedeleyecek birisinin olmaması gerekmektedir.
- Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler Romanya Anayasası ile uyumlu yaşayacağını kanıtlamalıdır.
Romanya Vatandaşlık Randevusu
Romanya’ya vatandaşlığı alacak olan ve gerekli olan şartları yerine getirmiş olan kişiler, Romanya vatandaşlık başvurusunda bulunmalıdır. Romanya vatandaşlık başvurusunda bulunacak olan kişiler, Romanya vatandaşlık başvurusu için randevu almalıdır. Romanya vatandaşlık başvurusu için randevu alacak olan kişiler, Romanya vatandaşlık başvurusu randevusu hakkında araştırma yapmaktadır. Bu yazıda Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler için Romanya vatandaşlık randevusu hakkında bilgi verilmiştir.
Romanya vatandaşlık başvuruları Romanya’nın Türkiye’de bulunan diplomatik temsilciliği Romanya Ankara Büyükelçiliği ve Romanya İstanbul Başkonsolosluğu’na yapabilir. Randevular başvuru yapılacak olan yer ile iletişime geçilerek alınabilir. Göç Ofisi ile başvuru yapacak olan kişiler ise Göç Ofisi internet sitesi üzerinden randevu alabilmektedir. Başvuru yapacak olan kişilerin randevu tarihini kaçırmamaya özen göstermesi gerekmektedir.
Romanya vatandaşlık başvuruları randevusuz olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle Romanya vatandaşlığı alacak olan kişilerin randevu tarihlerini kaçırması durumunda yeniden randevu alması gerekmektedir. Romanya vatandaşlık randevusunu kaçıran kişilerin tekrardan randevu alması durumunda vatandaşlık belgelerinin süresi geçebilir. Bu durumda Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişilerin belgeleri yeniden hazırlanması gerekmektedir.
Romanya Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Romanya vatandaşlığı almak isteyen kişiler, Romanya vatandaşı olmak için başvuru yapmalıdır. Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler başvurular için bazı işlemleri yerine getirmelidir. Bu işlemlerden irisi ise Romanya vatandaşlık başvurusu için evrakların hazırlanmasıdır. Bu yazıda Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişiler için Romanya vatandaşlık başvurusu için gerekli belgeler listesi verilmiştir.
Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişilerin hazırlaması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar, başvuru sahibinin yaşı, eğitim durumu, mesleği gibi durumlar için farklılık göstermektedir. Ancak her Romanya vatandaşlık başvurusu için gerekli olan evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların listesi aşağıda verilmiştir.
- Rumence dil yeterliliğini gösteren dil yeterlilik belgesi,
- Pasaport
- Vatandaşlık talep dilekçesi
- Romanya vatandaşlık başvuru formu
- Banka hesap dökümü
- Doğum belgesi ya da nüfus kayıt örneği
- Adli sicil kaydı
- Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş sağlık raporu
- Romanya’da bulunmak için aldığı vize
- Romanya vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişilerin adli sicil kaydı,
- Medeni halinizi gösteren evraklar
- Üzerine kayıtlı taşınmazlar ve araçlar
- Romanya’da bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında bilgiler,