ALMANYA VİZE İŞLEMLERİ
Türkiye’den her sene binlerce kişi Almanya vize işlemleri başvurusunda bulunuyor. Vize başvuruları konusunda profesyonel olarak hizmet veren kurumlar kişilerin her türlü işlemlerine gereken danışmanlığı da sunuyor. Almanya vizesi alabilmek için kişilerin birtakım evrakları hazırlaması gerekiyor. Bu evraklar içerisinde hazırlanması gereken tüm detaylar kişilerin seyahat amacına uygun olarak belirleniyor.
Almanya Turistik vize ve ticari vize olmak üzere birçok farklı vize kategorisinde bulunuyor. Bununla birlikte vize alımı kişilerin sahip olduğu pasaporta göre de değişim gösteriyor. Kişiler pasaportlarını yenileme işlemi yaparlarsa eski pasaportlarını da dosyada bulundurmak zorundadır. Bu işlemi yaparken kişilerin mutlaka dikkat etmesi gereken başka detaylar da vardır. Almanya vize işlemleri için hazırlanması gereken evraklara geçelim.
Almanya Vize İşlemleri
Almanya vize işlemleri çeşitli protokollere göre yapılmaktadır. Almanya vizesi almak için hangi vize türüne uygun olduğunuzu bilmek önemlidir. Almanya vize işlem ve protokolleri içerisinde iki tür vize vardır. Bunlar; uzun süreli vize ile kısa süreli vizedir. Almanya vize işlemlerine başlamadan önce bu iki tür arasında seçim yapılmalıdır. Bir kişi Almanya’da en fazla 90 gün kalmayı planlıyorsa kısa süreli vizeye başvurmalıdır. Kısa süreli vize, kişilerin turistik, eğitim, staj, fuar, aile, sanat ve kültür gibi 90 güne kadar olan bir süreyi kapsayan seyahatleri için verilen vizedir. Uzun süreli vize ile kişiler Almanya’da oturum izni elde ederler. Oturum izni ise Almanya vatandaşı olmak için kişilerin sahip olması gereken ilk adımdır. Uzun süreli vize ise kişilerin 90 günü aşan sürelerde Almanya’da kalabilmek için almaları gereken vizedir. Kısa ve uzun süreli vize işlemleri için gerekli şartlar ve prosedürler birbirinden oldukça farklıdır.
Almanya’nın kısa süreli vize işlemleri Schengen vizesi olarak isimlendirilir. Kişiler bu vize ile diğer Schengen bölgelerinde serbest seyahat etme hakkı elde ederler. Ancak bu süre içinde yasal olarak ticaret yapamazlar veya bir işte çalışamazlar. 90 günü aşmayan kısa süreli bu vizeyi almak için başvurular, konsolosluğun yetki verdiği aracı merkezlere yapılır.
Türk vatandaşları, Almanya kısa dönem vize başvurularını Türkiye’den aracı kurumlara başvurarak yapabilmektedir. Gerekli evraklar hazırlandıktan sonra vize ücreti yapılarak mülakatsız başvuru yapılmaktadır. Uzun süreli Almanya vize başvurularında ise Alman Konsolosluğu’na başvurulmaktadır. Öncelikle konsolosluğa başvuru ücreti yatırılmalı, daha sonra telefonla konsolosluktan randevu alınmalıdır. Uzun süre oturum izni almak isteyen kişi, evraklarını tamamlayıp konsolosluğun randevu verdiği mülakata katılmalıdır. Başvuru yoğunluğuna göre onay veya ret alma süresi 1 ila 3 ay arasında değişmektedir. Onay alındığı takdirde vize, Pasaport bürolarından teslim alınmaktadır.
Almanya Vize İşlemleri Evrakları Nelerdir?
Almanya vizesi evrakları konusunda birçok farklı belge vardır. Tüm belgelerin eksiksiz olması büyük bir önem taşıyor. Vize evrakları içerisinde başvuru formu büyük bir öneme sahiptir. Sizi en iyi tanımlayan belge başvuru formudur. Bu formun mutlaka vize türüne göre doldurulması şartı aranıyor. Bu şartın yerine getirilmemesi ise vizenin reddedilmesine neden oluyor.
Vize başvuru evrakları içerisinde seyahat sağlık sigortası da son derece önemlidir. Bu sigortanın belirli şartlar dâhilinde olması gerekiyor. Aynı zamanda fotoğrafların da biyometrik olması ve son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor. Bu işlemler sırasında kişilerin vize randevusu da almış olması gerekiyor. Vize evrakları içerisinde mesleki belgelerin ve finansal bilgilerin bulunmasına da özen gösterilmelidir.
Almanya Vize Ücretinin Yatırılması
Vize ücretlerinin yatırılabilmesi için kişilerin öncelikle güncel bilgileri öğrenmelidir. Bu bilgiler ışığında ilgili banka üzerinden gerekli vize ücretlerinin yatırılmasını sağlamalıdır. Bu şekilde elde edilen dekontu da dosyaya koyarak belgelerin teslimini gerçekleştirebilirsiniz. Belge teslimi sırasında kişilerin mutlaka vize türüne uygun davranması gerekiyor. Vizenin teslim edilmesi ise yaklaşık olarak 7 ya da 10 gün gibi bir süreyi bulabiliyor.
Almanya Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Schengen ülkelerinin arasında bulunan Almanya’ya seyahat edecekseniz seyahat etmek için bazı bilgiler almanız ve belgelerinizi hazırlayıp bu belgeler ile başvurularınızı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Eğer bir vize başvuru ofisi ile anlaştıysanız bu ofisler sizin için tüm şartlarınızı değerlendirerek sizlere en güncel bilgileri vererek başvuru yapmanızı sağlıyor. Ayrıca yapacağınız vize başvurusu için ret almamanız adına size yardımcı olarak olumlu sonuç alabileceğiniz bir başvuru yapmanız konusunda yardımcı oluyor. Seyahatinizi planlarken herhangi bir sorunla karşılaşmamanız için vize başvurusu hakkında tüm güncel bilgileri biliyor olmanız gerekiyor. Aksi bir durum söz konusu olduğunda başvrunuz ret ile sonuçlanabileceğinden dolayı belgelerinizin tam ve eksiksiz doğru bir şekilde başvuru esnasında sunuyor olmanız oldukça önemlidir. Konsolosluğun/Büyükelçiliğin görev alanlarına bakarak olduğunuz şehirlerden başvuruları yapabilmek adına bilgi alabiliyorsunuz.
Ayrıca bunun yanında ücretsiz danışmanlık yapan vize başvuru ofisleri de bulunuyor onlardan da yardım alabiliyorsunuz. Gerekli olan her şeyi yani evrak listesini ve güncel vize fiyatlarını da öğrendikten sonra geriye sadece başvuru yapmak için Konsolosluktan aldığınız randevu zamanına göre Konsolosluğa gitmeniz gerekiyor. Toplamda 90 günlük bir süreç düşünüldüğünde 90 günü geçmeyecek bir seyahat planlaması yapmanız hâlinde Schengen ülkelerinden herhangi birine giriş yapmanız için başvuru yapmanızı ve sonrasında isterseniz diğer Schengen ülkelerini de seyahat etme hakkınızın bulunduğu vizeler için kısa süreli vizeler deniliyor. Ayrıca vize başvurusunda bulunacaksanız öncelikle hangi amaçla seyahat edeceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Çünkü vize başvurunuzu yapacağınız esnada sizden istenen evraklarda farklılıklar görülebiliyor. Yani vize başvurularınız için gereken beelgelerin değişikliği yapacağınız seyahatin türünün değişikliğine göre farklılık gösteriyor. Konsolosluk/Büyükelçilik tarafından kontrol edilen belgeleriniz bir sonuca bağlanıyor ve başvurunuzun olumlu veya olumsuz sonuçlandığı size bildiriliyor. Olumlu sonuç almanız hâlinde tüm Schengen ülkelerini ziyaret etme hakkına sahip oluyorsunuz. Karara bağlanacak olan başvurularınızın ardından onay almanız hâlinde tüm Schengen ülkelerini ziyaret etme hakkınız oluyor. Toplamda 26 ülkeyi kapsayan Schengen vize başvurunuz sonucunda istediğiniz gibi seyahat etme hakkı elde ediyorsunuz.
Almanya Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Uzun ve kısa dönemli olarak vizeler alınabiliyor. Seyahatinizin amacına göre bu vize başvuru türünüzü ayarlayabiliyorsunuz. Başvuracağınız her farklı vize için farklı belgeler hazırlamanız gerekebiliyor. Almanya’da uzun zaman kalmak istiyorsanız yani 90 günü geçecek süreli bir seyahat yapacaksanız bu vize türü uzun süreli vizedir. 90 günden fazla kalmak için Almanya’ya eğitim, çalışmak, staj, iş, aile birleşimi amaçları için gidilebiliyor. Kısa dönem vizesi almak istiyorsanız da yani 90 günü geçmeyecek vize başvurunuzu turistik, ticari, fuar ziyareti, aile ziyareti, kültürel etkinlik amaçları için yapabiliyorsunuz. Bu vize türüne de kısa süreli vize deniliyor. Kısa süreli vize yani 90 günü aşmayan vize Schengen vizesi olarak da biliniyor. Gerekli belgeler şunlardır:
İşverenler için
- Pasaport
- Vize Başvuru Formunuz ve Taahhütnameniz
- Şirketinizin İmza Yetkilisi Tarafından Kaşeli ve İmzalı Olarak Düzenlenmiş Vize Talep Dilekçeniz
- SGK İşe Giriş Belgeniz ve SGK Hizmet Dökümünüz
- Ticaret ve Sanayi Odası Kaydınız
- Orijinal Faaliyet Belgeniz
- Vergi Levhası Kopyası
- Resmî Gazete İlanı Kopyası
- İmza Sirküleri Kopyası
- 2 Adet Biyometrik Fotoğrafınız
- Maaş Bordronuz
- Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileriniz
- Banka Hesap Cüzdanı Fotokopileriniz
- Nüfus Cüzdan Fotokopiniz
- Seyahat Sağlık Sigortası Poliçeniz
- Gidiş Dönüş Uçak Rezervasyonunuz ve Otel Rezervasyonunuz
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğiniz
- Pasaportunuzun Fotokopisi ve Eski Vizelerinizin Fotokopisi
Çalışanlar için
-
- Pasaport
- Vize Başvuru Formunuz ve Taahhütname
- Şirketinizin İmza Yetkilisi Tarafından Kaşeli ve İmzalı Olarak Düzenlenmiş Vize Talep Dilekçeniz
- Ticaret ve Sanayi Odası Kaydınız
- Orijinal Faaliyet Belgeniz
- Vergi Levhası Kopyası
- İmza Sirküleri Kopyası
- Nüfus Cüzdan Fotokopiniz
- Resmî Gazete İlanı Kopyası
- 2 Adet Biyometrik Fotoğrafınız
- Banka Hesap Cüzdanı Fotokopileriniz
- SGK Hizmet Dökümünüz, Emekli İse Emeklilik Cüzdan Fotokopiniz
- Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileriniz
- Seyahat Sağlık Sigortası Poliçeniz
- Gidiş Dönüş Uçak Rezervasyonunuz ve Otel Rezervasyonunuz
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğiniz
- Pasaportunuzun Fotokopisi ve Eski Vizelerinizin Fotokopisi
Almanya Vize İşlemleri İçin Evraklar Nasıl Hazırlanır?
Vize başvurusu yaptıysanız ve randevu saatiniz belli olduysa başvuruya giderken evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanmış olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bu noktada öncelikle alacağınız vize çeşidini belirlemeniz gerekiyor. Daha sonra belirlediğiniz vize çeşidi için istenilen evrakları öğrenmeniz gerekiyor. Almanya vizesi için gerekli olan genel belgeler şunlardır:
- Pasaportunuz
- Pasaportunuzun fotokopisi ve eski (Schengen) vizelerinizin fotokopisi
- Vize başvuru formunuz ve taahhütnameniz
- Almanya Başkonsolosluğuna yazılmış seyahat amacınızı açıklayan şahsi dilekçe?niz
- Nüfus cüzdanı fotokopiniz (T.C kimlik numarası yazılı olan)
- 2 adet biometrik fotoğrafınız ( Yeni çekilmiş olan)
- Vukuatlı nüfus kayıt örneğiniz ( Yeni tarihli ve anne baba bilgilerini de içeriyor olan)
- Gidiş dönüş uçak rezervasyonunuz ve otel rezervasyonunuz
- Seyahat masraflarına dair belgeleriniz
- Seyahat Sağlık Sigortası Poliçeniz
- Mesleki belgeleriniz gerekiyor.
Geçerli olan veya eski pasaportunuz başvuru tarihi zamanınıza göre son 5 yıl içerisinde herhangi bir Schengen ülkesinden vize almışsanız bazı verilerinizin Almanya vizesi başvurusu yapacağınız esnada bildirmenize gerek kalmayabiliyor. Son 5 yıl içerisinde bir Schengen ülkesine seyahat etmek için vizesi almadıysanız vize başvurunuzu yaparken parmak izinizi verme zorunluluğunuz bulunuyor. Bunun için vize başvurunuz esnasında direkt sizin bulunmanız gerekiyor. Almanya vize başvurusu yapacaksanız hazırlayacağınız belgelerin güncel tarihli olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı belgelerinizin de aslını sunmanız gerektiği zamanlar oluyor. Bu durumlarda ek evrak da istenebiliyor. Vize reddi almanız durumunda bir sonraki başvuru süreciniz de etkileneceğinden dolayı vize başvurusu yapacaksanız öncelikle ne için seyahat edeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Daha sonra yapacağınız seyahat amacınıza uygun bir şekilde gerekli olan evrakları eksiksiz ve hatasız doğru bir şekilde hazırlamanız gerekiyor. Randevu gününüz geldiğinde de belgelerinizi sunmanız gerekiyor. Sonrası Konsolosluğun vereceği karara kalıyor.
Almanya Vize Başvuru Belgeleri
Almanya’ya kısa süreli seyahat etmek istiyorsanız ve Schengen vize başvurusu yapmak istiyorsanız, bordo pasaport sahibiyseniz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız, oturum istemek için uzun süreli vize başvurusu yapacaksanız başvurunuzu yapmadan önce Almanya vizesi randevu almanız gerekiyor. 2022 yılına göre başvuru yapacağınız vize türünüze göre randevu almanız gereken başvuru merkezi ya da Konsolosluk yerleri değişebiliyor. Kısa süreli bir vize başvurusu yapacaksanız Almanya vizesi başvurularınızı Konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş başvuru merkezlerine yapmanız gerekiyor. Almanya Ulusal vize başvurusu yapacaksanız da randevu almanız için gitmeniz gereken yer direkt Türkiye’deki Almanya Konsoloslukları oluyor. Almanya Konsoloslukları ve Almanya Konsoloslukları tarafından yetkilendirilmiş olan başvuru merkezlerinin randevu almadığınız takdirde işleminizi gerçekleştirmediğini belirtmek istiyoruz. Başvuru yapacaksanız başvurudan önce kesinlikle ilgili birimde randevu almanız şartı konuluyor. Almanya Konsolosluğundan randevu aldığınızda belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor.Ancak kısa süreli Schengen vize başvurusu yapacaksanız ve bunun için randevu alacaksanız herhangi bir ücret ödemesi yapmanıza gerek olmuyor. Gerekli belgeler şunlardır:
Emekliler için
- Pasaport
- Pasaportunuzun Fotokopiniz ve Eski Vizelerinizin Fotokopiniz
- Vize Başvuru Formunuz ve Taahhütnameniz
- Almanya Başkonsolosluğuna Yazmış Olduğunuz Seyahat Amacınızı Açıklayan Şahsi Dilekçeniz
- 2 Adet Biometrik Fotoğrafınız
- Emekli Maaşınızı Aldığınız İlgili Banka Cüzdanınız ve Banka Kartı Fotokopiniz
- Banka Hesap Cüzdanınızın Fotokopileri
- Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileriniz
- Seyahat Sağlık Sigortası Poliçeniz
- GidişDönüş Uçak Rezervasyonunuz ve Otel Rezervasyonunuz
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğiniz
- Nüfus Cüzdan Fotokopiniz
Öğrenciler için
- Pasaport
- Pasaportunuzun Fotokopiniz ve Eski Vizelerinizin Fotokopiniz
- Vize Başvuru Formunuz ve Taahhütnameniz
- Almanya Başkonsolosluğuna Yazmış Olduğunuz Seyahat Amacınızı Açıklayan Şahsi Dilekçeniz
- 2 Adet Biometrik Fotoğrafınız
- Ziraat Odası Tarafından Size Verilen Güncel Tarihli Çiftçi Belgeniz
- Banka Hesap Cüzdanı Fotokopileriniz
- Tapu ve Araç Ruhsat Fotokopileriniz
- Seyahat Sağlık Sigortası Poliçeniz
- Gidiş Dönüş Uçak Rezervasyonunuz ve Otel Rezervasyonunuz
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğiniz
- Nüfus Cüzdan Fotokopiniz
Almanya vizesi nasıl alırım