Almanya İşçi Olarak Çalışmak
Almanya’da İşçi Olarak Çalışmak
Almanya işçi olarak çalışmak için Avrupa’nın en büyük sanayi ülkelerindendir. 1970’li yıllarda sanayi açısından önemli adımlar atılmış ve ülkede iş gücünün yeterli olmamasından dolayı yabancı ülkelerden işçiler getirilmiştir. Bu yıllarda Almanya’ya işçi olarak Türkiye’den binlerce işçi gitmiştir. Günümüzde ise Almanya’ya veya başka bir Avrupa Birliği ülkesine işçi olarak gitmek isteyen kişiler mesleklerini icra etme şansı yakalamaktadır.
Şu ana kadar Avrupa Birliği dışında bulunan ve Almanya’ya göç etmek isteyen kişiler için iki seçenek vardır. Bunlardan birisi Beyaz Liste’de yer alan bir meslekte çalışmaktır. İkincisi ise yüksek lisans derecesine sahip olan işçiler için tasarlanmış olan Mavi Kart sahibi olmaktır. 30 Eylül 2019 tarihindeki geri dönüş projesi kapsamında yeni bir alternatif daha ortaya çıktı. Bu proje ile yabancı uyruklu olan kalifiyeli işçiler için Puan Tabanlı Model projesi ile meslek eğitimini tamamlamış kişiler eğitiminin uygun olduğu işlerde çalışabilme imkânı elde etmektedir.
Bu güne kadar mesleki eğitim alan kişiler Almanya’ya gelerek mesleklerini icra edebilmekteydi. Puan Tabanlı Model projesi pilot bir projedir. Deneme amaçlı yapılmış olan proje için yıllık 1000 kişilik iş gücü alımı sınırı koyulmuştur. Her yıl en fazla 1000 yabancı uyruklu kişi proje kapsamında Almanya’ya gelerek işçi olarak çalışmaya başlayabilmektedir.
Üniversite mezunu olan ve diplomasının Almanya’da bulunan denkliğini alanlar Almanya’da kendilerine uygun bir iş bulursa Mavi Kart alıp Almanya’da çalışabiliyorlardır. Ayrıca yanlarında eşlerini, çocuklarını yani ailelerini getirebiliyorlardı. Ayrıca Mavi Kart sahipleri için Almanca mecburiyeti yoktu. Almanya’da çalışmak için diğer bir seçenek ise Beyaz Liste’de yer alan mesleki diploma sahibi olmaktı.
Almanya’nın eksiklik yaşadığı bazı meslekler şu şekildedir;
- Marangoz
- Berber/ Kuaför
- Duvar İşçisi
- Beton İşçisi
- Çatı Ustası
- Şoför
- Kasap
- Fırıncı
- Bahçıvan
- Boyacı
- Metal işleme
- Elektrik Mühendisi
Ülkede otel ve catering endüstrisi, depolama ve lojistik, endüstriyel teknik alanında çalışan eksikliği bulunmaktadır.
Almanya’da İşçi Olmak İçin Gerekli Şartlar
Almanya’da en az 60 meslekte 1 milyon 200 binden fazla kalifiyeli işçi açığı bulunmaktadır. Özellikle duvar ustası, elektrik mühendisi, marangoz, kuaför ve berber gibi çalışma alanlarında yeterli iş gücü sağlanamıyor. Almanya hükûmeti de yabancı işçi alımı yaparken başvuru sahibinin bu iş güçlerinden birisine girip girmediğine dikkat etmektedir. Düşük niteliğe sahip işçiler ise Almanya tarafından kabul edilmemektedir. Bunun için kişinin mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.
Yükseköğrenim görmüş olan kişilerin Almanya’ya gitmeden Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olduğunu ortaya koyan bir denklik belgesi alması gerekiyor. Bu denklik belgesi alınamıyor ise kişiler Almanya’ya gelerek meslek eğitimlerini tamamlayabilir. Ancak bunun için Almanca seviyesinin en az A2 seviyesinde olması gerekmektedir. Ayrıca kişi Almanya’da kaldığı sürece kendi masraflarını karşılayabilmelidir. Bunun için banka hesap dökümleri istenmektedir. Bu şartlar karşılanırsa Almanya başvuru sahibine 18 aylık bir vize vererek eğitim almasına imkân veriyor.
Mesleki eğitim veya üniversite diploması sahipleri Almanya’ya gitmeden önce ülkede yerleşik bir firma ile iş sözleşmesi imzalamalıdır. Eğer çalışacak bir iş bulamadıysanız kendi geçiminizi sağlayabileceğinizi ve Almanya kamu düzenini tehlikeye sokmayacağınızı kanıtlamanız durumunda Almanya’ya gidip iş arayabilirsiniz. Bunun için Almanca konuşabildiğinizi kanıtlamalısınız. Bu şekilde bir iş teklifi olmadan Almanya’ya gidebilirsiniz. Almanya’da geçici oturum izni ile 6 ay kalabilirsiniz.
Almanya’nın çalışma izni ülkenin istihdam ihtiyacına göre farklılık göstermektedir. En çok bilişim teknolojileri ve mühendislik alanında nitelikli eleman sıkıntısı yaşamaktadır. Diğer meslek gruplarında ise işverenin talebine göre alım yapmaktadır. Almanya’nın istihdam ihtiyacı Federal İstihdam Dairesine göre belirlenmektedir. Bilim insanları ve akademisyenler bu kontrollerden muaf tutulmaktadır.
Almanya’da işçi olarak çalışmak istiyorsanız ve bir iş bulduysanız çalışma izni başvurusunu firma yapmalıdır. Bunun için iş sözleşmesini imzalayıp firmaya ulaştırmalısınız. Çalışma izni alındıktan sonra Almanya Konsolosluğu’na çalışma izni vizesi başvurusu yapabilirsiniz.
Çalışma izni başvurusu yaparken Almanya’da bu işi yapabilecek kalifiyeli elemanın olup olmadığını bilmelisiniz. Çünkü Almanya Federal Devleti bu durumu kontrol etmektedir. Yani ülke içerisinde o iş için kalifiyeli birisi varsa ve işi yapmak istiyorsa vize başvurunuz reddedilmektedir.