PAKİSTAN
Pakistan Vizesi Türleri
İslam Cumhuriyetleri arasında bulunan Pakistan ülkemiz için önemli bir yurtdışı merkezidir. Diplomatik ilişkilerin iki ülke arasında yoğun olması, turistik, ticari ya da aile ziyareti gibi faaliyetlerde bölgesel hareketliliğe sahne olmaktadır.
Pakistan vizesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ülkede serbestçe dolaşım hakkı tanır. Pakistan’ a farklı amaçlar için düzenlenecek seyahatlerde farklı tür vizeler alınmaktadır. Pakistan’ a yapılacak her tür ziyaret için bordo pasaport sahipleri vize almakla yükümlüdür. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri için vizede belirli bir koşulda vize muafiyeti vardır. Bu durumdaki T.C vatandaşları, 180 gün içinde 90 günü aşmaması kaydıyla Pakistan ziyaretlerini vizesiz gerçekleştirebilir.
Pakistan vizesi kısa süreli ya da uzun süreli yani ulusal özellik taşıyabilir. Kısa süreli Pakistan vizesi, 180 günlük zaman periyodunda en çok 90 günlük ziyaret hakkı verir. 90 günü aşacak ziyaretler için uzun süreli vize almak gerekir.
Genel olarak Pakistan vize türleri şunlardır:
- Pakistan ticari vizesi
- Pakistan turistik vize
- Pakistan aile ya da arkadaş ziyareti vizesi
- Pakistan kültürel ya da bilimsel faaliyetlere katılım için vize
- Pakistan kısa süreli öğrenci ya da staj vizesi
- Pakistan transit vize
Pakistan Turistik Vize
Pakistan’ ı turistik faaliyet için ziyaret edecek olan bordo pasaport hamilleri vize almak zorundadır. Pakistan turistik vizesi tek girişli ve en çok 30 günlük bir vize türüdür. Vizenin geçerlilik süreci 90 gün yani 3 ay olduğundan ziyaret, vizenin onay tarihi itibariyle 90 gün içinde gerçekleştirilmelidir.
Pakistan’ da gerçekleştirilecek kültürel gezi ya da turistik faaliyetlerde ülkeye giriş hakkı, Pakistan turistik vizesi ile sağlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için kapıda vize uygulaması olmadığından vize alınmalıdır. Vize başvurularında akredite kurumlar aracı yapılabilmekte, şahsen müracaat gerekliliği olmamaktadır. Pakitan’ a yapılacak seyahatin uçuş rezervasyonları ile ülkede kalınacak otele ait rezervasyonlar, başvuruda gösterilmelidir.
Pakistan turistik vizesi, konsolosluklara şahsen müracaatla yapılabildiği gibi posta ya da online kanallarla akredite başvuru merkezleri aracılığı ile de gerçekleştirilir. Pakistan’ a turistik faaliyet amacıyla alınan vize, başka bir seyahat gerekçesi için kullanılamamaktadır.
Pakistan Ticari Vize
Pakistan, Türkiye ile siyasal ilişkileri hareketli bir bölgedir. Bu durum, ticari ilişkilere de yansımıştır Bu nedenle ülkemiz vatandaşlarından Pakistan ticari vize başvuruları sıklıkla gelmektedir.
Pakistan ticari vize, Pakistan’ da ticari faaliyette bulunacak kişilere verilmektedir. Ülkede yapılacak iş görüşmeleri ya da ticari etklinliklere katılım sağlamak amacıyla da ticari vize alınabilmektedir. Pakistan iş vizesi, akredite başvuru merkezleri aracılığı ile online olarak da başvuru yapılabilen bir vize türüdür.
Vize, ülkede farklı bir seyahat amacı ile kullanılamamaktadır. Pakistan ticari vize başvurularında ülkede anlaşılan firmanın davet mektubunun olması, en önemli koşuldur. Pakistan’ da faaliyetlerini yürüten firmadan gönderilecek davet yazısı olmadan vize başvurusu kabul edilmemektedir.
Pakistan ticari vize, iş seyahati yapmak isteyenler ile şirket sahipleri ya da şirket çalışanları için çıkartılmaktadır. Ayrıca bu vize, tek veya iki girişli olabileceği gibi çok girişli ve bir yıllıkta talep edilebilir.
Pakistan Transit Vize
Pakistan transit vizesi, aktarmalı uçuşlarda Pakistan sınırları içinde 24 saati geçecek biçimde kalınacağı durumlarda alınmalıdır. Pakistan, sınırları içinde yapılacak aktarmalı geçişlerde 24 saate kadar transit vize olmadan ülkesine giriş izni vermektedir. Pakistan transit vize, aktarmalı seyahatlerde havalimanından çıkış yapmak için de zorunludur.
Pakistan transit vize başvuruları eksiksiz bir evrak dosyası ile akredite başvuru merkezlerine online yapılabilmektedir. Pakistan transit vize evrakları genel olarak şu şekildedir:
- Seyahatin dönüş tarihi baz alındığında 3 ay daha geçerli pasaport,
- Kimlik,
- Pakistan konsolosluğuna yazılmış resmi Pakistan transit vize talep dilekçesi
- Seyahat sağlık sigortası,
- Başvuru sahibinin son üç aylık maaş bordroları,
- Şirket adına gidiliyorsa çalışanın ya da şirket sahibinin bağlı olduğu şirketin belgeleri,
- Tam tekmil nüfus kaydı örneği
- Başvuru sahibinin SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi ile banka hesap dökümü
- İki tane biyometrik fotoğraf
Pakistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Pakistan vize için gerekli belgeler yapacak olduğunuz seyahat içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Pakistan turistik vize, Pakistan ticari vizesi, Pakistan çalışma vize, Pakistan aile ziyareti vizesi farklı kapsamda olan Pakistan vizesi türleridir. Pakistan Konsolosluğu’ndan veya Konsolosluğunun yetkilendirmiş olduğu vize merkezinden Pakistan vize için gerekli belgelerin güncel hallerini öğrenebilir ve vize başvurusu işleminde bulunabilirsiniz.
1. Pakistan Vize Başvuru Formu: Pakistan vize başvuru formunu, Pakistan Konsolosluğu tarafından hazırlanmış olan, başvuru sahibi hakkında Konsolosluğun bilgi edinmesini sağlamaktadır. Pakistan vizesi başvuru form, eksiksiz ve gerçeğe uygun şekilde gereğince doldurması gerekir ve vize başvuru belgeleri arasında bulundurması zorunludur.
2. Pasaport: Pakistan vizesi başvurusunda vize etiketi işlenebilmesi için orijinal pasaport kullanılması gerekmektedir.
3. Fotoğraf: Pakistan vizesinde gerekli olan fotoğrafın pasaportta yer alan fotoğrafın ebadında olması ve 2 fotoğraftan biri vize başvuru formunun üstüne yapıştırılması gereklidir.
4. Pakistan Vize Davetiyesi: Pakistan ticari amaçla görüşme yapacak şirket tarafından hazırlanılacak Pakistan ticari vizesi davetiyesiyse Pakistan Ticaret Odası tavsiye mektubu onayını içerir.
5. Uçak bilet rezervasyonu: Pakistan seyahati yapılacağı tarihi içeren uçak biletleri rezervasyonunun gerekli belgeler arasında olması gerekmektedir.