×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

FRANSA VATANDAŞLIĞI

Fransa Vatandaşı Olmak Mümkün Mü?

Farklı ülkelerin vatandaşı olmak isteyenlerin en çok tercih ettiği ülkelerden birisi de Fransa’dır. Fransa vatandaşı olmak isteyenlerin bazı şartları sağlaması ve birtakım evrakları tamamlaması gerekiyor. Tüm bunları gerçekleştirdikleri zaman vatandaşlığa kabul edilmeleri kaçınılmazdır. Başvuru için gereken şartlardan ilki tüm ülkelerde olduğu gibi belirli bir süre ikamet şartıdır. Fransa, en az 5 yıl süre ile ülkesinde ikamet edenler için vatandaşlık başvurusuna imkân tanıyor. Eğer henüz bu süre tamamlanmadıysa başvurunun olumsuz cevaplanacağı rahatlıkla söylenebilir. Diğer bir şart ise yaş sınırıdır. 18 yaşını geçen herkes başvuru yapabilir. Bunlara ek olarak vatandaşlık başvurusu yapmak için bazı evrakların tamamlanması gerekiyor. Çifte vatandaşlık başvurusu yapacaklar ilk olarak Vat-12 formu temin etmeli ve bu formu doldurmalıdır. Fransa konsolosluklarından bu evrak temin edilebilir. Sonrasında ise 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, pasaport fotokopisi, oturma izni gibi belgelerin hazırlanması gerekiyor. Tüm bu belgeler hazırlandıktan sonra konsolosluğa başvuru yapılarak vatandaş olunabilir.

Fransa Vatandaşı Olmak

Fransa'da beş sene ikamet ettikten sonra Fransız vatandaşlığına ve ya Fransız daimi ikametgahına başvurabilirsiniz. Evlilik gibi bazı durumlarda bu süre daha kısa olabilir. Fransa devletinde beş yıllık uzun dönem oturma izni ile çalışma izni olan bir kişi Fransız vatandaşlığına başvurabilir. İster Fransız vatandaşlığı amacı ile başvuruda bulunun, ister kalıcı olarak Fransa devletinde yaşayın bir fark olmadan  Fransa devletin uzun süre kalmanıza izin verir. Fransız hükümeti daimi oturum izni, Fransa’da on sene yaşamanıza izin verir. Her on senede bir defa uzatma ve ya yenileme işlemi gerektirir. Fransız vatandaşının sahip olduğu bir çok yasal haklara sahip olursunuz ancak eğitim, çalışma, sağlık hizmeti ve Fransız seçimlerinde oy kullanamazsınız. Seçme ve seçilme hakkınız yoktur ve bazı kamu hizmetinden faydalanamazsınız. Fransa vatandaşlığını almak için bir çok aşamalardan geçilir. Sonunda vatandaş olmaya hak kazansanız bile ülke kendi vatandaşına verdiği tüm hakları size vermeyebilir.

Fransa Vatandaşı Olmanın Avantajları

Fransa ülkesi  çoğu Avrupa ülkeleri gibi iş konusunda oldukça avantajlı yapıya sahip bir ülkedir. Vatandaşların yurt dışında yaşama hayalinin en başındaki ülkeler arasında Fransa devleti yer alır. Fransa vatandaşı ülkede eğitim konusunda devletten bir çok destek alır. Eğitim hayatını tamamladığı takdirde ülke vatandaşına iş bulma konusunda bir çok olanak sağlar. Vatandaşın iş hayatına atılma sürecinde maddi ve manevi yardımlar sağlayarak vatandaşın yanında olur.  Fransa’da hayat standartları bir çok ülkelere göre oldukça üst konumdadır. Ülkede market fiyatları, ulaşım fiyatları, eğitim ücretleri gibi hayat koşuluna bağlı tüm masraflar Avrupa Birliği üye ülkelerine göre ortalamaya alınmıştır. Fransa hükümeti vatandaşının tarihi yapısına ve geçmişine önem vermesi adına ülkedeki tarihi yapıları koruma altına alarak vatandaşın ülkesine sahip çıkması adına manevi destek vermeyi amaçlar. Fransa devleti üniversite öğrencilerinin iyi bir eğitim alması için gerekli burs olanakları ve beslenme ve barınma gibi tüm ihtiyaçları öğrencisine karşılıksız olarak yardımlar yapar.

Fransa'da Çifte Vatandaşlık Var Mı?

Fransa hükümeti gerekli şartlara uyum sağlandığı takdirde çifte vatandaşlık hakkı tanır. Türkiye ülkesi insanlara çifte vatandaşlık hakkını tanıdığı için Türkiye ve Fransa vatandaşı olmak yasal durumda mümkündür ancak Fransız vatandaşlığına başvuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türk Konsolosluğu’na beyanda bulunması yani  izin alması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlık şartlarına göre, Fransız vatandaşlığını kazanan bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, gerekli mercilerden izin alınmaksızın ve Fransız vatandaşlığını gerekçe göstermeksizin geri alınabilir. Fransız vatandaşlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, çifte vatandaşlık kazanmak isterlerse vatandaşlıklarını  Başkonsolosluğu’na beyan etmelidirler. Çifte vatandaş sahibi olmak tek vatandaş hakkı olmaktan çok daha iyi yönleri vardır. Her iki ülkede de sağlıktan, eğitimden, sosyal aktivitelerden çok daha rahat faydalanabilir ve daha güvenilir hayat yaşamına atılırsınız. Çifte vatandaş olmanın yolları arasında bir çok seçenek vardır. Evlilik yolu ile çifte vatandaş olma hakkı ve ya ülkeye büyük bir bağış yaparak vatandaşlık hakkı alma gibi seçenekler mevcuttur.

Fransa Evlilik Vizesi Alarak Fransa Vatandaşı Olabilirsiniz

Fransa’da kalmanın bir diğer yolu ise evliliktir. Anne veya babadan birisinin Fransız olması veya Fransız birisiyle evlenmeniz durumunda vatandaşlık almanız daha kolaydır. Ayrıca alınan bu vatandaşlık ile normal bir Fransa vatandaşının sahip olduğu birçok hakka da sahip olabilirsiniz. Evlilik yardımı ile Fransa vatandaşı olmak için birtakım evraklar ve şartlar gerekmektedir. Bunlardan ilki evliliğin devam etmesidir. Mevcutta devam eden evlilik olduğu taktirde bu işlemler gerçekleşebiliyor. Diğer bir şart ise Fransızca bilmektir. Bunu ispat eden belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Çok iyi derecede Fransızca bildiğinizi belirten belgenin aslı yine Fransa konsolosluğu için hazırlanacak dosyada yer almalıdır. Başka bir şart ise evli olduğunuz süre boyunca ülkeden ayrılmamak ve evliliğin formalite icabı olmadığını ispatlayacak nitelikte kanıtlar sunabilmektir. Gerekli evraklar ise sırasıyla Fransa vize başvuru formu, pasaport aslı ve fotokopisi, biyometrik fotoğraf, sabıka kaydı, aile cüzdanı, yurt dışı giriş çıkış belgesidir. Bunlar hazırlandığı taktirde başvuru rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca nüfus kayıt örneğini de vermek başvuru sürecinin hızlanmasını sağlayacaktır.

Fransa Vatandaşlığı Şartları

Fransa’da 5 yıl ikamet eden, yaşadıktan sonra Fransa vatandaşlığı ya da Fransa’da sürekli oturum izin talebiyle başvuruda bulunabilirsin. Bu süre evlilik gibi durumda biraz daha kısa süreli olabilir. Fransa’da 5 yıl süreyle uzun süre oturum izin ve çalışma iznine sahip olan Fransa vatandaşlığı için başvurularda bulunabilir. Fransa vatandaşlık ya da Fransa’da sürekli oturum izin için başvuru da bulunsanız da, her 2 seçenek de Fransa’da uzun süre ikamet etmenize imkânlar sağlamakta.
Fransa’da sürekli oturum, ikamet izini size Fransa’da 10 yıl süresince yaşama imkânları sunar. 10 yılda bir kez uzatma ya da yenileme işlemleri yapılması zorunlu. Bununla beraber Fransız vatandaşının sahip olduğu eğitim almak, çalışmak, tıbbi yardım almak gibi birçok yasal haklara sahip olmakla beraber Fransa’daki seçimde oy kullanamaz, seçme ve seçilme hakkı olmaz ya da bazı kamu hizmetinden yararlanamayabilir.
Fransa’da sürekli oturma izni talebi yerine Fransa vatandaşlığa geçtiğiniz taktirde Avrupa Birliği vatandaşı olarak da kabul edilirsiniz ve Avrupa Birliği üyesi devletinde serbest dolaşım haklarına sahip olursunuz. Kendi uyruğunuza tamamen çıkmak yerine çift vatandaş olabilirsiniz.
Evlilik Yolu ile Fransa Vatandaşlığa Geçiş
Evlenme yolu ile ya da ebeveyninizden biri Fransız uyrukluysa Fransa vatandaşlığa geçtiğinizde 18 yaşı doldurmuş olma ve Fransa’da ikamet etmek durumunda birçok kamu hakkına (seçme hakları da dahil) olmak üzere faydalanma başlarsınız.
5 yıl süresince Fransa’da yaşamakta olduğunuz kanıtlayacak belgeniz olduğu taktirde Fransa vatandaşlığa geçiş ile ilgili işleminizi başlayabilirsiniz.
Çocuğun Fransa Vatandaşlığa Geçişi
Fransa sınırı içinde doğan yabancı ülke vatandaşının çocuğu 16 yaşını doldurduktan sonra vatandaşlığı talebinde bulunabilir.

Fransa Vize Ücreti ile ilgili bilgi almak için bizi arayın.

TOP