Hollanda Vatandaşlık İşlemleri
Hollanda günümüzde yaşanabilecek en iyi ülkelerden biridir. Burada yaşamak ya da çalışmak için Hollanda vize başvurusu ya da Hollanda oturum izni gibi vatandaşlık işlemleri gerekmektedir. Hollanda’da vize konusunda da oturum izni konusunda da oldukça titiz davranmaktadır hatta Avrupa’nın en titiz ülkesidir.
Hollanda Vatandaşlık İşlemleri 2022
Hollanda birçok kişinin uzun yıllar yaşamak ve çalışmak istediği ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkenin vatandaşı olarak yaşamak isteyen kişilerin birçok farklı avantajı bulunuyor. Vatandaşlık alındıktan sonra ülkenin doğal vatandaşları ile tüm haklara sahip olabiliyor ve bu ülkenin tüm avantajlarından yararlanılabiliyor.
Hollanda vatandaşlık işlemleri için öncelikle kişilerin 18 yaşından büyük olmaları gerekmektedir. Vatandaşlık işlemleri için belirli şartlar bulunuyor. Bu şartları yerine getirerek kişiler bu ülkenin bir vatandaşı olabilmektedir. Kişilerin vatandaşlık işlemlerine başvurabilmesi için 5 yıl süre ile ülkede sürekli olarak ikamet etmeleri gerekmektedir. Bunun yanında kişilerin Hollanda vatandaşı ile 3 yıl evli kalması da vatandaşlık alabilmek için başvurulabilecek yöntemlerden biridir.
Hollanda Vatandaşlık İşlemleri
Hollanda günümüzde pek çok avantaja sahip ve birçok insan Hollanda vatandaşlığına geçmek istiyor. Hollanda vatandaşlık işlemleri ise şu şekilde:
1-Hollanda Vatandaşlığı Almak
Aşağıdaki şartları sağlayan on sekiz yaşını aşmış her Türk vatandaşı Hollanda vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.
-En az beş yıl süreyle Hollanda’da yaşayanlar. Fakat bu durumla alakalı istisnai durumlar söz konusu olabilmektedir. Eğer bir Hollanda vatandaşı ile asgari üç yıl süre ile evli iseniz, oturum izinlerinizi de süresi geçmeden aldıysanız üç yılın sonunda Hollanda vatandaşlığına başvurabilirsiniz.
-Hollanda vatandaşlık başvurusu öncesinde devamlı veya geçici oturum iznine sahip olunmalıdır.
-Hollanda kültürüne adapte olup en az a2 seviyesinde Flemenkçe bilip dil yeterlilik sınavından başarıyla geçenler. Dil yeterliliğinin ispatı sayılan belgelere sahip olanlar.
-Temiz sabıka kaydı, hiç hapis cezası olmamalı başvuru sahibi hakkında da bir ceza davası bulunmamalı.
-Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığından çıkarılmamış olanlar.
Bu şartları sağlayan kişiler aşağıdaki belgeleri de sağlayarak vatandaşlık başvurusu yapabilirler:
-Hollanda Oturum izni başvurusu formu.
-Pasaport ya da fotokopisi.
-İki adet biyometrik fotoğraf.
-Temiz sabıka kaydı.
-İkametgâh (Hollanda).
- Vatandaşlığa geçeceği zaman zarfında yeterli ve düzenli maddi olanağa sahip olduğuna dair belge.
Yukarıdaki şartları ve belgeleri sağlayan kişiler rahatlıkla Hollanda Vatandaşlık başvurusu yapabilir ve azami doksan gün içerisinde mutlaka Hollanda vatandaşlığı alacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta belgeler tam ve eksiksiz olmalıdır.
-Başvurunuzu yaptığınızda parmak izleriniz alınacaktır. Bunlar 59 ay boyunca geçerli kalacak. 12 yaşın altındaki çocuklar gibi bazı başvuru sahiplerinin parmak izlerinin alınmasına gerek yoktur.
Mevcut başvurunuzdan önceki son 59 ay içinde biyometrik verileri (parmak izi ve fotoğraf) verdiniz mi? Ardından, başvurunuzu sizin için başka birinin göndermesini seçebilirsiniz. Şahsen görünmek zorunda değilsiniz. Bu, başka bir Schengen üye devleti aracılığıyla yapılan bir vize başvurusu için son 59 ay içinde parmak izinizi aldıysanız da geçerlidir.
