Pakistan Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
Pakistan Vatandaşları İçin Türkiye’de Oturum ve Çalışma İzni
Yabancı ülke vatandaşı Türkiye’de kısa süre oturum izni, aile oturma izni, öğrenci oturma izni, uzun süreli oturma izni, insani oturma izni ve insan ticaret mağduru oturum izni alarak kalabilmektedir.
Geçerli oturum iznine sahip Pakistan vatandaşı Türkiye sınır kapısından vize almadan giriş yapabilir.
Pakistan vatandaşı Türkiye’de sahip olduğu çalışma izini ya da çalışma izni muafiyet belgeleri, oturum izni yerine sayılmaktadır.
Türkiye’de, vize ya da vize muafiyeti tanıdığı süreden veya da 90 günden fazla kalacak Pakistan vatandaşının oturum izni alması zorunludur.
Oturum izni başvurusu, Pakistan'da Türk temsilciliğinde yapılır. Ancak, oturum izni başvuruları yapmadan Türkiye’ye vize süresi ya da vize muafiyeti ile gelen Pakistanlının oturum izni başvurusu, ikinci bir düzenlemeye kadar Valilikçe de alınmaya devam edilecektir.
Oturum iznine başvuracak Pakistan vatandaşında, talep ettiği oturum izni süresinde 60 gün daha uzun süre pasaport şartı aranır.
Türkiye içi başvurunun, Pakistan vatandaşını sahip olduğu vize süresi ya da vize muafiyeti sona ermesi öncesi yapılması esastır.
Pakistan Oturum izni başvurusu, en geç 90 gün içerisinde sonuçlandırılır.
Pakistan Türkiye’de Oturum ve Çalışma İzni Hakkında
Türkiye’ye yeni gelen yabancılar ve onu misafir eden Türk vatandaşlar bazı konular hakkında kafa karışıklığı yaşayabilirler. Gelen misafirlerin oturum izni alması için yapılması gereken bazı işlemler vardır ve bunlar yapılmadan oturum iznini alabilmek mümkün değildir. Aynı şekilde Pakistan çalışma izni almak içinde belli işlemler gerekir. Türkiye’de oturum ve çalışma izni konusu incelenerek konuyla alakalı detaylı bilgiye sahip olunabilir. Oturum izninin alınabilmesi için Göç idaresine başvurulması gerekir. Çalışma izninin alınabilmesi için ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılması gerekir.
İlgili mevzuatlara aykırı olan çalışmalar tespit edildiği zaman, çalışma izinleri iptal edilebilir. Bunun nedenlerinden bazıları şunlardır;
- Sahte ya da yanlış bilgi verilmesi
- Talep dilekçelerinde eksik olması gibi nedenlerden dolayı, Bakanlık tarafından iptal edilebilir. Oturum ve çalışma izinlerini almak kanuni bir zorunluluktur. Oturum izni tek çeşitken, çalışma izinlerinin farklı çeşitleri olabilir. Süreli, süresiz, bağımsız çalışma izni gibi çalışma izinleri vardır. Bu izinler kişilerin çalışma durumlarına göre verilebilir. Düzenlemeleri de buna göre yapılmıştır.