×

Categories

FORGOT YOUR DETAILS?

Avustralya Oturum İşlemleri

Avustralya çok uzak bir ülke olmasına rağmen Türkiye’den en fazla göç alan ülkeler arasındadır. Gerek rahat yaşam koşulları gerekse eğitim olanakları sayesinde günümüzde birçok kişi Avustralya’da yaşamayı tercih ediyor. Günümüzde birçok kişinin bu ülkeyi tercih etmesinde birçok farklı neden bulunmaktadır. Bu süreçte kişiler geçici ve kalıcı olmak üzere iki farklı vize başvurusu yapabilirler.

Kişiler eğer geçici vize şartlarını eksiksiz olarak yerine getirirlerse ilerleyen süreçte kalıcı vize almaya hak kazanabilirler. Avustralya’da sürekli oturum izni almak demek bu ülkenin birçok sosyal haklarından da yararlanmak anlamına gelmektedir. Bu ülkenin oturum iznini alabilmek için hem evrak hazırlamak gereklidir hem de istenilen şartları yerine getirmelisiniz.

Avustralya Oturum Vizesi Nedir?

Dünyanın en güzel kıtalarından bir tanesi ülkemize oldukça uzak olan ve son derece karakteristik özellikleri olan Avustralya kıtasıdır. Ülkemizden de çok sayıda Türk bu ülkeye giderek çok önemli işlere imza atar durumdadır. Tam da bu noktada diğer ülkelerde olduğu gibi bu ülkede de  oturum vizesi olgusu insanların karşısına çıkar. Peki ama  Avustralya Oturum Vizesi nedir sorusunun yanıtı ise en anlaşılır biçimde şu şekilde açıklanabilir: Avustralya oturum vizesi Avustralya vatandaşı olmak isteyenlerin alması gereken bir vize türüdür. Bu ülkenin vatandaşı olmak çok da kolay değildir. Kendi içinde bazı prosedürleri vardır. Bu aşamada Avustralya oturum vizesi alındıktan sonra en az 4 yıl süre ile bu ülkede yaşamak gerekir. Elbette İngilizce dilini de kusursuz bir biçimde yazılı sözlü olarak kullanabilmek gerekir. Tüm bu şartları taşıyanlar Avustralya vatandaşı olabilmektedir.

Avustralya Sürekli Oturum İzni

Avustralya oturum izni bu ülkenin vatandaşı olmayan ancak kalıcı vize sahibi olan kişilere verilen bir izindir. Sürekli oturum iznine sahipseniz burada ki tüm çalışma ve eğitim olanaklarından yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda bu ülkede sınırsız bir şekilde yaşayabilir ve birçok haktan da yararlanabilirsiniz.

Bu ülke vatandaşlarının ülkeye istenilen zamanlarda girme ve çıkma izinleri vardır. Ancak oturma izniniz varsa bu hak biraz kısıtlanmış bir haktır. Oturum izni 5 yıllık bir süre ile verilmektedir. Oturum izni olan kişilerin ülkenin kendi resmi pasaportunu alabilme hakları yoktur. Bununla birlikte bu kişilerin ülkede seçme ve seçilme hakkı da yoktur.

Sürekli oturma vizesine sahip olmanıza rağmen bu ülkede devlet memuru olabilme hakkınız da bulunmamaktadır. Ancak yine de bu konuda inisiyatif gösteren birtakım devlet kurumları da vardır. Oturma iznine sahip kişiler bu ülkede ki işsizlik ödeneği gibi tüm sosyal haklardan yararlanma şansına da sahiptir. Devletin sağlık hizmetlerinden de yararlanabilirler.

Avustralya Oturum Vizesi İşlemleri

Avustralya Oturum Vizesi İşlemleri işlemleri için öncelikli olarak aşağıda istenen evrakların tam ve hatasız bir biçimde hazırlanması gerekir. İstenen evraklar şunlardır:

  •  Oturma vizesi başvuru formu
  •  Güncel istenen ölçülerde bir adet Biometrik fotoğraf
  •  Geçerliliği olan ve en az 2 sayfası boş olan pasaport ve fotokopisi
  • Türkiye'den alınmış olan ikametgah belgesi
  •  Başvuru yapan kişinin kişisel bilgilerinin bulunduğu kimlik
  • İsim değişikliği yapıldı ise buna ait evraklar
  • Adli sabıka kaydı (90 günden daha fazla bulunulan tüm ülkelerden)
  •  Takdir, muafiyet ve imtiyazlar için olan kanıtlar
  • Başvurunuza eklediğiniz varsa çocuklar ile  ilgili olan kanıtlar
  • İngilizcesi olmayan evrakların onaylı İngilizce olan çevirileri
  • Kökeni Avustralyalı olan bireylerde, başvuru sahibi doğduğunda  ki anne - babasından birisinin Avustralya vatandaşı olduğuna dair olan belgeler

Avustralya Oturum Vizesi Başvurusu

Şimdi de gelelim Avustralya Oturum vizesi başvurusu adımlarına yukarıda adı geçen evraklar hazırlandıktan sonra sırada bir sonraki adım vardır. İstenen evraklar ile vize başvurusunun yapılmasıdır. Bu noktada elbette oturum vizesi için başvuru ücretinin de ödenmesi gerekir.  Ülkemizde Avustralya vize başvuruları Avustralya Ankara Büyükelçiliğine, Avustralya Çanakkale Konsolosluğuna ve Avustralya İstanbul Konsolosluklarına istenen evraklar ile beraber yapılır. Burada her bir konsolosluğun kendi görev kapsamında olan iller vardır. O yüzden kişi hangi kentte yaşıyor ise o kentin ilgilendiği Büyükelçilik ya da Konsolosluğa başvuru yapması gerekir.  Başvurular sırasında oturma vizesi başvuru yapan kişinin bizzat bulunması gerekir. Aksi halde başvurular kabul edilmez.

Avustralya Ankara Büyükelçiliği adresi şöyledir: Uğur Mumcu Caddesi MNG Binası No: 88 Kat 7 GOP Ankara biçimindedir.  Ulaşım açısından son derece merkezi bir yerdedir.

Avustralya Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avustralya oturum izni kapsamında kişilere 4 farklı kategoride izinler verilmektedir. Bu izinler şunlardır:

l Oturma izni

l Daimi ikamet izni

l Aile bireyleri izni

l Yerleşme izni

Eğer bu ülkede ikamet etmek istiyorsanız öncelikle Türkiye’de bulunan Avustralya konsolosluklarına gitmelisiniz. Buradan D Tipi vize başvurusu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Avustralya Aile birleşimi, eğitim ve çalışma vize başvuruları ile bu ülkede yaşama şansı da elde edebilirsiniz.

Avustralya Oturum Vizesi Randevusu

Avustralya Oturum Vizesi randevusu için öncelikli olarak randevu saatlerini bilmek gerekir. Gerek Türkiye gerek ise Avustralya’nın resmi ve özel tatil günleri dışında hafta içi her gün 8.30 ile 17.00 saatleri arasında açıktır. Avustralya oturum vizesi için randevu saatleri ise konsolosluk ya da büyükelçilik fark etmeksizin bizzat randevuları hafta içi her gün 9.00 ile 11.30 saatleri arasında alır. Telefonla olan randevular ile Pazartesi ve Perşembe günleri arasında 8.30 ile 12.00 saatleri arasındadır.  Bu saatler ve günler dışında Avustralya oturum vizesi randevu alınması şansı yoktur.

Avustralya oturma vizesi başvurularında aracı kurum kabul etmez. Başvurular bizzat gerçekleştirir. Bu noktada şunu da ifade etmek gerekir ki İngilizce dil yeterliliği de vize başvuru sürecini etkileyen en önemli parametrelerden bir tanesidir.  Avustralya Hükümeti son derece titiz davranır.

Ankara Büyükelçiliğinden randevu alacak olanlar için büyükelçiliğinin telefon numarası 0850 346 84 93 biçimindedir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp