×

Archives

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Litvanya Oturum İşlemleri

Litvanya Oturum İşlemleri Hakkında 

Litvanya'da yaşamak istiyorum diyorsanız, bunun için öncelikle nasıl gidileceği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Seyahat amaçlı gelerek uzun süre kalmayı isteyebilirsiniz. Bu doğrultuda ilk olarak oturma izni almanız gerekiyor. Bunun içinde bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Ayrıca gereken evrakları da sunmanız gerekiyor. Evraklarınızı teslim ettikten sonra bir de geri döneceğiniz konusunda bildiri yapmanız gerekiyor. Böylece Litvanya Oturum İşlemleri konusunda herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Ardından ne kadar kalmak isterseniz o kadar kalabilme hakkınız oluyor. Litvanya vatandaşlığı istiyorsanız ancak ama önce oturma izni ile süreyi doldurmayı düşünüyorsanız oturum izni alabiliyorsunuz. Ancak başvuru yapmak için  sağlıklı olduğunuzu sağlık raporu ile ispat etmeniz gerekiyor. Bunun yanında Litvanya Oturum izni alabilmeniz için adli sicil kaydınızın da temiz olması gerekiyor. Yani herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymiş olmamanız gerekiyor. Bunların yanında reşit olmanız gerekiyor. Kendinize ve ailenize bakabilecek gelire sahip olmanız gerekiyor. Kendinizi anlatacak kadar dile hakim olmanız da oturum izni alabilmeniz için önemlidir. Bu şartları sağlıyorsanız oturum izni başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

Litvanya Oturum İşlemleri Nelerdir?

Litvanya oturum izni işlemleri başvuruda bulunulacak olan oturum iznine göre değişiklik göstermektedir. Litvanya Oturum izni işlemleri Litvanya Göçmenlik Bürosuna yapılan başvurular ile gerçekleşmektedir. Göçmenlik bürosuna yapılan oturum izni talepleri olumlu olarak sonuçlanmışsa ilk olarak 1 yıllık ya da 2 yıllık olarak verilmektedir.  Alınan oturum izninin süresi bittiyse aynı şartların tekrar sağlanarak tekrar oturum iznine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Bu yenileme işlemi ile genellikle şartlar her başvuruda olması gerektiği gibi sağlanıyorsa 5 yılın sonunda uzun süreli oturum iznine dönüşebilir. Ancak uzun süreli olarak alınan oturum izinlerinde 5 yıl kesintisiz olarak geçici oturum izninin alınma şartı aranmaktadır. Geçici oturum izni başvuruları genellikle 1 ay ile 45 gün arasında sonuçlanmakta olup bazı özel durumlarda ve Litvanya Göçmen bürosunun yoğunluğuna bağlı olarak bu sürelerde uzama da görülmektedir. Geçici oturum izinlerinin aralarında kayıpların yaşanmaması için alınmış olan oturum izni bitmeden tekrar başvuru işlemlerinin yapılması beklenmektedir.

Litvanya Oturum İşlemleri Nasıl Yapılır?

Litvanya oturum işlemleri ilk olarak geçici oturum izni işlemleri ve uzun süreli oturum izni işlemleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Litvanya ülkesi oturum izinlerinin ilk başvuru aşamasında geçici oturum izinleri vererek talepleri karşılamaktadır. Sonrasında 5 defa kesintisiz olarak geçici oturum izni alındıktan sonra oturum izinleri uzun süreli oturum iznine dönmektedir.

Litvanya oturum işlemleri talep edilen oturum izni gerekçelerine göre de değişiklik göstermektedir. Üniversite eğitimi ya da dil eğitimi için oturum izni başvurularında ilk olarak Litvanya’ da bulunan bir eğitim kurumuna başvuruda bulunulması ve bu kurumdan kabul edildiğine dair davet mektubunun alınması gerekmektedir.

Aile birleşimi ile yapılan oturum izinlerinde ilk beş yıl her sene oturum izninin yenilenmesi beklenir ve evlilik şartının devam edip etmediği kontrol edilmektedir.

İş kurarak alınabilen oturum izinlerinde, oturum iznine başvuruda bulunmadan en az 6 ay öncesinde iş yerinin faaliyete geçme ve en az 28.000 Euro tutarında bir yatırımın yapılma şartı aranmaktadır. Var olan bir kuruma ortak olunuyorsa 1/3 oranında hisselerine sahip olunması gerekmektedir.

İş bulmaya bağlı olarak bir oturum izninin alınabilmesi için ilk olarak Litvanya’ da bir işe girilmesi gerekmektedir. Litvanya’ da işe girebilmek için bulunulan işte kalifiye bir eleman olunması ya da bilimsel konularda çalışmalar yapılması şartı aranmaktadır.

Litvanya Oturum Vizesi Nasıl Alınır?

Litvanya oturum vizesi kısa süreli ve uzun süreli olarak alınmaktadır. Kısa süreli oturum vizeleri geçici oturum izni olarak da adlandırılmaktadır ve Litvanya’ da bulunma amacına bağlı olarak 90 günün üzerinde olacak olan konaklamalarda alınması gereken bir vize türüdür. Uzun süreli oturma vizeleri ise 5 yıl art arda arada kesinti olmadan kısa süreli oturum vizesi alınması ve istenilen diğer evraklar ile Litvanya Göçmen Bürosuna yapılacak başvurular ile alınabilir. Başvuru aşamasında istenilen evraklar şöyledir;

  • Litvanya uzun süreli oturum izni başvuru formu: Litvanya Göç Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda doldurulmaktadır.
  • Kullanım süresi devam eden pasaport
  • Daha önce alınmış olan geçici oturum izni evrakları
  • 1 adet fotoğraf
  • Finansal yeterliliği ispatlayan evraklar, maaş bordrosu ve banka hesap dökümü gibi.
  • Litvanya’ da geçici oturum iznine sahip olunan süre için ikamet belgeleri
  • Türkiye’ den alınmış olan sabıka kaydı.
  • Sağlık sigortası, gerekli hallerde en az 6000 Euro’ luk bir masrafı karşılayabilmeli.
  • Dil yeterliliği, Litvanya Eğitim Bakanlığına bağlı olan Ulusal Sınav merkezinin Litvanca dili üzerine yaptığı sınavdan alınan başarı belgesi.

Bu evraklar ile yapılan oturum izni başvuruları olumlu olarak yanıtlanmaktadır.

Litvanya Oturum Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Litvanya oturum vizesi tek çeşit olmayıp birden fazla türe sahiptir. Litvanya’ ya oturum vizesine başvuruda bulunurken ilk olarak Litvanya’ da bulunma amacının belirlenmesi ve buna bağlı olarak bir oturum vizesi başvuru işlemine başlanmalıdır. Oturum vizeleri ilk başvuruda genellikle geçici oturum vizesi olarak verilip bir ya da iki yıllık periyotlardan oluşmaktadır. Alınan bir oturum vizesi bittikten sonra tekrar yenilenmesi gerekmektedir. Litvanya oturum vizelerine başvurular Türkiye’ den ve Litvanya’ dan da yapılabilmektedir. Oturum vizelerinin ortalama olarak sonuçlanma süreleri 45 gün civarındadır. Ancak bazı durumlarda oturum vize başvurularının sonuçlanma sürelerinde uzamalar olabilir ve bu uzamalar 4 aya kadar sürebilmektedir. Böyle durumlarda orada yaşam konusunda bir problem yaşanmaması için geçici olarak alınmış olan bir oturum izni var ise bu izin süresi bitmeden 1 ay kadar önce tekrar oturum vizesine başvuruda bulunulması önerilmektedir.

ÜST