Tüm bu şartlar sağlandığı müddetçe seksen Euro vererek Hollanda vizesi alabilirsiniz.
Hollanda Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Yabancı uyruğa sahip birçok göçmen bazı şartları sağlayarak Hollanda vatandaşlığa başvurma hakkına sahip olabilmektedir. Türkiye'deki birçok yurttaş bu konuda bilgi edinmeye çalışıyor. Peki Hollanda vatandaşlığı nasıl alınır?
Hollanda vizesi alıp Hollanda'da ikamet eden göçmenler vatandaşlık almak konusunda sorun yaşamayacaktır lakin Hollanda'ya kaçak yollarla girildi ise vatandaşlık almak neredeyse imkansızdır. Bunun dışında farklı amaçlar için Hollanda'ya yasal yollarla girildi ise gerekli şartlar sağlandığında vatandaşlık için başvuru yapılabilmektedir. İki farklı yol ile Hollanda vatandaşlığı almak mümkündür bunlardan birincisi Hollanda kültürüne adapte olmacak kadar Hollanda'da yaşanmak , ikincisi ise bir Hollanda vatandaşı ile evlenmektir. İki yolda kendi içinde değişken kriterler bulundurmaktadır. Birinci yol ile beş yıl süre ilke Hollanda'da sigortalı şekilde çalışmak ve oturum izninizin olması gerekmektedir. İkinci yolla ise asgari 3 yıl bir Hollanda vatandaşı ile evli kalmak gerekmektedir fakat evlilik üzerinden yapılan Hollanda vatandaşlığı başvurusu sonucunda Türk vatandaşlığı düşmektedir.
Hollanda Vatandaşlığı Almak İçin Neler Yapılır?
Hollanda vatandaşlığı alabilmek için öncelikle Hollanda vizesi alarak bu ülkede belli bir süre bulunmanız gerekiyor. Hollanda vize işlemlerinde gerekli olan belgeleri hazırladıktan sonra oturum izninizi alabilir ve gerekli şartlar doğduğunda ise vatandaşlık sürecini başlatabilirsiniz. Vatandaşlık işlemleri için öncelikle ya geçici ya da süresiz oturum iznine sahip olmanız gerekiyor.
Bu ülkenin dilini konuşabildiğinizi belgelemek için mutlaka A2 dil yeterlilik sınavından başarı ile geçmeniz gerekiyor. Temiz bir sabıka kaydı olmalıdır. Aynı zamanda TC vatandaşlığından atılmamış olmanız gerekiyor. Herhangi bir nedenle hapis cezası almamış ve son derece temiz bir siciliniz olması gerekiyor. Başvuru sahiplerinin haklarında herhangi bir cezai durum hakkında açılmış mahkeme de olmamalıdır.
Hollanda vize işlemleri sonrasında alınan bir oturum belgesi ile şartları sağladığınızda bu ülkenin bir vatandaşı olabilme şansınız bulunmaktadır. Profesyonel bir danışmanlık desteği alarak da yine Hollanda vatandaşlığı için evrak hazırlama sürecine girebilirsiniz. Bu süreçte her türlü belgenizin doğru ve güncel olası en çok dikkat edilen konular arasında yer almaktadır.
Hollanda Vatandaşlığı Başvurusu Sırasında Gerekli Belgeler Nelerdir?
Bu iki yoldan birini uygulayıp vatandaşlık başvurusu hakkı kazandıysanız gerekli belgeler ve şartlar şunlardır:
-Hollanda'da en az beş yıl süreli şekilde oturum izni ile yaşamak yahut bir Hollanda vatandaşı ile 3 yıl evli kalmak.
-Hollanda kültürüne adapte olmak.
-Flemenkçe'yi en az a2 seviyesinde konuşmak, yaşamın gerekliliklerini yerine getirebilecek düzeyde konuşmak.
-Sabıka kaydı olmaması.
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından atılmamak.
Bu belgeleri sağlamak kaydıyla ve iki adet vesikalık fotoğraf ile ikamet edilen ilçenin belediyesine başvuru yapılmaktadır. Belgelerinizin tam olması bunun yanında şartların tamamen sağlanması gerekmektedir.