Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu

Türkiye’de yaşayan Çek vatandaşlarının haklarını koruyan kurumlardır. Aynı zamanda kendi vatandaşlarının tüm resmi işlemlerini yerine getirmekten ve gerekli destekleri sağlamaktan sorumlu olurlar. Çek konsoloslukları aynı zamanda vize almak isteyen Türk vatandaşlarına ve başka ülkelerin vatandaşlarına da hizmet vermek durumunda olan kurumlar arasındadır.

Tüm vize işlemlerinin bu kurumlarda gerçekleştirilmesi hizmet yoğunluğuna Neden olabilmektedir. Böyle zamanlarda kişiler vize işlemi konusunda yetkilendirilmiş vize merkezlerinden de hizmet alabilmektedirler. Kurumların bunların dışında da birçok görev ve sorumlulukları olduğu söylenebilir.

Türkiye'deki Çek Konsoloslukları

Çek Cumhuriyet Büyükelçiliği Ankara faaliyeti alanına yakın bölgede ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Çek Cumhuriyeti vizesi işlemi ve Türkiye’de oturum izniyle ikamet eden Çek Cumhuriyeti vatandaşının konsolosluk ve resmi işleminde yetkili kurumdur.
Türkiye’ye seyahat eden ya da oturum izni olan Çek vatandaşının karşılaşabileceği rehberlik gerektiren konu olan, tıbbi müdahale, pasaport kaybetmek, evlilik işlemi gibi vatandaşlık işleminin yapıldığı kurumdur.
Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu, İzmir, Antalya ve Mersin Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.
Avrupa Birliği üyesi olarak Schengen Sözleşmesi tarafı ülkeden biri olan Çek Cumhuriyeti yapacak kısa süre seyahat de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Çek Cumhuriyeti Konsolosluğunda Çek Cumhuriyeti vize alması gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti Schengen vize, vize sahibi 26 üye devlet sınırı içerisinde 6 aylık sürede 3 ayı aşmayacak şekilde serbest dolaşım hakları tanımaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Umum mahsus bordo pasaporta sahip kişiler Çek Cumhuriyetine ve diğer Schengen ülkesine giriş yapabilme için vize rejimi tabii tutulmaktadır. Hususi pasaport, gri pasaport ve diplomatik pasaport sahibi ülkeye yapacağı 3 ayı aşmayacak ziyaret için vizeden muaf tutulmaktadır.
Çek Cumhuriyeti vize başvurusunu değerlendiren ve onaylayan yetkili kurum sadece Çek Cumhuriyet İstanbul Başkonsolosluğu ve Çek Cumhuriyet Ankara Büyükelçiliği. Bu kurumun dışında hiçbir kurumun vize sonuçları ya da süresi ait resmî açıklama yetkisi bulunmamakta. Bununla beraber Çek Cumhuriyet Konsolosluğu ve diplomatik misyonu, vize başvurusunu, akredite vize başvuru merkezi vasıtasıyla kabul etmektedir.

 

 

Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu Hakkında 

 

 

Bir ülkenin kamu idaresinin yabancı bir şehirde temsili olarak tanımlanması olarak bilinen kurumlara konsolosluk denilmektedir. Konsolosluklar, bulunduğu ülkede yaşayan ve seyahat eden vatandaşlarından sorumlu olmaktadır. Bir ülkenin başka bir ülkede konsolosluk açabilmesi için gerekli izinleri almış olması lazımdır.

 

 

Bağlı olduğu hükümetin siyasi ve ticari işlerinden sorumlu dışişleri görevlisi konsolos olarak tabir edilmektedir. Rütbe olarak en üst dereceye sahip olan kişiye ise başkonsolos adı verilmektedir. Bu kimseler aynı zamanda konsoloslukları yöneten kişilerdir. Konsoloslar, temsil ettikleri ülkenin vatandaşı olmak zorunda değillerdir. Bu memurlar ve binalar dokunulmazlığa sahiptir.

 

 

Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu, İstanbul'da yer almakta ve nüfus, pasaport ve vize gibi çeşitli hizmetleri bünyesinde barındırmaktadır.

 

 

Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu'nun Görevleri

 

 

Vatandaşların çıkar ve haklarını korumak, bürokratik işlemleri yürütmek, bağlı olunan devleti en iyi şekilde temsil etmek ve diplomatik ilişkiler kurarak görüşmelerde bulunmak Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu'nun görevleri arasında yer almaktadır.

Çek Konsolosluklarının Görevleri

 

 

Çek Konsolosluğu hem kendi vatandaşlarına hem de vize almak isteyen yabancı vatandaşlara hizmet vermektedir. Kendi vatandaşlarına vermiş olduğu hizmet skalası son derece geniş olup Türkiye’de bu kişilerin sorunsuz bir yaşam sürmesi için gerekli tüm resmi konularda destekler sunmaktadır.

 

 

Konsolosluklar Türkiye’de yaşayan çek vatandaşlarına pasaport ve kimlik konusunda en bir hizmetleri vermektedir. Vatandaşları kimliklerini ve pasaportlarını kaybettiklerinde ya da yenilenmesi gerektiğinde konsolosluklarında hizmet alabilmektedirler.

 

 

Bir diğer hizmet ise evlenme ve boşanma işlemleridir. Türkiye’de evlenmek isteyen çek vatandaşları kendi konsolosluklarında hizmet alarak bu işlemleri gerçekleştirebilirler aynı zamanda Türkiye’de vefat eden bir çek vatandaşı içinde hizmet vermektedir.

 

 

Türkiye’de ikamet eden tüm çek vatandaşları resmi evrak taleplerini ve doğum ve ölüm belgeleri gibi resmi evrakları talep etme şansına sahiptirler. Konsolosluklar belirli mesai saatleri arasında çalışıp bu mesai saatleri dışında hem kendi vatandaşlarına hem de Türk vatandaşlarına hizmet vermemektedir.

 

 

Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu Görev Bölgeleri

 

 

İstanbul'da Başkonsolosluğu bulunan Çek Cumhuriyeti görev bölgeleri şöyledir: Balıkesir, Bayburt, Trabzon, Erzurum, Çorum, Bilecik, Kars, Bolu, Bartın, Ardahan, Giresun, Ordu, Edirne, Artvin, Yalova, Zonguldak, Tekirdağ, Kocaeli, Rize, Düzce, Samsun, Sakarya, Sinop ve Bursa. Bu illerde ikamet eden vatandaşlar, Çek Cumhuriyeti İstanbul Konsolosluğu'na müracaat edebilirler.

 

 

Ayrıca kısa süreli vize işlemleri için İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yetki verilen vize merkezlerine başvuruda bulunulmaktadır. Uzun süreli vize ve diğer işlemler için ise Konsolosluğa gidilmelidir.

Çek Konsolosluklarında Tatil Dönemi

Çek konsoloslukların hem Türkiye’deki hem de Çek Cumhuriyeti’nde kutlanan dini ve milli bayramlarda hizmet vermemektedir. Kurumun aynı zamanda hafta sonları da hizmet vermediği söylenebilir. Yalnızca haftanın 5 günü mesai saatleri içerisinde hizmet veriyor olup bu saatler dışında kurumdan hiçbir şekilde hizmet almanız mümkün değildir.

Çek Cumhuriyeti Vize Randevusu ile ilgili bilgi almak için bizi arayın.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp