Almanya Büyükelçiliği Ankara
Vize, vatandaşlık, oturum, doğum, ölüm vb. konularda Almanya Büyükelçiliği Ankara randevu hattından bir ziyaret tarih ve saati almanız mümkündür. COVID-19 Pandemisi kapsamında getirilen kısıtlamalar gereği 2021 Haziran’ına kadar çok daha seyrek verilen büyükelçilik randevuları, artık daha sık verilebilmektedir. Bunun için ilgili büyükelçilik randevu departmanına telefon ya da e-posta ile ulaşmanız yeterlidir. Kimlik bilgilerinizi, büyükelçiliği ya da konsolosluğu ziyaret etmek istediğini tarihi ve saati, ziyaret amacınızı randevu hattındaki görevliye bildirerek bir randevu planlamanız mümkündür. Hem büyükelçiliği hem de konsolosluğu ziyaret edecek olmanız durumunda, her ikisinin de Pandemi kapsamında aldığı önlemlere uygun davranmanız önemlidir. Maske-Mesafe-Hijyen kuralları büyükelçilik ya da konsolosluk sınırları içinde ihlal edilirse, yetkililer tarafından ziyaretinize son vermeniz istenebilir.
Almanya Ankara Büyükelçiliği Ankara İletişim
Büyükelçilik adres: Atatürk Blv. No. 114, Kavaklıdere, 06680, Ankara, Çankaya/Ankara (Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği, 06552, Çankaya, Ankara)
Almanya Ankara Konsolosluğu Mail Adresi
Almanya Ankara Konsolosluğu ile iletişime geçmenin en basit yollarından biri de mail adresi üzerinden ayrıntılı bir posta göndermektir. Vize, vatandaşlık, oturum, çalışma vb. konularda randevu alarak konsolosluğa şahsen başvuruda bulunmak isteyenler, telefon hattının yanı sıra Almanya Ankara Konsolosluğu mail adresini de kullanabilirler. Maillere dönüşler, yalnızca resmî web sitesi içinde yer almayan konularla ilgili olmaktadır. Eğer herhangi bir konuda almak istediğiniz bilgi, Almanya Ankara Büyükelçiliği resmî web sitesinde bulunuyorsa mailinize yanıt alamamanız olasıdır. Çünkü konsolosluk çalışma saatleri içindeki yoğunluk, danışanların maillerini web sitesi içinden okunamayan konulara ilişkin yanıtlamaya imkân vermektedir. Konsolosluk memurlarından vize belgeleriniz, başvuru formları ya da vize prosedürleri hakkında bilgi almanız mümkün değildir. Bu yüzden site içinden edinemeyeceğiniz her bilgi için Almanya Ankara Konsolosluğu ile koordineli olarak çalışan MyVize’ye başvurabilirsiniz.
Almanya Ankara Konsolosluğu Telefon Numarası
Almanya Ankara Konsolosluğu her departmanı, hizmet verdiği konu başlıklarına göre farklı telefon numarası ile ulaşılabilir durumdadır. Konsolosluğun vize departmanına telefon ile ulaşım sağladığınızda, yalnızca vize ile ilgili bilgi alabilmeniz ya da randevu oluşturabilmeniz mümkündür. Vize departmanları, yoğunluk yüzünden farklı konularda herhangi bir bilgi paylaşımı yapmamaktadır. Büyükelçiliğin konsolosluk bölümüne ilgili telefon numarası üzerinden ulaşmak için uygun zaman olarak çalışma saatleri tercih edilmelidir. Almanya Ankara Konsolosluğu, tıpkı diğer konsolosluklar gibi yıl içindeki resmî tatiller ve hafta sonları hizmet vermemektedir. Almanya Ankara Konsolosluğu ile bir vize randevusu ayarlamak için telefon numarası ya da mail tercih edilebilir. Konsoloslukla iletişim kurulamadığı durumlarda Vize Başvuru Merkezi MyVize ile iletişime geçmek başvuru sahiplerine zaman kazandırmaktadır.
Almanya Ankara Büyükelçiliği Çalışma Saatleri
Almanya Ankara Büyükelçiliği, yıl içindeki resmî tatiller ve hafta sonları dışında, hafta içi çalışma saatleri dâhilinde başvuruları ve ziyaretleri kabul etmektedir. Buna göre büyükelçiliğin çalışma saatleri aşağıdaki gibidir:
- Pazartesi: 09:00 – 16:00
- Salı: 09:00 – 16:00
- Çarşamba: 09:00 – 16:00
- Perşembe: 09:00 – 16:00
- Cuma: 09:00 – 14:00
Almanya Ankara Büyükelçiliği Vize Başvurusu
Almanya Ankara Büyükelçiliği’nden randevu almanız ve randevu gününüzde ilgili birimde şahsen bulunmanız vize başvurusu yapmanız için yeterlidir. Ancak büyükelçiliğe sunmanız gereken bilgilerin yer aldığı evrak dosyası, başvuru sürecinin en önemli kısmını oluşturur. Almanya bir Schengen üye ülkesidir ve Almanya’ya vize başvurusunda bulunmak için Schengen prosedürlerini yerine getirmeniz gerekir.
Almanya Ankara Büyükelçiliği’nden vize randevusu alarak gerekli evrakları ibraz eden bir kişinin başvurusu, konsolosluk memurları tarafından değerlendirilir.
Başvuru sahibinin, bir Schengen ülkesi olan Almanya’ya seyahat etmek istemesi durumunda ilgili ülkenin büyükelçiliğine bazı belgeleri sunması gerekmektedir. Eğer sadece Almanya’ya seyahat etmek istiyorsanız, başvurunuz Alman Büyükelçiliği’nde değerlendirilir. Ancak Almanya’nın dışında başka ülkeleri de aynı vize ile seyahat etmek istiyorsanız, bu kez başvuru süreci biraz daha farklı işlemektedir. Bu durumda başvurunuzu en uzun süre konaklayacağınız ülkenin büyükelçiliğine yapmanız yeterlidir.
Almanya Ankara Büyükelçiliği’nden vize başvurusu yapabilmeniz için aşağıdaki adımları tamamlamanız yeterlidir:
- Almanya vize başvuru formu doldurun.
- Bir vize talep dilekçesi yazın.
- Vize talep dilekçesinde almak istediğiniz vize türüne ve seyahat amacınıza mutlaka yer verin.
- Seyahatiniz sırasında giderlerinizi karşılayabileceğinize dair kanıtlar hazırlayın.
- Seyahat sağlık sigortası yaptırın. (En az 30.000 euro teminatlı)
- Davetiye ile Almanya vizesi almak istiyorsanız Almanya’da ikamet eden tanıdığınızdan davetiye edinin.
- Öğrenciyseniz transkript ve öğrenci belgenizi mutlaka hazırlayın.
- Medeni durumunuza ilişkin e-devlet belgesi alın.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneğinizin bir çıktısını belgelerinize ekleyin.
- Adli sicil kaydınızın olmadığına dair çıktı alın.
- Almanya Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu’na şahsen gitmek için randevu alın.
Almanya Ankara Konsolosluğu Vize Randevusu
Almanya Ankara Konsolosluğu vize departmanından, çalışma saatleri dâhilinde vize randevusu almak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir:
- Hangi tür Almanya vizesi almak istediğinizi belirleyin. (Almanya turist vizesi, ticari vize, aile birleşimi vs.)
- Seyahat amacınıza en uygun vize türü için Almanya Ankara Konsolosluğu’na hitaben vize talep dilekçesi yazın.
- Vize başvuru formunu web sitemizden edinin ve eksiksiz doldurun.
- Avrupa Birliği’nin kabul ettiği aşılardan birini tam doz olarak yaptırdığınıza dair aşı pasaportu alın.
- En az 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırın.
- Finansal durumunuzu belirten belgeleri edinin. (maaş bordrosu, banka hareketleri)
- Öğrenciyseniz ve bir okul davetiyesi ile öğrenci vizesi almak istiyorsanız Almanya’daki okulunuzdan davetiye alın.
- Ticari vizeye başvuracaksanız işvereninizden vize için izin dilekçesi alın.
- Seyahat boyunca kendi giderlerinizi karşılayabileceğinizi kanıtlayan bilgileri vize talep dilekçenizde sunun.
- Çalışansanız işyerindeki pozisyonunuz, istihdam süreniz gibi bilgileri paylaşmayı unutmayın.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneğinizi belgelere ekleyin.
- “Adli sicil kaydı yoktur.” Evrakını e-devlet üzerinden barkodlu bir biçimde indirin.
- Almanya’ya gidiş-dönüş biletlerinizi gerekli evrak dosyasına mutlaka ekleyin.
- Son olarak Almanya Ankara Konsolosluğu vize randevusu almak için ilgili vize departmanına telefonla ya da e-posta ile ulaşın.
- Kimlik bilgilerinizi, Almanya Konsolosluğu’nu ziyaret etmek istediğiniz tarih ve saati, ziyaret amacınızı hattaki görevliye bildirerek randevunuzu alın.
Almanya Ankara Büyükelçiliği’nden Randevu Nasıl Alınır?
Almanya Ankara Büyükelçiliği birimleri ile resmî işlem başlatmak isteyenler, randevu almak zorundadır. Randevusuz hiçbir vatandaşın başvurularını değerlendirmeyen konsolosluk ve büyükelçilik departmanları, çalışma saatleri içinde ziyaret edilebilirdir. Ancak COVID-19 Pandemisi kapsamında an itibarıyla, sadece başvuru sahiplerinin büyükelçiliğe ya da konsolosluğa girişine izin verilmektedir. Başvuru yapacak olan kişinin dışında, randevusu olmayan bir başka kişi hijyen kuralları gereği büyükelçilik ve konsolosluk binasına kabul edilmemektedir.
Almanya Ankara Büyükelçiliği randevu vermek için belirli departmanlarını görevlendirmiştir. Bu departmanlara e-posta ya da telefonla ulaşarak randevu alınabilir. Kimlik bilgileri, randevu günü ve saati ve yapılmak istenen işlem hakkında bilgi vermeniz durumunda büyükelçilikten randevu alabilirsiniz.
Bunların dışında büyükelçiliği randevu günü ve saatinde ziyaret edecek olan tüm başvuru sahipleri yanlarında, yapacakları işlemle ilgili belgeleri mutlaka bulundurmalıdır. Konsolosluk ya da büyükelçilik, başvurunuza konu olan işlemle ilgili belgelerin listesi hakkında size herhangi bir bilgi paylaşımı yapmaz. Bunun için Alman Büyükelçiliği randevunuza, ilgili birime ibraz edeceğiniz belgeler hakkında ayrıntılı bilgi edinerek gitmeniz sizin için çok daha yararlı olacaktır.
Almanya Vizesi Almak İçin Aşı Pasaportu
25 Haziran 2021’de açıklanan kararla artık Almanya vizesi almak için aşı pasaportu sahibi kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaktadır. Koronavirüs’e (SARS-CoV-2) karşı tam aşılı olmayan kişiler Türkiye Cumhuriyeti’nden Almanya’ya seyahat edemezler. Dolayısıyla Almanya Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız mutlaka aşı pasaportu almanız gerekmektedir. Aşı pasaportunuzu Almanya’nın da içinde olduğu Avrupa Birliği kararları doğrultusunda listelenen aşılardan birini tam doz yaptırarak alabilirsiniz. Aşınızı yaptırmanız durumunda turistik, ticari, transit vize ve aile ziyareti, aile birleşimi, Erasmus gibi vizeler için başvuru yapabilirsiniz.
Henüz 12 yaşını doldurmamış ve aşılanmamış kişiler, en az bir tam aşısını yaptırmış ebeveyni eşliğinde testinin (PCR testi veya antijen testi) negatif olduğuna dair kanıt ile ülkeye girebilirler. 6 yaşın altındaki çocukların negatif test zorunluluğu bulunmaz.
Almanya vizesi için aşı pasaportu alma konusunda ayrıntılı bilgi almak için MyVize ile iletişime geçebilirsiniz.
Almanya Ankara Büyükelçiliği Görev ve Yetkileri
Almanya Ankara Büyükelçiliği, özellikle vize başvurularını kabul etme hususundaki görev ve yetkileri bakımından ön plana çıkmaktadır. Büyükelçiliklerin tümünde geçerli olmak üzere, temsil edilen devletin çıkarlarını konuk olunan ülkede temsil etmek ve korumak kurumların başlıca görevidir. Bunların dışında ev sahibi ülke ile temsil ettiği devlet arasında önemli bir köprü görevi gören büyükelçilikler, resmî ilişkileri de büyük oranda etkilemektedir. Bulunduğu ülkede yer alan Alman vatandaşlarının da çıkarları için bir kurum olarak Alman Büyükelçiliği de hem devlet hem de vatandaş odağında hizmet vermektedir. Büyükelçilik binası, temsil ettiği ülkenin kendi toprağı olarak sayılmaktadır. Dolayısıyla büyükelçi ve ailesi, elçilik binasında dokunulmazlığa sahip olduğu gibi, ikamet ettikleri yerde de aynı diplomatik kurallar geçerlidir. Peki madde madde açıklamak gerekirse Almanya Ankara Büyükelçiliği görev ve yetkileri arasında hangi başlıklar öne çıkar?
Almanya Ankara Büyükelçiliği Görev ve Yetkileri Hakkında 2022
- Almanya Ankara Büyükelçisi hükûmet tarafından yabancı bir devlete gönderilen, mensup olduğu devleti temsil edilen ve devletin çıkarlarını koruyan bir yetkilidir.
- Almanya Ankara Büyükelçiliği ise Alman vatandaşlarının ve Alman tüzel kişilerin ev sahibi ülkedeki çıkarları için resmî yetkileri elinde bulunduran bir yapıdır.
- Büyükelçilikte bir konsolosluk bölümü de bulunmaktadır ve konsolosluk bölümleri Almanya vize, vatandaşlık, kimlik kartı, oturum vs. konularda başvuranların işlemlerini değerlendirmektedir.
- Almanya’nın Ankara’da bulunan büyükelçiliğine vize işlemleri için başvurmanız durumunda başvurunuz, gerekli evrakların incelenmesi ile birlikte sonuçlandırılır.
- Alman Ankara Büyükelçisi, vize verme konusunda tek karar mercisidir.
- Konsoloslukların görev ve yetkileri, konuk olduğu devletin yasalarına müdahale edecek denli geniş değildir.
- Alman Konsoloslukları hem temsil ettiği Almanya’nın vatandaşlarına hem de konuk olduğu ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlarına vize konusunda hizmet vermektedir.
- Alman Konsolosluğu ve Büyükelçiliği, randevusuz herhangi bir resmî işlem başlatmazlar.
- COVID-19 Pandemisi kısıtlamaları kapsamında görev ve yetkileri yasalar çerçevesinde düzenleme ve askıya alma hakkını saklı tutmaktadırlar.
- Alman Büyükelçiliği ve Konsolosluğu, pasaport ve vize verilmesi konusunda değerlendirmeleri kendi inisiyatiflerine göre yaparlar. Konsolosluk memurları, vatandaşları için belge düzenleme, değiştirme veya yenileme, Türkiye’ye veya Türkiye üzerinden üçüncü bir ülkeye seyahat eden yabancılara vize verme haklarına sahiplerdir.
- Almanya Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti ile diplomatik, ekonomik, sosyal ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesinde de rol oynar. Konsolosluk memurlarının en önemli görevlerinden biri ev sahibi ülke hükûmeti ve çeşitli sosyal çevrelerle aktif olarak geniş bağlar ve dostane ilişkiler geliştirmektir.
- Ayrıca Alman Büyükelçiliği temsil ettiği Almanya devletinin farklı alanlarda propagandasını yapmak için de çeşitli yasal kanalları kullanırlar.
- Bunların dışında ev sahibi ülkenin ekonomi, ticari, bilimsel ve teknolojik, kültürel, eğitimle ilgili ve diğer alanlardaki durumunu inceler ve Alman hükûmetine rapor verir.
- Alman vatandaşlarının ve tüzel kişilerin çıkarları da yine Almanya hükûmeti adına Almanya Büyükelçiliği’nin koruması altındadır. Alman vatandaşları, konsoloslukların himayesi altına girme hakkına sahiplerdir. Vatandaşların her türlü güvenlik, mülkiyet vb. haklarını meşru menfaatler çerçevesinde korur ve gözetir. Bu konularda Türkiye Cumhuriyeti’nde herhangi bir ihlal meydana gelirse bunları Alman hükûmetiyle paylaşır. Ayrıca Alman vatandaşlarının tüm çıkarlarını gözetmek konusunda çeşitli meşru önlemler alma hakkını da elinde bulundurur.
- Herhangi bir Alman vatandaşı ayrımcılığa, ırkçılığa, haksızlığa ya da suç teşkil edebilecek başka bir eyleme maruz kaldıysa bununla ilgili araştırma ve yaptırımda bulunmak üzere kendi hükûmetlerine bilgi verme yetkisini de elinde bulundurur.
- Bir Alman vatandaşının gözaltına alınması durumunda Alman Büyükelçiliği, kendi meşru görev ve yetkileri kapsamında gözaltındaki kişiyle bağlantı kurma hakkına da sahiptir.
- Bunların dışında Alman ve Türk vatandaşları ya da iki Alman vatandaşı arasındaki medeni durum değişikliklerinde de hizmet verme görevi Almanya Ankara Büyükelçiliği’ne aittir.
- Vatandaşlık, evlilik, doğum, ölüm gibi birçok durumda da Alman Büyükelçiliği belge düzenleyebilir.
- Yine kendi vatandaşlarının resmî tüm işlemlerinde ve yabancı vatandaşların vize, vatandaşlık, oturum gibi işlemlerinde imza yetkisine büyükelçilik sahiptir.
- Konsolosluk bölümünün görevleri arasında yer alan bir diğer konu ise Alman vatandaşlarının miras işlemleridir. Ev sahibi devletin yasalarını ilgilendirmeyen meşru birçok miras işlemi, Alman Konsolosluğu’nun karar mekanizması dâhilindedir.
- Büyükelçilik, başta büyükelçi olmak üzere tüm memurlarının kullandığı ulaşım araçlarını denetleme ve gerekli kontrollerini yapma hakkına da sahiptir.
- Almanya, anlaşmalı olduğu herhangi bir devletin, hâlihazırda büyükelçiliğini bulundurduğu ülkedeki konsolosluk işlerini üstlenebilir. Yani örneğin Macaristan’la uluslararası bir sözleşme imzalanması durumunda, Macaristan’ın Türkiye’deki büyükelçilik işlemlerini başka bir ülke üstlenebilir ve büyükelçilik üçüncü bir ülkeyi temsil edebilir.
- Almanya’da oturum izni almak için başvuruda bulunmak isteyen herkes, işlemlerin değerlendirilmesi üzere büyükelçiliğe şahsen gitmek zorundadır.