×

Archives

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Letonya Vize İşlemleri

Letonya Vize İşlemleri Nelerdir?

Letonya vize işlemleri başlatmak için konsolosluk aşamasına geçmeden önce başvuru evraklarını hazırlamanız ve randevu almanız gerekir. Hangi tür Letonya vizesi almak istediğinize bağlı olarak değişen vize evrakları, MyVize Vize Başvuru Merkezi danışmanlarından öğrenilebilir. Ayrıca evrakların nasıl hazırlanması gerektiği ile ilgili danışmanlık hizmeti almak için de bize ulaşabilirsiniz.

Letonya Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk bölümü, vize işlemleri için tek karar mercisidir. Dolayısıyla seyahat amacınıza en uygun vize türünü seçip evraklarını hazırlamaya başladıktan sonra başvurunuzu büyükelçiliğe yaparsınız. Başvurunuzu MyVize Vize Başvuru Merkezi sizin adınıza yapabilir. Bunun için yalnızca MyVize’ye gerekli evrakları ulaştırmanız yeterlidir. Letonya Büyükelçiliği’nin vize başvurunuzu değerlendirmesi için sunduğunuz evraklar konsolosluk memurları tarafından özenle incelenir. Karar tarafınıza onay ya da ret olarak bildirilecektir.

Letonya vize işlemlerinizi gerçekleştirmek için başvuru hazırlığına giriştiğinizde prosedür sadece evrakları toplamak değildir. Konsolosluğa biyometrik verilerinizi de ulaştırmanız gerekir. Bunun için de konsolosluğa bizzat gitmeniz ve biyometrik veri paylaşımında bulunmanız gerekir. Biyometrik verileriniz (parmak izi) son 5 yıl içinde herhangi bir Schengen vize başvurunuz sırasında verildiyse tekrarlamaya gerek yoktur. Diğer detaylar makalemizin devamında.

Letonya Vize İşlemleri

Letonya Vize İşlemleri

Letonya Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

Letonya’ya vize almak için başvuru işlemleri seyahat amacınız ve süresi hesaba katılarak yapılmalıdır. Örneğin 3 aya kadar sürecek kısa bir eğitim kursu almayı planlıyorsanız Letonya C tipi vizeye başvurmanız gerekir. Letonya, bir Schengen üye ülkesidir. Dolayısıyla başvuracağınız tüm Letonya vizesi türleri Schengen vize prosedürüne göre gerçekleştirilir.

Letonya'da 3 aydan daha uzun bir süre kalmayı planlıyorsanız Letonya ulusal vize kategorisi D tipi vizeye başvurmanız gerekir. Dolayısıyla uzun süreli Letonya vizesi başvurularınız D tipi Schengen vizesi prosedürüne göre yapılır. Bu arada uzun süreli bir vize türü olmasına rağmen Letonya D tipi vize Letonya’da çalışma imkânı vermez. Yani D tipi vize ile Letonya’da çalışamazsınız. Bu vize için başvurunuzu MyVize ile yaptıktan sonra Letonya’ya girişinizde ayrıca Göçmenlik Bürosu’na da uğrayıp kaydolmanız gerekecektir.

Letonya Vize İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Letonya vize işlemleri için evrakların ve başvurunun değerlendirilme süresi genellikle 4 iş günüdür. Ancak bu süre vize türüne ve konsolosluğun ek belge talebinde bulunmasına göre değişiklik gösterebilir.

Vize için gerekli evrakları MyVize Vize Başvuru Merkezi aracılığıyla ya da elden konsolosluğa teslim edebilirsiniz. Vize başvuru değerlendirme süresi belgelerin eksiksiz teslim edilmesi durumunda geçerlidir. Belgelerde herhangi bir eksiklik tespit edilirse başvurunuz geçersiz sayılır ve ret ile sonuçlanır.

Bunların dışında maddi durumunuz da yeterli olmalıdır. Letonya’ya hangi amaçla seyahat ediyorsanız orada bulunduğunuz süre boyunca tüm giderlerinizi karşılayabilecek maddi gücünüzün olduğunu kanıtlamanız gerekir. Eğitim, konaklama, uçak biletleri için ayrı, günlük harcamalar için 50-60 avroluk cep harçlığı ayrı bir şekilde konsolosluğa kanıtlanmalıdır. Eğer bir sponsor aracılığıyla seyahat ediyorsanız sponsorun tüm masraflarınızı karşılayabileceğine dair maddi yeterlilik göstergeleri de konsolosluğa sunulmalıdır. Sponsorunuz yakın bir akrabanız ya da kan bağınız olmayan fakat masraflarınızı ödemeye gönüllü başka bir kişi olabilir. Sponsorla aranızdaki yakınlık ilişkisi de konsolosluğa bir mektup ile açıklanmalıdır.

Ayrıca Letonya vizesi için 18 yaşından küçük başvuru sahiplerinin de başvuruları özenle incelenir. Özellikle ebeveynlerden seyahat izin belgesi ibraz etmek, çocuk başvuranlar için zorunludur. Her iki ebeveynin de pasaportlarının fotokopileri başvuru evrakları arasına eklenmeli ve dosya konsolosluğa eksiksiz ibraz edilmelidir.

Letonya’da yaşayan ve sizi oraya seyahat edebilmeniz adına davet eden bir kişinin olması da değerlendirme süresinde etkilidir. Bir seyahat davetiyesi sunmak, konsolosluk tarafından olumlu karşılanır. Letonya’ya eğitim, aile ziyareti, ticari ya da davetiye gerektiren bir başka nedenle seyahat edecekseniz karşı taraftan davetiye göndermelerini istemeniz önemlidir.

Letonya Vize Başvuru İşlemleri

Letonya vize başvuru formu doldurmak, vize talep dilekçesi yazmak ve bir vize davetiyesi edinmek vize işlemlerinizi gerçekleştirmeniz için zorunludur. Letonya vize başvuru formu elle ve İngilizce olarak doldurulur. Diğer evrakların da hazırlanmasının yanı sıra; önceden verilmiş Schengen vizeleri, seyahat için masraflarınızı karşılayabileceğinize dair banka hesabınızda para ve gidiş-dönüş uçak biletleriniz de önemli gerekliliklerdir. Vize başvuru formu mutlaka bir vize danışmanı eşliğinde doldurulmalıdır ve tamamen sizinle ilgili gerçek bilgileri yansıtmalıdır. Profesyonel bir Letonya vizesi danışmanı ile hazırlanmayan evrakların neredeyse tamamı konsolosluk tarafından değerlendirmeye alınmamaktadır. Bu da vize reddi ile karşılaşabileceğiniz ve tekrar başvuru yapmanız gerektiği anlamına gelir.

Letonya Vize Randevu İşlemleri

Letonya vizesi almak için bir de konsoloslukta randevu oluşturmanız gerekecektir. Randevu işlemleri konsolosluğun çalışma saatleri dâhilinde yapılabilir. Randevu gün ve saatinde konsoloslukta bulunmanız ve belgelerinizi ibraz etmeniz gerekecektir. Konsolosluğa bizzat gitmek istemiyorsanız MyVize sizin adınıza posta ya da kargo ile tüm belgeleri iletecektir. Vize danışmanlık hizmetlerimize başvuru belgelerinin konsolosluğa ulaştırılması da dâhildir.

Letonya vize randevuları COVID-19 nedeniyle sık sık kapatılmaktadır. Bu yüzden randevu alımının açık olduğu günler periyodik olarak kontrol edilmelidir. Letonya vize randevuları açılır açılmaz sizin adınıza alınır. Belge tesliminin yanı sıra mülakat için de konsolosluğa çağrılmanız olasıdır. Konsolosluk mülakatı vize verilmesi için önemli bir etkinliktir. Mülakat soruları konsolosluk memurlarının sizin hakkınızda iyi bir izlenim edinebilmeleri için gerekli görülebilir. Vize mülakatında sorulan sorular hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Letonya Vize İşlemleri İçin Gerekli Evraklar

Letonya vizesi için başvuru işlemleri en önemli aşama olan gerekli evrakları toplama sürecinde çok dikkatli devam etmelidir. Çünkü evraklar için bazı şartlar vardır ve tüm şartlar konsolosluk taleplerini karşılamak için yerine getirilmelidir. Letonya vizesi için başvuru işlemlerinizi başlatabileceğiniz evraklar aşağıda bir liste hâlinde verilmiştir:

  • Gerekli tüm alanları doldurulmuş Letonya vize başvuru formu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf 3,5 x 4,5 cm (renkli, köşesiz)
  • Geçerli pasaportun aslı (seyahatten döndükten sonra en az 3 ay geçerliliği olması) + kişisel bilgilerin ve tüm Schengen vizelerinin bulunduğu sayfanın fotokopisi
  • Bu konaklama yerinin ücretli mi ücretsiz mi olduğunu gösteren, Letonya'da tüm kalış süresi boyunca konaklama müsaitliğinin teyidi
  • Aldığınız gidiş-dönüş biletleri (uçak, feribot vb.)
  • Schengen bölgesi için minimum 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası (hem aslı hem de fotokopisi)
  • Seyahatinizi eğitim için yapacaksanz bir okul/enstitü/üniversite için kurs detaylarını ve eğitim süresini gösteren, okul/enstitü/üniversitenin kaşesi ile ve okul müdürü/enstitü (üniversite) rektörü tarafından imzalanmış kayıt mektubu
  • Programın süresi ve yoğunluğu, eğitim kurumunun adresi hakkında bilgi içeren bir okula / enstitüye / kursa kabul mektubu. Davet, sorumlu kişinin imzası ve mührü ile onaylanmalıdır.
  • Yeterli ve düzenli kişisel maddi kaynaklarınızın olduğuna dair belgeler ya da sponsorluk mektubu teyidi (banka ekstresi, döviz alım belgesi veya bankadan bir kredi limitinin mevcudiyeti hakkında mektup. Seyahatin bağımsız olarak ödenmemesi durumunda: sponsorluk mektubu ve sponsorun mali teminatları, sponsorun pasaport fotokopisi)
  • Başvuranın yabancı pasaportunun fotokopisi (varsa)
  • İş / çalışma yerinden sertifika
  • Bir yüksek öğrenim programına seyahat ediyorsanız: Vatandaşlık ve Göçmenlik İşleri Departmanı’ndan Mektup
  • Daha önce yurtiçinde ve yurtdışında dil kursu aldıysanız, sertifikaların kopyalarını da eklemeniz önerilir.
  • Reşit olmayanlar için Letonya vizesi evrakları: her iki ebeveynden seyahat izni, doğum belgesinin kopyası, her iki ebeveynin pasaport kopyaları

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp