×

Archives

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

İzlanda Konsolosluğu

Ülkelerini temsil etmek ile sorumlu bulunan kurumlara konsolosluk adı verilmiştir. Konsolosluk binaları, yabancı ülkelerde kurulan ve vatandaşlık haklarının yerine getirilmesinden yükümlü olan resmi dairelerden oluşmaktadır. Konsolos adı verilen görevliler ise ülkelerinin hak ve değerlerini vatandaşlarına sağlamak ile mesul olan kişilerden oluşmaktadır. İzlanda konsolosu, temsil ettiği ülkenin vatandaşı olma zorunluluğuna ve diplomatik yetkiye sahip değildir. Ancak İzlanda ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ticari faaliyetleri başarılı bir hale getirmekle sorumludur.

İzlanda Konsolosluğu'nun baş temsilcisi İzlanda Başkonsolosluğu'dur. Bütün işlemler hakkında karar verme yetkisine sahiptir. Fahri Konsolosluklar, Başkonsolosluk ve Büyükelçiliklere bağlı olmaktadır.

Türkiye İzlanda Konsoloslukları

İzlanda ile Türkiye ilişkileri, iki ülkenin NATO üyeliği çerçevesinde seyrini sürdürmektedir.
İzlanda’yla karşılıklı olan yerleşik diplomatik temsilciliğimiz henüz mevcut değildir. Oslo Büyükelçisi, aynı zamanda İzlanda akredite olarak da görev yapmaktadır. İzlanda’nın Kopenhag Büyükelçisi ise Türkiye'de akreditedir.
Türkiye ile İzlanda arasındaki siyasi temas daha çok taraflı toplantılar şeklinde gerçekleşmektedir. İkili çerçevede son resmî ziyaret, dönemin İzlanda Dış işleri Bakan Haldor Asgrimmson 19–20 Nisan 2000 tarihinde Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Dönemin İzlanda Dış işleri ve Dış Ticaret Bakan Gunnar Bragi Svensson, 13-14 Mayıs 2015 tarihinde Antalya’da gerçekleşen NATO Dış işleri Bakanı Toplantısı ile, 15 yıl sonra ilk kez Türkiye'yi ziyaret etmiş; bu vesile ile Sayın Bakanımız ikili görüşme gerçekleştirmiştir.
2019 senesinde 3.966 İzlandalı turist Türkiye'yi ziyaret etmiştir.
İzlanda’da 200 civarında Türk vatandaşı ikamet etmektedir.
İzlanda’nın Ankara, İzmir ve İstanbul'da birer Fahri Başkonsolosluğu bulunmakta. Reykjavik’te ise Türkiye'nin Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur. Türkiye'de bulunan fahri başkonsoloslukların yanı sıra belli illerde de konsolosluklar bulunmaktadır. Bu konsoloslukların görev bölgeleri bulundukları iller ve çevre illeridir.

Türkiye'nin İzlanda Büyükelçiliği

Her iki ülkenin de NATO'ya katılımı sonucunda İzlanda ile ilişkilerimiz devam ediyor.

İzlanda ile karşılıklı olarak üzerinde anlaşmaya varılmış bir diplomatik temsilcimiz yok. İzlanda da Oslo Büyükelçimiz tarafından temsil edilmektedir. Ülkemiz, İzlanda'nın Kopenhag'daki büyükelçisi tarafından temsil edilmektedir.

Ülkemizin İzlanda ile siyasi temaslarının çoğu çok taraflı zirvelerin kıyısında gerçekleşiyor. İkili çerçevede en son resmi ziyaret İzlanda Dışişleri Bakanı Haldor Asgrimmson'ın 19-20 Nisan 2000 tarihlerinde ülkemizi ziyareti olmuştur. 12-14 Mayıs 2015 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı vesilesiyle Gunnar Bragi Sveinsson, İzlanda'nın dönemin Dış ve Dış Ticaret Bakanı, 15 yıl aradan sonra ilk kez ülkemizi ziyaret ederek Bakanımızla ikili görüşme gerçekleştirdi. Bakan Sveinsson daha sonra 20-21 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilen BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin 12. Taraflar Konferansı'nın Üst Düzey Bölümünde yer almak üzere ülkemize geldi. Dönemin Dışişleri Bakanı Lilja Dögg Alfredsdóttir, Dışişleri Bakanlığı, 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde ülkemizde gerçekleştirilen Dünya İnsani Zirvesi münasebetiyle ülkemizi ziyaret etti.

Doğrudan ulaşımın olmaması ve küçük pazar nedeniyle İzlanda ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz sınırlı. 2019 yılında İzlanda'ya ihracatımız 19 milyon dolar, ithalatımız 26 milyon dolar olmak üzere toplam 45 milyon dolarlık ikili ticaret gerçekleştirdik.

Türkiye'nin İzlanda Büyükelçisi Kimdir?

Fazlı Çorman

Geleneksel olarak "sefir-i kebir" olarak bilinen bir büyükelçi, bir ülkenin yurtdışındaki en yüksek rütbeli elçisi olarak görev yapan bir diplomattır. Büyükelçiler, gönderildikleri ülkede kendi ülkelerinin devlet başkanını temsil ederler. Osmanlı döneminde kadın büyükelçiler ve eşleri için "elçi" kelimesi kullanılırdı. Büyükelçiler, özel bir törenle görevlendirildikleri ülkenin devlet başkanına temsil ettikleri ülkenin devlet başkanının imzasını taşıyan bir "güven mektubu" (timatname) sunarlar ve ancak bu törenden sonra resmi olarak göreve başlamış sayılırlar. Büyükelçiler her ne kadar ülkelerinin sorumlu hükümeti tarafından aday gösterilseler de, devlet başkanının kişisel temsilcileri oldukları için hükümetler bu atamaları yapmadan önce sembolik devlet başkanlarından bile ön onay almak zorundadır. Diplomatik jargonda "agreman" olarak bilinen ön onay, temsilcinin büyükelçi atamalarında görev yapacağı ülke(ler)in hükümet(ler)inden alınır. Devletlerin diplomatik bağları olan her ülkeye mukim bir büyükelçi göndermelerine izin verilmez. Bunun yerine, bir ülkenin büyükelçisi bazı komşu ülkeler tarafından akredite edilebilir. Temsilciliğin yanı sıra, büyükelçinin başlıca sorumluluğu siyasi, askeri, ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer ortaklıkları geliştirmektir. Görev süresi dolan büyükelçiyi geri çağırmak için görev yaptığı ülke(ler)in devlet başkanına/devlet başkanlarına hitaben yazılan mektup ve devlet başkanının imzası kullanılır. Gerçekte, yeni atanan büyükelçi bu mektubu, itimatnamesiyle birlikte belirlenen devlet başkanına sunar.

İzlanda Büyükelçiliği Görev ve Yetkileri

Ülkesinin çıkarlarını başka bir ülkede savunan bir diplomat, büyükelçi olarak bilinir. Bu kişi, gönderildiği ülkenin kültürünü ve dilini anlayabilmeli, ancak aynı zamanda kendi ülkesinin değerlerini, inançlarını ve yasalarını da temsil etmelidir. Büyükelçilerin çoğunluğu, siyasi etkinliklere ve toplantılara katılacakları milletlerin yetkilileri arasından seçilir.

Büyükelçi olarak çalışmak, uluslararası ve iç politikanın anlaşılmasını gerektirir, ancak bu, bu pozisyonda etkili olmak için gerekenlerin sadece bir kısmıdır. Bu sektörde çalışan insanlar uzun zaman dilimlerini evlerinden uzakta geçirmeli, ev sahibi ülke içinde önemli ölçüde seyahat etmeli ve ev sahibi ile ana ülkeler arasında gidip gelmelidir. Büyükelçi olmak oldukça stresli olabilir, çünkü bu kişi hiçbir konuda anlaşamayan iki yönetim arasında aracı görevi görür. Bir Büyükelçi iyi bir iletişimci ve müzakereci, ayrıca sabırlı, ancak diplomatik olmalıdır. İki ülke arasındaki barışı ve uyumu teşvik etmek için etik, güvenilir ve dürüst olmaları gerekir.

İzlanda Büyükelçiliği Görev Alanı

İzlanda, Schengen Bölgesi'nin bir üyesidir. Sonuç olarak, ülkeye giriş Schengen vizesi gerektirir. Diğer vize türlerine kıyasla Schengen vizesi başvuru için daha kapsamlı belgeler gerektirmektedir. İzlanda'yı ziyaret etmek isteyen vatandaşların Ankara'daki İzlanda Büyükelçiliği'ne vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Başvuru sürecini tamamladıktan sonra vize alabilirler. İzlanda Büyükelçiliği aracılığıyla vize başvurusunda bulunmak için öncelikle İzlanda vize başvuru formunu doldurmanız gerekir. Seyahat etmeyi planlayan kişiler bu başvuru formunu doldurup büyükelçiliğe teslim etmelidir. Ayrıca, teslim edilmeden önce gerekli tüm belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması da çok önemlidir. Tüm belgeler belirtilen süre içerisinde tamamlanarak Ankara'daki İzlanda Büyükelçiliğine gönderilmelidir. Vize başvuru değerlendirme süreci, materyallerin teslim edilmesinden sonra başlamaktadır. Başvuru sahiplerinin başvurularının sınav sürecinden sonra geçerlilik kazanması halinde kendilerine Schengen vizesi verilecek ve İzlanda'yı ziyaret edebileceklerdir. İzlanda konsolosluğundaki yoğun trafik nedeniyle verilecek vizenin süresi değişebilir. Yoğunluk olmaması durumunda 15 gün içerisinde İzlanda vize değerlendirmesi yapılır ve tamamlanır. Belgelerin eksik olması durumunda, ek belgelerin sunulması için daha fazla süre verilebilir ve bunun sonucunda değerlendirme süreci ertelenir.

İzlanda Konsolosluğu'nun Hizmetleri

İzlanda Konsolosluğu'nun hizmetleri arasında vize işlemleri, pasaport ve kimlik kartı düzenleme, doğum, evlilik, ölüm ve boşanma durumlarında düzenlemeler yapılması, karşılıklı ticari ilişkilerin düzenlenmesi gibi faaliyetler gelmektedir.

İzlanda Konsolosluğu'nun Hizmet Alanları

Schengen ülkeleri arasında yer alan İzlanda Devleti, Schengen vizesinin alınmasını zorunlu kılmıştır. İzlanda Devleti'nin İstanbul'da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Bu konsolosluğun görev alanları arasında İstanbul, Sakarya, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Bursa, Tekirdağ, Balıkesir, Bilecik, Yalova ve Kocaeli illeri yer almaktadır. Konsolosluğun çalışma saat ve günleri ise hafta içi pazartesi ile cuma günleri 10.00 ve 16.30 saatleri arasıdır.

Danimarka İzlanda Başkonsolosluğu, İzlanda ülkesi adına hizmet vermektedir. İstanbul Fahri Konsolosluğu, bu Başkonsolosluğa bağlı olarak çalışmaktadır. İzlanda'nın ayrıca İzmir ilinde de Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp