Pakistan Konsolosluk İşlemleri
Pakistan Konsolosluk İşlemleri Hakkında
Pakistan Konsolosluk işlemleri, Pakistan Büyükelçiliği’nin ve konsolosluklarının ‘’konsolosluk bölümü’’ ile yapılmaktadır. Pakistan’ın Türkiye’de Pakistan Büyükelçiliği, Pakistan Başkonsolosluğu ve Pakistan Fahri Konsoloslukları bulunmaktadır. Pakistan vatandaşlarına, Pakistan konsolosluk hizmeti ve Pakistan noter hizmeti vermektedir. Ayrıca Büyükelçilik Pakistan vergi yükümlülüğü olan Pakistan vatandaşlarından Pakistan adına vergi toplamaktadır.
Pakistan’a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye’de oturum izni olan üçüncü ülke vatandaşlarına da vize hizmeti vermektedir. Pakistan Fahri konsolosluklarına diplomatik yetki verilmemiştir. Pakistan ve Türkiye kanunlarına ve uluslararası hukuka bağlı olarak Pakistan çıkarlarını korumaktadır.
Pakistan Konsolosluk işlemler aşağıda verilmiştir;
- Pakistan vatandaşlarının doğum ve ölüm kayıt işlemleri,
- Pakistan vatandaşlarının evlilik ve boşanma işlemleri,
- Pakistan vatandaşlarının pasaport, kimlik, ruhsat işlemleri,
- Pakistan vatandaşlarının noterlik işlemleri,
- Pakistan vatandaşlarının sağlık, eğitim ve adli işlemleri,
- Pakistan vatandaşlarının vergi işlemleri,
- Pakistan vatandaşlarının askerlik işlemleri,
- Pakistan vatandaşlarının nüfus işlemleri,
- Pakistan’ya seyahat etmek isteyen kişilerin vize işlemler,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Pakistan vatandaşlığına geçiş işlemleri,
- Türkiye’de bulunan yabancı ülkelerin vatandaşlarının Pakistan vizesi, oturum izni ve çalışma izni işlemleri
- Türkiye’de ticaret eden Pakistan vatandaşlarına destek olmaktadır.
Pakistan Konsolosluk Departmanları
Pakistan Konsolosluğu Pakistan’ ın Türkiye’ de bulunan ülkesi tarafından yetkilendirilen resmi temsilciliklerinden biri gerçekleştirdiği çalışmalarla genel hatlarıyla ülkesine ve Türkiye’ de oturum izni bulunan Pakistan vatandaşlarına hizmet etmeyi hedeflemektedir. Konsolosluk olarak yetkisi dahilinde verdiği hizmetler ile Türkiye ve Pakistan arasında ikili ilişkilerin belirli bir seviyede ilerlemesine yardımcı olur.
Pakistan Konsolosluğu bir yönetime bağlı olarak birden fazla departmanda hizmet vermektedir. Bu şekilde de yaptığı çalışmaların aksamadan ilerlemesini sağlar.
Pakistan Konsolosluğu Departmanları;
- Yönetim Bölümü; Türkiye’ de yaşanan iç ve dış politik gelişmeleri takip ederek yaşanan gelişmeler konusunda hazırladığı raporlarla ülkesini bilgilendirir.
- Ekonomi Bölümü; Türkiye’ nin ekonomisi takip eder ve ülkesine bu konuda raporlar sunar, Pakistan adına Türkiye’ de yeni yatırım alanları için araştırmalar yapar.
- Kültür Bölümü; Pakistan kültürünün Türkiye’ de tanıtılmasına ve genel merkezi Pakistan’ da bulunan kültürel faaliyetler yapan kurumlara yaptığı organizasyonlarla destek verir.
- Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü; Türk medyasında ülkesiyle ilgili haberleri takip edip gerekli değerlendirmelerini yaparak ülkesine rapor eder.
- Konsolosluk, Vize ve Pasaport Bölümü; Pakistan’ a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının vize talepleri ile Türkiye’ de oturum izni bulunan Pakistan vatandaşlarının gerekli resmi işlemlerini yapar.
Pakistan Konsolosluklarında Hangi İşlemler Yapılır?
Pakistan Konsolosluğu Pakistan’ ın Türkiye’ de bulunan en yetkili resmi temsilciliklerinden biri olup yaptığı çalışmalar ile ülkesine ve Türkiye’ de yaşayan Pakistan vatandaşlarına hizmet etmeyi amaçlamaktadır.
Pakistan Konsolosluğu kendi içerisinde yönetimsel açıdan ayrıldığı bölümlerle birçok konuda kendi ülke vatandaşlarına ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hizmet vermektedir. Konsolosluk bünyesinde yer alan konsolosluk bölümü Türkiye’ de yaşamını sürdüren Pakistan vatandaşlarına hizmet vermektedir. Bu kişilerin ülkeleri ile ilgili olan tüm resmi evrak işlemleri, doğum – ölüm evraklarının hazırlanması, evlenme ve boşanma ile ilgili yeni evrakların düzenlenmesi, pasaport yenileme işlemlerinde Pakistan Konsolosluklarından hizmet alırlar. Konsolosluğa ait vize bölümü ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’ de yaşayan farklı ülke vatandaşları vize başvuruları, Pakistan’ a yasal yollar ile giriş yapılması için gerekli olan tüm başvurularda yardımcı olur. Konsolosluk içerisinde yer alan ticari bölümde ise Pakistan’ ın Türkiye’ de yapabileceği yeni yatırımlar üzerine ülkesinin yararını düşünerek yeni kanalları üzerine çalışmalarda bulunur.
Pakistan Konsolosluğu Vize İşlemleri
Pakistan Konsolosluğu vize bölümü Türkiye’ den Pakistan’ a yapılması planlanan seyahatlerin öncesinde vize başvurularında bulunarak vizelerin alınmasında yardımcı olmaktadır. Pakistan ülkesinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uyguladığı bir vize prosedürü yoktur ve bu sebeple her Pakistan seyahati öncesinde vize alınması zorunlu tutulmuştur. Pakistan vize başvuruları bireysel ya da vize danışmanı firma aracılığıyla da yapılabilmektedir.
Pakistan Konsolosluğu’ nun vize bölümü hafta içi hafta içi Pazartesi ve Cuma günleri arasında 09:00 – 13:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Vize bölümü, çalıştığı günlerde ve mesai saatlerinde gelen vize başvuruların incelenmesini, alınan vize randevularının görüşmelerinin yapılmasını ve oturum izni ya da çalışma izni gibi uzun süreli olarak yapılacak konaklamalarda gerekli olan vize başvurularını kabul eder.
Pakistan Konsolosluğu’ nun vize bölümü konsolosluğun en yoğun olarak çalışan birimidir ve görüşmeden önce vize danışmanı firma ya da gerekli prosedürlerle randevu talebinde bulunularak ziyaret edilmesi gerekmektedir.
Pakistan Konsolosluğu Pasaport İşlemleri
Pakistan Konsolosluğu pasaport işlemleri, konsolosluğun bünyesinde bulunan konsolosluk departmanında yapılmaktadır. Konsolosluk departmanı Türkiye’ de yaşayan Pakistan vatandaşlarına hizmet vermektedir.
Türkiye’ de yaşayan Pakistan İslam Cumhuriyeti vatandaşları pasaportlarının yenilenmesi gereken hallerde ya da kaybettiklerinde başvuruda bulunmaları gereken resmi makam Pakistan Konsolosluğunda konsolosluk bölümüdür. Konsolosluk bölümünde yapılacak işlemlerin öncesinde randevu talep edilmesi gerekmektedir. Randevu tarihine göre konsolosluğa gelerek pasaport talebini iletip hazırlanan yeni pasaportlarını alabilirler.
Pakistan Konsolosluğu Türkiye’ de yaşayan Pakistan vatandaşlarına verdiği hizmetler sadece pasaport işlemlerini kapsamamaktadır. Kimlik yenileme, ikamet adresi değişikliği, yapılan evliliklerin kayda alınması, yeni doğan bebeklerin kaydının yapılması, bebeklere pasaport çıkartılması, kendi vatandaşlarından birinin cenazesi olduğunda ölüm kaydının yapılması ve aile ile irtibatta olarak cenazenin naklinin sağlanması ve diğer işlemlerinin yapılması, Pakistan’ a ait olan vergi borcu takiplerinin yapılması ve ödemelerin tahsil edilmesi, Türkiye’ de yaşamlarının sürdüren Pakistanlıların kişisel haklarının korunması konusunda hizmet alırlar.