Belçika Oturum İşlemleri

Belçika’da yaşayabilmek için kişiler oturum izni avantajlarından yararlanabiliyorlar. Aile birleşimi oturum izni, çalışma izni, eğitim izni gibi konularda kişiler başvurular yaparak bu ülkede yaşama hakkı elde edebiliyorlar.

Belçika’da ikamet eden ailenizin yanında yaşamak istiyorsanız öncelikle Belçika Aile Birleşimi oturum izni almak gerekiyor. Bu izin için Belçika’ya giriş yaptığınız ilk 8 gün içerisinde ikamet edilen adresin belediyesine başvuru yapılması gereklidir. Belediye yabancıların oturum iznini reddedebilirler. Ancak kişilerin bu ret kararına itiraz hakları vardır.

Belçika oturum izinlerinizin süresi dolmak üzere ise bu süre tam olarak dolmadan adresinizin bağlı olduğu belediyeye giderek oturum izninizin uzatılması talebini yapabilirsiniz. Belçika oturum izni yenilenmesi için Belçika vatandaşı olan kişiyle evli olmaya devam etmeniz ya da çalışıyorsanız iş sözleşmenizin devam etmesi gereklidir. Yabancıların oturum izinlerini değerlendiren yetkili kurum ise Belçika Yabancılar Ofisidir. Bu kurum eğer oturum izninizi onaylarsa süreli olarak ya da süresiz şekilde oturma izni alabilirsiniz. Bu işlem sonrasında sizlere CIRE adı verilen bir beyaz kart verilmektedir. Ev kiralarken mutlaka bu kartın sorgulaması yapılmaktadır.

Belçika Oturum İzni 

Belçika’da 90 günden fazla süreyle ikamet etmek isteyen Türkiye vatandaşları Belçika oturum iznine sahip olmalıdırlar. Bu nedenle ikamet amaçlarına bağlı olarak kişiler Belçika D Tipi Uzun Süreli Vizesine başvuruda bulunmalıdırlar. Belçika oturum izni için kişiler gerekli şartları ve evrakları sağlayarak şahsen başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuru sahipleri süreçlerini Belçika Konsolosluğu ve Belçika Elçiliği ile yürütmelidirler. Oturum izni randevuları için kişiler başvuracakları temsilcilikten randevu almalıdırlar. Kişiler Belçika oturum izni alabilmek için önce Belçika D Tipi Uzun Süreli Vizesine sahip olmalıdırlar. Belçika Konsolosluğu veya Belçika Büyükelçiliğine başvuruda bulunarak kişiler Belçika D Tipi Uzun Süreli Vizesine sahip olabilirler. Belçika D Tipi Uzun Süreli Vizesi 4 kategoriden oluşmaktadır: 

  1. Aile Birleşimi Vizesi 
  2. Çalışma Vizesi 
  3. AU Pair 
  4. Staj ve öğrenci Vizesi (Devlete ait)
  5. Staj ve öğrenci vizesi (Özel kurumlar)

Başvuru sahiplerinin Belçika D Tipi Uzun Süreli Vizesi için yerine getirmesi gereken şartlar ise aşağıdaki gibidir:   

  • Pasaport: Kişilerin 10 yıldan eski olmayan, müracaat tarihinden itibaren minimum 12 ay geçerliliğe sahip ve en az 2 sayfası boş pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. (Bir kopyası da sunulmalıdır.) 
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ibraz edilmelidir. 
  • Vize Başvuru Formu: Büyük harflerle ve Fransızca, Flamanca, Almanca veya İngilizce dilinde başvuru formu doldurulup ibraz edilmelidir. (2 kopya sunulmalıdır.) 
  • Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş 3 adet 35mm x 45 mm ölçülerinde biyometrik fotoğraf ibraz edilmelidir.  
  • Dil Tercih Formu 
  • Sağlık Raporu 
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını ve kişilerin mali durumu kanıtlayan belgeler ibraz edilmelidir. 
  • Adli Sicil Kaydı: Orijinali ve yeminli tercümandan alınmış tercümesi ile ibraz edilmelidir. 

Kişiler kişisel durumlarını göz önüne alarak hangi kategori için başvuracaklarını tespit ederek Belçika D Tipi Uzun Süreli Vize başvurularını yapmalıdırlar. Çünkü her kategori için farklı şartlar ve evraklar prosedürü izlenmektedir.  

Belçika Oturum Vizesi Nedir?

Avrupa Birliği ve Avrupa kıtasında yer alan ülkelerden bir tanesi de kendi halinde sessiz dingin bir ülke olan Belçika isimli ülkedir. Türk vatandaşlarının bu ülkeye girebilmeleri için vize almaları gerekir. Burada yapılacak ziyarete göre alınması gereken vize türleri vardır. İşte onlardan bir tanesi de Belçika oturma vizesidir. Her vizenin kendi içinde özellikleri vardır. Hemen bu noktada en çok merak edilen olgulardan bir tanesi Belçika Oturum Vizesi nedir biçimindedir.Adım adım giderek oturum vizesinin en basit ifade ediş biçimi ile D tpi uzun süre kalma vizesi olduğu söylenebilir. Yani 90 günden uzun süre kalacak olan kişilerin alması gereken bir vize türüdür. Aile birleşimi, okuma, çalışma gibi muhtelif nedenlerden ötürü bu ülkeye gidecek olan kişilerin alması gereken vize türüdür. Özellikle çalışacak olan kişilerin çalışma izni alabilmesi izni için ilk yapmaları gereken oturma vizesi almasıdır.

Belçika Oturum Vizesi Nasıl Alınır?

Şimdi de Belçika Oturum Vizesi nasıl alınır? Sorusunun yanıtını vermek gerekir ise o noktada da verilebilecek olan bilgiler şu şekildedir: Diğer ülkelere göre bu ülkede oturma vizesi almak için süreç biraz daha değişiktir. Belçika isimli ülke oturma vizesi almak isteyenler D tipi vize almak için başvuru yapacağını üstte ifade etmiştik. Bu başvuru Belçika Büyükelçiliği ya da Belçika Konsolosluğu’na yapılmaz. Başvuru yapılacak olan yer yer İçişleri Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren Belçika Göçmenlik Bürosudur. Başvuruların en az bir ay öncesinden istenen evraklar ile eksiksiz bir biçimde yapılması gerekir. Bu noktada herhangi bir hata eksiklik olmaması ciddi önem arz eder. Oturma vizesi başvuruları hiçbir biçimde başka yerlere yapılamaz. Konu bu noktada son derece nettir.Elbette oturma vizesi almak için oturma vize başvuru ücretinin de belirtilen adrese yatırılması gerekir.  Tüm bunlar yapıldıktan sonra Belçika oturma vizesi kolayca alınır.

Belçika Oturum Vizesi İşlemleri Nasıl Yapılır?

Son olarak da Belçika Oturum Vizesi işlemleri nasıl yapılır sorusunun yanıtını vermek gerekir. O sorunun yanıtı da şöyledir: İlk adım olarak aşağıda istenen evraklar doğru ve hatasız bir biçimde hazırlanır:

İşte o evraklar:

  • D vize başvuru formu eksiksiz hatasız doldurulmuş imzalanmış bir biçimde
  • Güncel tarihli pasaport
  • 2 adet istenen ölçüde çekilmiş yeni tarihli biometrik fotoğraf
  • İstenen rakamda sağlık sigortası  ( bu rakam dönem dönem değişebilmektedir)
  • Oturma vizesi başvuru ücreti ödendi dekontu
  • Eğitim için oturma vizesi alınacak ise son mezun olunan okul diploması
  • Maddi durumu gösteren evraklar ( herhangi bir bankadan teminat mektubu alınması gerekli olabilmektedir. Kişilerin maddi durumunun iyi olması her zaman için ciddi bir avantajdır)
  • Davetiye

İstenen bu evraklar hazırlandıktan sonra kuruma önceden randevu alarak başvuru yapılır. Karar tamamen ilgili kuruma aittir.

Belçika Öğrenci Oturum İzni

Belçika makamlarınca belirtilen eğitim kurumlarında eğitim alacak olan kişiler öğrenci oturum izni alma şansına sahiptirler. Bu kişiler ERASMUS gibi programlar olup AB işbirliği programları kapsamında eğitim görebileceklerdir.

Belçika Çalışma İzni Alarak Oturum Hakkı Kazanma

Oturum izni almak istiyorsanız çalışma izni alabilirsiniz. Bu izne sahip kişiler Belçika’da ikamet hakkına sahip olabiliyorlar. Ancak bu izni alabilmek için iş projesi kapsamını ve süresini başvuru sırasında belirtmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte bir iş sözleşmeniz de olması gerekiyor. Belçika’da serbest meslek ile çalışmak istiyorsanız bir ticaret kanalınız bulunması gereklidir. Bir sağlık sigortası kapsamında olmanız da önemli bir kriterdir.

Belçika Oturum Vizesi Evrakları

Belçika oturum vizesi alabilmek için birtakım evraklarınızı hazırlamanız gereklidir. Bu evraklar arasında şunlar vardır:

l Biyometrik fotoğraf

l Pasaport

l Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

l Nüfus cüzdanı fotokopi

l Uluslararası evlenme kayıt örneği

l Belçika doğum belgesi,

l Pasaport

l Bildiği dilleri belgeleyen evraklar

Bu evraklar dışında da birtakım ek evrakların talebinde bulunulabilir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp