Türkiye’de Oturum ve Çalışma İzni
Türkiye’de Oturum ve Çalışma İzni Hakkında
Japonya ve Türkiye arasında vize muafiyeti anlaşması olsa da çalıma ve oturum izni için gerekli bazı prosedürler vardır. Vizesiz ülkeye giriş çıkış belirli gün ve faaliyetleri kapsadığı için uzun süreli oturum ve çalışma prosedürlerin yürümesi gerekliliğini ve belirli başvuruların yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Japonya vatandaşlarının Türkiye’de geçerli olan çalışma izni ya da çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine kullanılabilmektedir. Vize muafiyeti anlaşması gereğince Türkiye’de bulunan Japonya vatandaşları, 90 günü aşmaları halinde oturum iznine başvurmaları ve bu izni almaları gerekmektedir. Oturum izni başvuruları Japonya’daki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yapılmaktadır. Eğer bu imkan mümkün değil ise valiliklere de bu başvurular yapılabilmektedir.
Türkiye’de oturum ve çalışma izni ülkemizde belirli koşullara bağlanmıştır. Çalışma izni için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ÇSGB’ye başvuru yapılması gerekmektedir. Japonya vatandaşı Japonya’da iken, Türk temsilciliklerine başvurarak çalışma izni alabilirken, Japonya vatandaşını kendi bünyesinde çalıştırmak isteyen Türk firma veya kurumları ise ÇSGB’ye başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu prosedürler yapıldıktan sonra ise ilgili kişilere davetiye ve olur belgelerinin iletilmesi gerekmektedir.
Japonya Ticari Vize ile ilgili bilgi almak için bizi arayın.
Japonya Vatandaşları İçin Türkiye’de Oturum ve Çalışma İzni
Türkiye’de, 3 aydan ya da vize muafiyeti tanındığı sürede daha fazla kalacak olan Japonya vatandaşının oturum izni alması mecburidir. Japonya vatandaşı için Türkiye’de oturma izni başvurusu, Japonya’da Türk temsilciliğine yapılmaktadır. Fakat Türkiye oturum izni başvuruları yapmadan vize süreleri ile veya vize muafiyetiyle gelen kişinin başvurusu, ikinci bir düzenlemelere kadar ilgili Valilik tarafından da alınmaya devam etmekte. Oturum izni için başvuru yapılacak olan Japonya vatandaşında, talep ettiği oturum izni süresinde 2 ay daha uzun süre bir geçerlilikdeki pasaport ya da pasaport yerine geçebilcek bir belgeye sahip olması şartı aranmakta. Oturum izni başvurusu değerlendirmesi, en geç 3 ay içinde sonuçlandırılıp açıklanmakta. Türkiye oturum izini, her yabancı için ayrı ayrı ve kalış amaçlarına uygun olarak düzenlenmektedir, izin belgesi ikamet adresine yollanmakta. Türkiye’de yabancıya çalışma izni verilmesi konusunda yetkili kurum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. Bu sebeple çalışma izin başvurusu, Japonya vatandaşı tarafından Japonya’da ki Türk temsilciliğine doğrudan, Japonya vatandaşını çalıştırmak isteyen Türk şirketi tarafından ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığa yapılmaktadır.