MALTA OTURUM KARTI
Bir ada ülkesi olan Malta eşsiz manzarası ve doğal güzellikleri ile en çok merak edilen ülkeler içerisinde yer alır. Ülke takımadalarından oluşur ve bu adalardan biri de Malta’dır. Bozulmamış bir doğaya, tarihi eserlere ve eşsiz mimari eserlere sahiptir. Ülkenin başkenti La Valletta’dır. Malta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını vizeye tabi tutuyor. Bu doğrultuda Malta’da 3 aydan daha uzun bir süre kalmayı planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının göçmenlik bürosuna başvurularını gerçekleştirmeleri gerekir. Oturum izni için tüm vatandaşların en az 6 ay Malta’da ikamet etmesi gerekir.
Malta Oturum Kartı 2022
Üçüncü ülke vatandaşlarına altı ayı aşan süreler boyunca Malta’da yasal olarak oturma izni veren Malta Oturum Kartı, aynı zamanda kişinin bu sürede yasal olarak çalışmasına da imkan tanımaktadır. Bu kart, hem oturum hem de çalışma iznini kapsamaktadır. Malta Oturma izni şeklinde düzenlense de vatandaşın çalışma belgesi numarasını ve çalışma yerini de belirtir.
Üçüncü ülke vatandaşları, çalışma amacıyla Malta’ya kabul edilmek için Malta Oturum Kartı başvurusu yapabilirler. Malta’da bir iş teklifi almadan bu oturum iznine başvuru yapmanıza izin verilmez. Başvurular yerel bir işveren tarafından onaylanmalıdır. İşverenler, yabancı uyruklu çalışan adayları halen yurt dışındayken onun adına başvuruda bulunabilirler. Başvuru resmi olarak onaylanır onaylanmaz başvuru sahibi, işe başlamak için Malta’ya gitme yetkisine sahip olacaktır.
İzin sahibi Malta’da çalışmaya ve ikamet etmeye devam etmeyi düşünmüyorsa, Malta Oturum Kartı iade edilmelidir. İşverenlerin, istihdamın sona ermesinden itibaren dört gün içinde fesih belgesi göndermeleri gerekmektedir. Oturum iznine sahip olan kişi iş yerini değiştirmek istediğinde işveren başvurusu yaparken yasal süreyi unutmamalı ve geçerli bir sebep sunmalıdır.
Malta Vize Randevusu ile ilgili bilgi almak için bizi arayın.
Malta Oturum Kartı Nedir?
Malta oturum kartı üçüncü ülke vatandaşlarının altı ayı geçen sürelerde Malta’ da yasal izinli olarak bulunduğunu gösteren evraktır. Oturum kartı oturum izninin olduğunu ispatlayan da bir belgedir. Bu belge düzenlenirken ve başvuru aşamasında Malta oturma izni olarak işlemler yapılır ancak evrak üzerinde çalışma yeri ve çalışma belge numarası da yer almaktadır.
Malta oturum kartına başvurabilmek için en az 6 aydır Malta’ da yaşıyor olmak ve bir iş yerinde çalışıyor olunması gerekir. Kart üzerinde çalışma izni alınırken iş veren ile yapılan sözleşmeye istinaden iş yerinin adresi ve Malta ülkesinin verdiği çalışma belgesi numarası da yer alır. Türk vatandaşının Malta’ da çalıştığı yerden ayrılması durumunda iş yerinin belgenin feshi için dört gün sonrasına gerekli yerlere fesih evraklarını göndermesi gerekir. Malta’ da bir iş değişikliği yapılması düşünüldüğünde yeni iş yerine başlama zamanı iyi ayarlanmalı ve bu dört günlük süre dikkate alınarak başvurularda bulunulmalıdır.
Malta Oturum Kartı İşlemleri
Malta oturum kartı almak için öncelikle çalışma izni evrakları tam olarak Malta’ da bir işe başlamış olmak gerekir. Türkiye’ den Malta’ ya yerleşmek isteyen biri ilk olarak Malta’da bir iş yeri ile anlaşarak işe girişini sağlar. Konsolosluklara danışman firmalar aracılığıyla evraklarını iletir ve çalışma vizesinin onaylanması ile Malta’ ya çalışmaya gidebilir. Aynı firma da 6 ayı geçen bir süre çalışması sonrasında oturma iznine yani oturum kartı çıkartılmasının işlemlerine başlanılabilir. Oturum kartı oturma izni ile aynı anlama gelmektedir.
Malta’ da bir iş teklifi almadan oturum kartı çıkartılabilmesi için başvuruda bulunulmasına izin verilmemektedir. Oturum kartına başvuru esnasında yeni işveren ile yapılan sözleşme de istenmektedir. Başvuru evrakları Malta yerel vatandaşı olan bir işveren tarafından imzalanmış olmalıdır. Oturum kartı başvuruları Malta’ ya henüz gelmemişken iş veren tarafından da yapılabilir.
