Çek Cumhuriyeti Vatandaşlığı

Çek Cumhuriyeti Vatandaşlık

Çek Cumhuriyet ya da resmi adıyla Çekya, bir Orta Avrupa ülkesi. Kuzeyde Polonya, batıda ve kuzeybatıda ise Almanya ile çevrili bu ülkelerin güneyinde Avusturya yer almaktadır. Ayrıca ülke doğusu Slovakya ile komşu. Başkenti Prag olan Avrupa popüler ülkesi, 1 Mayıs 2004’ Avrupa Birliği üye olmuştur.
Ülkenin dünya çapı tanınan ürünü bulunmakta. Bu ürünüm başında cam işlemesi, kristal ve garnet taş gelmektedir. Yine bunun yanına bira, ülkenin kültür açıdan en önemli sembolünden birisidir.

Avrupa’nın kalbi yer alan Çek Cumhuriyeti, işsiz oranı düşük ülkedir. Aynı zaman eğitimin kaliteli olma, güvenli bir ülke olma ve yaşam standardının yüksekliği, Türk için Çek Cumhuriyeti vatandaşlığı cazip hale getirmiş.

Çek Cumhuriyeti, 1993 yılında Kadife Devrim sonucunda Çekoslovakya’da ayrılmıştır. Avrupa Birliği üye olan ve Schengen bölgesi yer alan ülke, Türk tarafından ziyaret edilme istendiğinde vize alma zorunlulukları bulunmakta. Çek Cumhuriyet bunu sadece Türkiye uygulamıyor. Aynı zaman Türkiye gibi tüm üçüncü dünya ülkesi için aynı durum söz konusu.

Çekya’ya gitmeyi isteyen Umumi bordo pasaporta sahip Türk vatandaşı vizeye tabidir. Çekya bir Schengen ülkesi olması sebebi ile Bordo pasaport sahibinin 3 ayı aşmayan kısa süre ziyareti için ya da Çekya’dan başka ülkeye aktarma ile transit geçiş yapabilmesi için Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi alması gerekmektedir. Hususi yeşil, Hizmet gri ve Diplomatik siyah pasaporta sahip olan Türk vatandaşının ülkeye girişinde ise 3 ayı aşmayan süre için Çekya vizesi talep edilmemektedir.
Çekya’ya gitmek için ilk önce diplomatik temsilciliğinden randevu alınmalıdır. Ardından ziyaret sebeplerine göre vize türleri seçilmeli ve talep edilmiş evrak tamamlanarak Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ya da Çekya Ankara Büyükelçiliklerine başvurulmalıdır.

Çek Cumhuriyeti Vatandaşlığı için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yaşantısına Çek Cumhuriyeti’nde devam eden vatandaşlığı bulunan yabancı uyruklu kişiler için uygulanmakta olan farklı yasalar vardır. Bundan dolayı ülkeye geliş ve yaşadığı süresi, oturma izni alınmasında niteliğe sahip yabancı ülke vatandaşları açısından tüm işlemlerde belirleyici rol üstlenmektedir. Yer alan düzenlemeyle birlikte Vatandaşlık sahibi olmak isteyen kişilerin en az 5 yıl olmak koşulu ile Çek Cumhuriyeti’nde ikamet etme şartı aranmaktadır.

Yasalar çerçevesinde vatandaşlık şartlarını yerine getiren yabancılar Çek Cumhuriyeti vatandaşlığı almaya hak kazanmaktadır.

Çek Cumhuriyeti Vatandaşlık Hakkı için Sahip Olunması Gereken Diğer Özellikler

l  Çek Cumhuriyeti Anayasası düzenine bağlılık belgesinin imzalanması ve anayasaya uygun davranışlarda bulunulması,

l  Yeterli düzeyde Çek Cumhuriyeti resmi dili (Çekçe) hakim olunması,

l  Yasal olması şartı ile Çek Cumhuriyeti’nde en az 5 yıl süre ile yaşanmış olması,

l  Çek Cumhuriyeti toplum ve yasal düzen bakımından bilgi sahibi olunması,

l  Vatandaşın geçimini işsizlik ya da sosyal yardım ile değil kendi geliriyle sağlıyor olması,

l  Siyasi açıdan iltica edilecek ise başvuruların kabul edilmesiyle birlikte en az 5 yıl oturum alması,

l  Çek Cumhuriyeti’nin çıkarlarına destek verici durumlar bakımından en az 3 yıl oturum alınması,

Bu kriterler dahilinde uygun görülen her kişi başvuru yapmaları durumunda Çek Cumhuriyeti vatandaşlığı almaya hak kazanmış olurlar.

Çek Cumhuriyeti Vatandaşlığı için Gerekli Belgeler

l  Çek Cumhuriyeti vatandaşlığı almak isteyen kişi, yer aldığı bölgedeki vatandaşlık dairesine dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. 16 yaşın üzerinde olan her birey başvuruda kendisi bulunması zorunludur. 16 yaşın altında olan bireyler için ise anne ya da baba başvuruda bulunmalıdır.

l  Doğum belgesi

l  Son 3 aylık döneme ait maaş bordrosu ya da banka hesap özeti

l  Alınan sosyal yardımları gösterir belge

l  Pasaport

l  Uluslararası düzeyde evlilik yapılmış ise cüzdan içindeki işlenen sayfalar fotokopisi

l  Çekçe diline hakim olduğunu gösterir sertifika ve fotokopisi

l  Çocuklar için başvuruda bulunulması durumunda öğrenim diplomalarının fotokopisi

bu belgeler dilekçe ekinde eklenerek başvuruda bulunmalıdır. Bu belgelere ek olarak farklı talepler kurum tarafından talep edilebilmektedir. Bizzat kişinin kendisi dilekçeyi ibraz ederek başvuru sonucunu beklemelidir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp