Pakistan Oturum İzni
Pakistan Oturum İzni Hakkında
Farklı ülkelerdeki oturum izinleri farklı nedenlerden dolayı alınabilir. Pakistan oturum izni, kısa süreli oturum izni, öğrenci oturum izni ya da insani oturum izni gibi nedenlerden dolayı alınabilir. Geçerli bir oturum izni olanlar, Pakistan’a kapıdan vizesi olmadan geçiş yapabilirler. Bunun öncesinde ise, Pakistan oturum izni evraklarının hazırlanması gerekir. Pasaport, fotoğraf, doğum belgeleri, oturum izni başvuru formu hazırlanması gereken evraklardan bazılarıdır.
Yabancıların Pakistan vizesinin sonuçlanabilmesi için belli bir süre beklemesi gerekir. Bu süre genellikle 4 ya da 6 hafta şeklindedir. Oturum izni formlarının eksiksiz olarak doldurulması çok önemlidir. Basın mensubu olan kişiler, farklı bir başvuru formu doldurmalıdır.
Pakistan’a ilk kez gidecek olanların sicili kontrol edilir. Bu kontrol içerisinde Pakistan’a girilip girilmediği kontrol edilir. Oturum izinleri iki çeşittir. Birisi kalıcı diğeri ise geçici oturum izinleridir. Oturum izni başvurularını, Pakistan Göçmenlik ofisi hazırlar. Oturum izni alacak olan vatandaşların, Pakistan vatandaşıyla evli olması, birinci dereceden akrabasının olması ya da Pakistanlı biri tarafından evlat edinilmiş olması gerekir. Bu şekilde oturum izni alabilmek mümkündür.
Pakistan’ a Yerleşmek İstiyorum
Pakistan 1947 yılında o zamanlar İngiliz sömürgesi olarak yönetilen Hindistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir ve Asya Kıtasının Afrika Kıtasına yakın güney kısmına kurulmuştur. Sınır komşuları kuzeybatı tarafında Afganistan ve İran, kuzeyinde Çin ve doğu tarafında ise Hindistan ile komşudur.
Genel olarak dağlık alanlardan oluşan Pakistan Himalaya Dağları’nın bir bölümünü de sınırları içerisinde yer alır. Dağlık olan bölümler yarlı ve soğuk bir havaya sahip olsa da ülkenin geneli ılıman ve tropikal iklimle birlikte genellikle yılın büyük bir bölümü kurak ve sıcak geçmektedir. Kuzey kısımları ise soğuk ve yağmurlu olur. Pakistan’ da bir seyahat planlıyorsanız bu seyahat için yıl içerisinde en uygun zaman olarak ilkbahar ve sonbahar mevsimleri seçilmelidir.
Pakistan sahip olduğu nüfusu ile Dünya’ nın en kalabalık 3. ülkesidir. Nüfusun %70 kısmı kırsal bölgelerde kalan %30 luk kısmı ise şehirlerde yaşamaktadır.
Pakistan Oturum İzni İşlemleri
Pakistan’da iş yapmak, çalışma, eğitim almak, evlenmek, aile birleşimi yapmak gibi nedenler ile Pakistan oturum izni alınabilir. Pakistan oturum izni için ilk önce Pakistan’a giriş yapıp yapmadığınız, kendi devletiniz tarafından vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmadığınız ve adli sicil kaydınız kontrol edilir.
Pakistan oturum izni şartları duruma göre farklılık göstermektedir. Pakistan oturum izni geçici ve kalıcı olarak verilebilmektedir. Pakistan oturum izni aldıktan sonra belirli şartları yerine getirmeniz durumunda Pakistan vatandaşlığı alabilirsiniz. 18 yaş altı çocukların ebeveynlerinden birisi Pakistan oturum izni almış ise çocukları da bu hatan yararlanabilir.
Pakistan oturum izni başvurusu Pakistan Ankara Büyükelçiliği ya da Pakistan İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılmalıdır. Pakistan oturum izni başvurusunda bulunacak olan kişilerin şahsen başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır. Başvurular vize başvuru merkezi ve seyahat acenteleri aracılığı ile de yapılabilmektedir.
Pakistan oturum izni başvurusu için öncelikle Pakistan oturum izni formu doldurulmalıdır. Ardından ise Pakistan oturum izni başvurusu için gerekli olan belgeler hazırlanmalıdır. Bu belgeler yıpranmamış ve güncel olmalıdır. Belgeler ile oturum izni talep nedeninizi kanıtlamalısınız. Pakistan oturum izni başvuruları ortalama olarak 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Pakistan Oturum İzni Alma
Yabancı için Pakistan vizesi sonuçlanma süresi ortalama olarak 5-6 hafta arasında değişmektedir. Pakistan oturum izni başvuru formu eksiksiz doldurulmalıdır. Basın mensuplarının doldurması gereken başvuru formları farklıdır. Pakistan’da uzun süre konaklama, iş yapma, öğrenim görme, evlilik nedeni ile aile birleşimi gibi sebepten oturum izni başvurusu yapılabilir. Pakistan yasasına göre Pakistan oturum izin için başvuru sahibinin ilk olarak Pakistan giriş yapmadığı ve sicil kaydını kontrol edilir. Pakistan oturum izini geçici ve kalıcı olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Pakistan oturum izni sahip yabancı Pakistan vize prosedüründe muaf tutulur ve oturum izni süre dahili Pakistan’a çoklu girişi hakkına sahiptir. Pakistan oturum izin başvurusu Pakistan Göçmenlik ofisi tarafı düzenlenmektedir. Pakistan oturum izin için başvuru sahibi Pakistan vatandaşı ile evli olması, 1. Derecede akrabalık bağı bulunma; Pakistan vatandaşı tarafından evlat edinilme olması ya da Pakistan’da yatırım yapmış olması gereklidir. Pakistan oturum izni için Pakistan oturma izni sahibi kişi yalnızca 18 yaşı doldurmamış çocuklar başvuruda bulunabilmektedir.
Pakistan Oturum İzni Nasıl Alınır?
Pakistan oturum izni başvuru işlemleri Pakistan Göçmenlik ofisinde gerçekleştirilebilmektedir. Pakistan oturum iznine başvuruda bulunurken ilk olarak Pakistan vatandaşıyla evli olması, Pakistan vatandaşı biriyle yakın akrabalık bağının olması, Pakistanlı biri tarafından evlat edinilmesi ya da Pakistan’ a yatırım yapılması şartlarından birinin yerine getirilmesi gerekmektedir. İstenilen şartlardan biri gerçekleştiğinde başvuruda bulunabilmek için aşağıda belirtilen evrak listesi hazırlanmalıdır.
- 10 yıldan eski olmayan ve boş sayfaları bulunan bir pasaport
- 5 adet biyometrik özelliklerde çekilmiş fotoğraf
- Aile birleşimi ile oturum izni alınacaksa diğer aile bireylerinin nüfus cüzdanı fotokopileri ve nüfus kayıt belgeleri
- Evlilik olanlar için evlilik cüzdanı
- Çocuklar için doğum belgeleri
- Çocuklar için düzenlenmiş olan nüfus kayıt belgeleri
- Oturum izni için doldurulan başvuru formu
- Türkiye’ deki ikamet ve adres kayıt belgeleri
- Uluslararası doğumlu olarak belirtilen kişiler verilen için Uluslararası Doğum Sertifikası
Pakistan Vize Ücreti ile ilgili bilgi almak için bizi arayın.
Pakistan Oturum İzni Başvurusu
Pakistan oturum izni başvuruları Pakistan’ da uzun süreli konaklama yapılması gereken durumların öncesinde ülkeye yasal yollarla giriş yaptıktan sonra devlet tarafından gerekli görülen bir işlemdir. Oturum izni başvuruları Pakistan’ da bulunan göçmenlik ofislerinden yapılabilmektedir.
Pakistan oturum izinleri geçici oturum izni ve kalıcı oturum izni olarak iki başlık altında toplanmaktadır. Geçici oturum izinlerinde oturum izninin süresinin bitiminde şartlar hala sağlanıyorsa tekrar oturum iznine başvuruda bulunulabilir ve oturum izni alınabilir. Kalıcı oturum izinlerinde ise oturum izni bir defa alındıktan sonra oturum iznini bir daha yenilemeye veya uzatmaya gerek olmaz. Her iki oturum izninde de ülkeye çoklu olarak giriş hakkı elde edilmiş olunur, yapılan seyahatlerde bir vize problemi yaşanmaz.
Pakistan oturum iznine başvuruda bulunan birinin oturum izni başvurusunun olumlu olarak sonuçlanabilmesi için, bir Pakistan vatandaşıyla evli olması, Pakistan vatandaşı biriyle yakın akrabalık bağının olması, Pakistanlı biri tarafından evlat edinilmesi ya da Pakistan’ a yatırım yapması şartı aranmaktadır.
Pakistan Oturum İzni Şartları
Pakistan oturum izni, Pakistan’ da uzun süreli olarak konaklamak, ticari olarak iş yapmak, eğitim almak ya da evlilik dolayısıyla aile birleşimi gibi geçerli sebeplerden dolayı yapılan başvurular ile alınan bir izindir. Pakistan Devleti’ nin koyduğu kanunlara göre oturum iznine başvurularda öncelikli olarak bakılan şartlar şöyledir; Pakistan’ a yasal yollar ile mi giriş yapılmış, daha önce gelinmiş mi ve adli sicilinde bir suç kaydı var mı bunların kontrol edilmesidir.
Pakistan oturum izinleri kendi içerisinde geçici oturum izni ve kalıcı oturum izni olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pakistan oturum izinlerinden birine sahip olunduğu zaman ayrı bir vize alınmasına gerek olmamakla birlikte vize muafiyeti kapsamına alınırlar ve geçici oturum izinlerinde oturum izni süresi bitene kadar ülkeye çoklu olarak giriş yapabilirler.
Pakistan oturum izni başvuru işlemleri Pakistan Göçmenlik ofisinde yapılmaktadır. Pakistan oturum iznine başvuruda bulunan birinin oturum izni başvurusunun olumlu olarak sonuçlanabilmesi için, bir Pakistan vatandaşıyla evli olması, Pakistan vatandaşı biriyle yakın akrabalık bağının olması, Pakistanlı biri tarafından evlat edinilmesi ya da Pakistan’ a yatırım yapması şartı aranmaktadır.