Malta Oturum Kartı Nasıl Alınır?
Malta oturum kartı alınması üçüncü ülke vatandaşlarının Malta’ da iş bulunması gerekir. Oturum kartı işlemleri Türkiye’ de değil Malta’ da gerçekleştirilir. Bu evrak Malta’ da resmi kanalların onayı ile bulunduğunuzu ve belirli bir adreste ikamet edip çalıştığınızı belirtmektedir.
Malta oturum kartı alınabilmesi için üçüncü ülke vatandaşlarının Malta’ nın yerel halkından olan işveren ile bir iş sözleşmesi hazırlaması gerekir. Yapılan sözleşmeyi işveren Malta’ da bulunan İstihdam ve Eğitim kurumlarına sunarak gerekli işlemleri başlatır ve ödemeleri yapar. İşverenin yaptığı başvurunun onaylanması sonucunda iş yerinde çalışmaya başlanabilir ve Malta oturum kartı çıkartılır.
Malta oturum kartının veya oturum izninin alınabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar; Maltaca veya İngilizce dillerinden birine iletişim kurulabilecek kadar hakim olunmalı,
Sağlık ihtiyaçlarının karşılayabilecek kapsamlı bir sağlık sigortasına sahip olunmalı,
Kişinin kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimlerini sağlayabilecek bir gelire sahip olunmalı.
Bu evraklar ve iş veren tarafından hazırlanan belgelerin yer aldığı dosya ile Malta resmi makamlarına başvuru yapıldığı taktirde oturum kartı alınmasında bir problem olmayacaktır.
Malta Oturum Kartı Kaç Günde Çıkar?
Malta oturum kartı Türkiye Cumhuriyeti ve diğer üçüncü ülke vatandaşlarının Malta’ da çalışmak için yaptıkları başvurular sonucunda Malta hükümetince verilen oturum izni yerine de geçen bir karttır. Oturum kartı alınması için başvurular Malta resmi makamlarına yapılmaktadır. Avrupa Birliği vatandaşlarının böyle bir izin için başvuruda bulunmalarına gerek yoktur.
Malta oturum kartı başvuruları oturma izninden daha kısa zamanlarda sonuçlanır. Başvurunun en kısa zamanda sonuçlandırılması için Malta resmi makamlarına teslim edilen evraklarda ve iş veren ile yapılan iş sözleşmesinde yanlış veya eksik bilgi ya da bir tutarsızlık olmaması gerekir. Böyle durumlarda çıkarılmak istenen izinler için süreler uzar ve işlerde aksaklıklar yaşanabilir. Oturum kartlarının iptal süresi çıkartılma süresi kadar uzun değildir. İş yeri ile çalışma sözleşmeniz bittiğinde iş veren sözleşmenin bittiğini İstihdam kurumlarına bildirir. Bu bildirimden 4 gün kadar sonra oturum kartı fesh edilir. Bu sebeple Malta’ da yapılacak iş değişikliğin de bu dört günlük sürece dikkat edilmelidir.
Eğitim Amaçlı Oturum Vizesi
Malta dışarıdan gelen yabancı öğrencilere ülkede eğitim alabilmesi için oturum vizesi imkânı tanıyor. Üniversite ve yüksek okulları ile son dönemlerde popüler hale gelen Malta Türkiye’de bulunan öğrencilerin de dikkatini çekiyor. Eğitim amaçlı alınacak olan oturum vizesi için öğrenci velilerinin de öğretim süreci boyunca öğrenciye eşlik edeceğini bildirmesi gerekiyor. Öğrencinin tüm sponsorluğunu üstlenecek olan kişi, eğitim süreci boyunca konaklama masraflarını karşılayabilecek banka döküm bilgilerini ve mal varlığı bildirimini ispat etmesi gerekir.
Malta Çalışma İzni
Malta’da oturum izni talebinde bulunan kişilerin devamında gerekçelerini de bildirmeleri gerekir. Malta’da çalışmak isteyen kişilerin öncelikle hangi meslek dalında başvuru yapacağını bildirmesi gerekir. Çünkü Malta’da sadece meslek sahipleri oturum izni başvurusunda bulunabilirler.
Yatırım Yoluyla Malta Oturum İzni
Malta’da yatırım yoluyla oturum izni almak isteyenler ülkede süresiz yaşama hakkı elde edebilirler. Bu durum kişinin eşini ve 27 yaşından küçük tüm bekâr çocuklarını kapsar. Malta oturum izni alan kişiler tüm Schengen ülkelerine serbest bir şekilde dolaşabilirler. Ayrıca isteğe bağlı olarak bir yıl içerisinde 6 ay gibi seyahat işlemlerini gerçekleştirirler. Oturum izni ve oturum kartı için tüm prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir.