Bulgaristan Oturum İşlemleri

Bulgaristan Oturum işlemleri 2022

Ülkemizle tarihi bağı ve sınır komşuluğu bulunan Bulgaristan, uzun süre olarak da ziyaret edilen ülkedendir. Bulgaristan’ a yapacak uzun süreli ziyaret eğitim alma, Erasmus’a kabul edilme, ülkeye yerleşmek, iş kurma, evlenmek gibi çeşitli nedenle gerçekleştirilebilir.  Bulgaristan’a yapılacak ve 90 gün aşacak ziyaret için uzun süreli D tip vizenin yanı sıra oturma vizesi de almak gerekmekte. Bulgaristan D tip vize, eksiksiz bir belge dosyasıyla birlikte Bulgaristan Konsolosluğa ya da Bulgaristan Büyükelçiliği’ne başvuru yapılarak alınmaktadır. Bulgaristan D tipi vize sahibi, ülkeye gittiğinde ikamet edeceğin bölgenin polis merkezi yabancı şubesine giderek oturma vizesi  başvuru süreci başlatır. Bulgaristan Vize reddi gibi bir duruma ile karşı karşıya kalırsanız yatırılan ücretin iadesi söz konusu olamaz. Başvuru sırası bir sorun yaşandığında ve vize reddedildiğinde mutlaka ilk olarak vizenin reddi itiraz dilekçesi hazırlamak gerekiyor. 

Bulgaristan Oturum Vizesi Nedir?

Bulgaristan’da uzun süre ikamet için başvuru sahibinin öncelikle Bulgaristan D vize başvurusunu yapması gerekir. D vize, başvuru sahiplerine 3 aydan daha uzun bir süreli konaklama imkanları verir. Kişiler oturma izni alabilme için önce d vize almalı. Bulgaristan D vizesi başvuru prosedürü ise seyahat amaçlarına göre farklılaşır. Bulgaristan uzun süre ikamet izni alma için başvuru koşulu hangi amaçla oturma talep edildiğe göre değişir. Oturma izni, aile birleşim, vatandaşlık işlemi, eğitim, sağlık (tedavi), temsilciliki açma, yatırım vb. amaçla talep edilebilir. D vize hangi amaçlarla talep edildiyse sonrasına alınacak olan oturma iznine de bu çerçevelerde başvuru yapılır.
Uzun süre vizeler seyahati gerçekleştircek olan kişilerin durumuna göre talep edilebiliyr. Temelde üç ayrı grup ayrılabilen D vize, ticari amaçla ülkeye gitmek isteyen, ailevi ve köken nedeninden dolayı ve ihtiyaç ile çalışma duruma göre verilebiliyor. Kişinin başvuru yapacağı vize türlerine uygun evrakın detayı hakkında bilgi sahibi olması gereklidir.
Evrak konusunda yeterli bilgilere ulaşıldığında hazırlık süreçleri başlamalıdır. Başvuru dosyası vize türe uygun ve doğru evrak ile hazırlanmalı. Evrakın sunulması için konsolosluk biriminde randevu talep edilmeli.  Eğer sunulan evrak gerçeği yansıtmaz ise yapılan başvurunun ret ile sonuçlanmaları olasıdır.

Bulgaristan Oturum İzni İşlemleri

Başvuru sırası hazırlanması gereken evrakın tam ve eksiksiz olması başvuru süreçlerini oldukça yakından ilgilendirmekte. Başvuru sırası evrak eksik olduğu taktirde oturum izni almanız gecikebilmekte. Bu süreçte şu detaya dikkat etmeniz gerekiyor:
Başvuru sürece mutlaka oturum izni ait evrak hazırlamanız gerekir.
Evrakın yeterli bilgiyi vermesine dikkat etmelisinz.
Sunulacak tüm evrakın hem tasdik hem de tercüme işleminin yapıldığında emin olmalısınız.
Evrak arasında banka dekontu olması özen göstermelisiniz.
Dilekçenizde ıslak imza olmalıdır.
Tüm bu detaya dikkat ettiğiniz taktirde Bulgaristan oturum izni kolaylıkla alınabilir. Oturum iznini alma süreci 45 gün ila 60 gün arası sonuçlanmaktadır. Bu süreçlerde evrak eksik ya da yanlış olursa oturma izni almanız uzayabilmekte. Bu süreçlerde hafta sonunda, resmi bayramda ve dini bayramda da oturum izni sürecine uzamalar olabilir. Bulgaristan oturma izni konusuna profesyonel bir şekilde hizmet alabilirsiniz. Danışman sizin yerinize tüm belgeyi hazırlayarak gerekli tüm işlemi gerçekleştirmektedir.

Bulgaristan Oturum İşlemleri Nelerdir?

Kişinin başvuru yapacağı vize türlerine uygun evrakın detayı hakkında bilgi sahibi olması gereklidir.
Evrak konusunda yeterli bilgilere ulaşıldığında hazırlık süreçleri başlamalıdır. Başvuru dosysı vize türe uygun ve doğru evrak ile hazırlanmalı.
Evrakın sunulması için konsolosluk biriminde randevu talep edilmeli. Bazı Bulgaristan Konsolosluk birimi talep azlığından dolayı randevusuz başvuru kabul edilebilir.
Sunulcak evrakın tercüme ve tasdik işlemi yapılmalıdır. Başvuru aşamasına geçmeden hangi evrakın apostilli olma gerektiği konusuda mutlaka bilgiler alınmalıdır.
Titizlikle hazırlanan evrak ve başvuru için yatırmış olan banka dekontu ilgili konsolosluklar birimine sunulmalıdır.
Sunulan dosya da herhangi bir eksiklikler olmaması durumuna başvuru işlemlere alınır ve yaklaşık 45-60 gün içerisinde sonuçlanır.  Sonuçlanma süresi başvurunun durumuna göre değişiklikler gösterir. Aynı zaman da Bulgaristan Konsolosluku biriminin iş yoğunluğu, resmi tatil de başvuru süreçlerini etkileyen durum arasındadır.
Başvuru değerlendirme ve sonuçlandırmak yetkisi sadece Bulgaristan Dışişi Bakanlığındadır. Sunulan evrakın tam ve doğru olması vize başvurusunun olumlu sonuçlanacakı anlamına gelmez.

Bulgaristan Oturum Vizesi Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da uzun süreli kalmayı düşünen Türk vatandaşının mutlaka Bulgaristan D vize türü başvuru yapması gerekiyor. Bu başvuru türü kişiye 3 aydan daha fazla kalma süresini vermektedir. Aynı zamanda kişi oturum vizesi alabilme için de bu D vize türlerine başvuru yapma durumundadır. Bunların yanında oturma vizesi  alabilmek için kişinin hem vize belgesini hazırlaması gerekir hem de bu belgeyi zamanında kuruma teslim etmesi gerekir. Bulgaristan oturma vizesi  nasıl alınır sorusu şu şekilde yanıt verilebilir:
En az iki sene geçerli bir pasaport olmalıdır.
Biometrik fotoğrafınız olması gerekmektedir.
Başvuru formunun oturma vizesine uygun olarak doldurması gerekiyor.
Seyahat sağlık sigortanızı 30 bin Euro teminatı olması gerekiyor.
Eğitim amaçları ile oturma vizesi alacaksanız mutlaka kurumlardan onaylı belge almanız gerekir.
Emekli olarak başvuracak iseniz bu alana belgeyi dosyanızda bulundurmalısınız.

Bulgaristan Oturum Vizesi Almak İçin Neler Yapılır?

D vize, ilgili ülkelerde uzun süre konaklama isteyen kişi tarafından talep edilir. Başvuru sahibi D vize aldıktan sonra ise ise  Bulgaristan oturma kartı başvuru yapabilir. Turizm, iş gezi, transit, aile ziyaret amaçlı vize D vize kategorisi girmez. Bu vize kısa süreli seyahati kapsamaktadır. Kısa süre seyahatler başvuru sahiplerine en fazla 90 günlük kalış izini verirken uzun süre kalış vizesi olan d vize ya da başka bir adıyla D tip oturum vize/oturum izni kişiye 90 günden fazla konaklamak hakkı verir. Bu vizelerin talep edilebilmeleri için konsolosluk birimlerine uzun süre ikamet etme gerektiren sebep sunulması gerekir. Sunulan sebebin doğruluğu kanıtlayan evrak da başvuruların olmazsa olmazdır. Kişi Bulgar vatandaşları ile evlenmiş ve bu sebeplerle Bulgaristan’da uzun süreli ikamet etme istiyorsa evliliğinin geçerli olduğu konsolosluk birimlerine kanıtlaması gerekir. Eğer sunulan evrak gerçeği yansıtmaz ise yapılan başvurunun ret ile sonuçlanmaları olasıdır.

Bulgaristan Oturum Vizesi Kaç günde Çıkar?

Bulgaristan'a seyahat edecek Türk Vatandaşının evraklarını konsolosluğa teslim etmesiyle birlikte sonuçlanma süresi yaklaşık olarak 5 iş günü içinde gerçekleşmektedir. Ancak seyahat planınıza herhangi bir aksilik olmama adına konsolosluğa vize başvurunuz seyahat tarihinizde minimum 15 gün öncesinde yapmanızda fayda bulunmaktadır. D Vize almak aslında ülkede Oturum İzni almak ve Oturma Kartı talep etmek için izlencek olan adımın ilkini oluşturuyor. Türkiye’den alınan bu uzun süre vize ile birlikte ülkeye gidildiğine ikamet edilcek olan yerleşim birimlerinin bağlı olduğu Emniyet biriminde ki Yabancı Şubesine başvurarak Oturum İzni ve Oturma Kartı alınabiliyor. Verilen bu oturma izni üç ve altı ay ile bir yıllık süre kapsayacak şekilde olabiliyr. Bunun kararlarını da başvuru yapılan ilgili Yabancı Şube daire, yaptığı değerlendirmek sonucu belirleniyor. Başvuru değerlendirme ve sonuçlandırmak yetkisi sadece Bulgaristan Dışişi Bakanlığındadır.

Bulgaristan Oturum Vizesi Başvurusu

Bulgaristan oturma vizesi başvurusu alırken dikkat etmeyi gereken önemli nokta bulunuyor. Bu süreç de hem evrakın tam olması gerekiyor hem de oturma vizesini neden almak istediğiniz detaylı olarak belirtmek gerekiyor. Oturma vizesi  uzun süre kalış vizesi  olduğundan bu kapsam da D vize türüne başvurmak büyük bir önem taşımakta. Bu vizesi  alabilme için şahsen konsolosluğa başvurmanız gerekiyor. Ancak yine de danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz. Bulgaristan’da oturmak için şu detaya dikkat etmeniz gerekiyor:
Başvuru ücretini mutlaka uygun şekilde yatırmanız gerekiyor.
Başvuru ücreti yatırıldığını gösteren dekont dosyada bulundurmalısınız.
Başvuru formunun mutlaka oturum vizesine uygun doldurulması gerekiyor.
Başvuru dilekçesinde oturum vizesini neden almak istediğinizi açıklamanız önemli.
Tüm bu noktalar oturum vizesi alabilmek için dikkat etmek gereken detaydır. 

Bulgaristan Oturum Vizesi Başvuru İşlemleri

Bulgaristan D Vizesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Bulgaristan’da uzun süre konaklayacakı zaman ülkenin Türkiye’de bulunan ve resmi konsolosluğu hizmeti veren temsilcilikine başvurması gerekir. Bulgaristan D tip Vize, ülkede 90 günde fazla ikamet gerektirecek durumda başvurusu yapılması gereken özel statü bir ülkeye giriş iznidir. Uzun süre vizeler seyahati gerçekleştircek olan kişilerin durumuna göre talep edilebiliyr. Temelde üç ayrı grup ayrılabilen D vize, ticari amaçla ülkeye gitmek isteyen, ailevi ve köken nedeninden dolayı ve ihtiyaç ile çalışma duruma göre verilebiliyor.
D Vize almak aslında ülkede Oturum İzni almak ve Oturma Kartı talep etmek için izlencek olan adımın ilkini oluşturuyor. Türkiye’den alınan bu uzun süre vize ile birlikte ülkeye gidildiğine ikamet edilcek olan yerleşim birimlerinin bağlı olduğu Emniyet biriminde ki Yabancı Şubesine başvurarak Oturum İzni ve Oturma Kartı alınabiliyor. Verilen bu oturma izni üç ve altı ay ile bir yıllık süre kapsayacak şekilde olabiliyr. Bunun kararlarını da başvuru yapılan ilgili Yabancı Şube daire, yaptığı değerlendirmek sonucu belirleniyor.  Eğer sunulan evrak gerçeği yansıtmaz ise yapılan başvurunun ret ile sonuçlanmaları olasıdır.

Bulgaristan Oturum Vize Randevusu

Bulgaristan vizesi randevu alınmaksızın, başvuru işlemleri Bulgaristan Konsolosluğunun ve başvuru merkezlerinin çalışma saati içerisinde gerçekleştirilmektedir. Bulgaristan Konsolosluğu yoğun olduğu zamanda başvuru sahiplerini direkt olarak başvuru merkezlerine yönlendirir. Başvuru başvuru merkezleri ile konsolosluğa iletilir. Konsolosluk, Bulgaristan vizesi randevu alınmadan hafta içi her gün sabah 09.00 ile öğlen 12.00 saati arası başvuru kabul etmektedir.
Bulgaristan Konsolosluğa yapılan başvuru ilerleme sırası ve hızlılığını, yoğunluğa göre değişkenlik gösterebilmekte. Konu hakkında net bir şey söylenememekte. Başvurunun sonucu ise ortalama 7 gün içinde sonuç vermekte. Belirtilen sürenin hafta sonu, resmi ya da bayram tatile denk gelmesi, uzun sürmesi sebep olabilir. Konsolosluk yoğunlukdan dolayı başvuranı yetkili başvuru merkezlerine yönlendirebilmektedr.

Bulgaristan Oturum Vizesi Şartları

Bulgaristan oturum vizesi için gerekli evraklar hazırlanmadan konsolosluğa gidilmemesi gerekiyor. Oturum vizesi  alabilmek için öncelikle çok detay bir şekilde vize belgesi dosyasını hazırlamanız önemlidir. Belge dosyanız içinde sizi ve oturum vizenizi almak için gereken her bilgi bulunmasına özen göstermek gerekiyor. Bulgaristan oturum vizesi konusunda vize evrakınızı hazırlarken mutlaka tüm belgenizin güncel olduğundan emin olmak gerekiyor. Güncel olmayan evrakı yenilemeli ve sonra randevu tarihlerinde belgeyi teslim etmelisiniz. Bulgaristan oturum vizesi  için hazırlanması gereken belge şudur:
Tam vukuat nüfus kayıtı örneği
Çocuk üzerinden başvuranın Bulgar doğum belgesi
Emekli için emeklilik belgesi
Eğitim amacı ile başvuranın okul kabul mektubu
Seyahat sağlık sigorta
Başvuru form
Sabıka kayıt
Biyometrik fotoğraf
Pasaport
Başvuru belgeleri ve dilekçe
Gibi evrakınız istenmektedir. Aynı zamanda vize belgenizin içinde bank dekontu da olması gerekiyor. Bu belgenin her biri son derece detaylı olarak doldurması gerekiyor. 

Bulgaristan Oturum İzni Alanlara Askerlik Tecili

Bulgaristan’da oturum izni almak aslında oldukça zor ve sıkıntılı bir iş olarak biliniyor. Birçok kişi bu süreci tamamlamaya çalışırken sıkıntılar yaşayabiliyor. Ancak bu süreç bir şekilde bittikten sonra da ne yazık ki bazı problemler devam edebiliyor. Bu problemlerin başında tabii ki Bulgaristan Oturum İzni Olanlara Askerlik Tecili konusu. Birçok genç Bulgaristan’a gitmeyi başardıktan sonra askerliğini tecil etmek istiyor ancak bu konuda bazı zorluklar çıkabiliyor. Yine de elçilikler aracılığıyla iletişim kurulduğu takdirde askerlik tecili meselesi çözümlenebiliyor.

Halletmesi çok zor olmasa da bu konuda dikkatli olmak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkekler için oldukça önemli. Çünkü uzun vade de çeşitli sıkıntılara yol açabilir ve memlekete dönmek istediğinizde hoşunuza gitmeyecek bir tavırla karşılaşabilirsiniz. Hatta ne olduğunu anlamadan kendinizi askerde bile bulabilirsiniz. Bu yüzden tecil işlemlerini oldukça dikkatli bir şekilde devam ettirmek ve bu işlemleri yaparken elçiliklerle iletişim hâlinde kalmak Bulgaristan’daki askerliğini yapmamış genç erkekler için oldukça önemlidir.

 

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp