Türkiye’de Oturum ve Çalışma İzni
İsrail Vatandaşının Türkiye’de Oturum ve Çalışma İzni Alma
Yabancı ülke vatandaşı Türkiye’de kısa süreli oturma izni, aile oturma izni, öğrenci oturma izni, uzun süreli oturma izni, insani oturma izni ve insan ticareti mağduru oturma izni alarak kalabilirler.
Geçerli oturma izni sahibi İsrail vatandaşı Türkiye sınır kapısında vize almadan giriş yapabilir.
İsrail vatandaşı Türkiye’de sahip olduğu çalışma izni ya da çalışma izni muafiyet belgesi, oturma izni yerine sayılır.
Türkiye’de, vize ya da vize muafiyeti tanıdığı sürede veya 90 günden fazla kalacak İsrail vatandaşının oturum izni alması zorunludur.
Oturma izni başvurusu, İsrail’deki Türk temsilciliğinde yapılır. Fakat, oturma izni başvurusu yapmadan Türkiye’ye vize süresi ile ya da vize muafiyeti ile gelenin oturum izni başvurusu, ikinci bir düzenlemeye kadar Valilikçe de alınmaya devam edilecek.
Oturum izin için başvuracak İsrail vatandaşında, talep ettiği İsrail oturum izni süresinden altmış gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeye sahip olmaları şartı aranır.
Türkiye içinden başvuruların, İsrail vatandaşının sahip olduğu vize süresinin veya vize muafiyeti sona ermesinden önce yapılması esas.
Oturma izni başvurusu, en geç 90 gün içinde sonuçlandırılır.
Oturma izini, kalış amacına uygun, her yabancı için ayrı düzenlenmektedir.
Oturma izin belgesi, ikamet adresine gönderilmektedir.
e-ikamet başvuruları.
Türkiye içerisinde yapılan oturma izni başvurusu ve uzatma başvurusu e-ikamet üzerinden yapılır.
İlk defa oturma iznine başvuran İsrail vatandaşının sistem tarafından kendisine verilen randevu gün ve saat de bulunduğu ilde İl Göç İdaresine bulunması gerekmektedir.
Oturma izni uzatma başvurusu yapılması durumunda istenen belgeler PTT iadeli taahhüt ya da kargo aracılığı ile ikamet edileceği ilde İl Göç İdaresi’ne gönderilmeli.