ALMANYA ANKARA ANTLAŞMASI
İlk kez 1959 yılında Avrupa Birliği üye ülkeleri arasına katılmak için başvuruda bulunan Türkiye Cumhuriyeti devleti, o yıldan beri Avrupa Birliği üyeliği müzakerelerine dâhil olmaktadır. 1958 yılında kurulmuş olan Avrupa Birliği’nin o zamanki adı Avrupa Ekonomi Topluluğu şeklindeydi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk üyelik başvurusundan sonra, Avrupa Ekonomi Topluluğu ortak bir komisyon kurulmasına karar vermiştir ve Türkiye ile müzakere başlatmıştır. Söz konusu müzakereler sonucunda ise 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara’da Ankara Antlaşması imzalanmıştır. İmzalanan Ankara Antlaşması kapsamında 3 aşamalı bir ekonomi ve ticaret politikasının yürürlüğe girmesine karar verildi. Ve Ankara Antlaşması, Avrupa ülkelerine ilişkin vize işlemleri şartlarının daha uygun hâle getirilmesini de kapsamaktaydı. Bu bakımdan Ankara Antlaşması, bu topluluğa üye olan tüm ülkeler gibi, Almanya vizesi alma sürecinin, Almanya vizesi işlemleri ve protokolleri ile Almanya vize koşullarının daha da kolaylaştırılmasının önünü açan bir antlaşmadır.
Ankara Antlaşması’na göre, Avrupa Birliği ya da o zamanki adı ile Avrupa Ekonomi Topluluğu, 1963 ile 1970 yılları arasındaki dönemde Türkiye’ye ekonomi yardımı yapmak için karar almıştır. 1970 yılında ise Ankara Antlaşması’na ek olarak Ek Protokol maddeleri kabul edilmiştir. Ankara Antlaşması yürürlüğe girdikten sonra ortaya bazı anlaşmazlıklar da çıkmıştır. Örnek vermek gerekirse; Avrupa Ekonomi Topluluğu protokol maddelerini sadece ticari ve ekonomik alanlarda uygulamaktaydı ve topluluğun aldığı siyasi kararlara Türkiye’nin herhangi bir müdahalede bulunmasını istemiyordu. Türkiye, Avrupa Ekonomi Topluluğu tarafından alınan siyasi kararlarda herhangi bir söz sahibi değildi. Bu yüzden de Türkiye, topluluğun tüm siyasi pozisyonlarında dışlanmaktaydı. Bunun dışında herhangi bir anlaşma durumunda da Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Adalet Divanı’na başvuruda bulunması da önlenmekteydi. Daha sonrasında alınan ek karar ve protokoller ile Türk vatandaşları ve işletmecilere özgü olacak şekilde birtakım haklar ve imtiyazlar verilmesi kararı alındı.
Almanya Ankara Antlaşması Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli?
Türkiye Cumhuriyeti, 1959 yılında ilk kez Avrupa Birliği’ne başvurmuş, bu başvuru sonrasında ise 1963 yılında Ankara’da kurucu üye ülkeler ile Ankara Antlaşması’na imza atmıştır. Bu antlaşmanın temelinde ise anlaşmayı imzalayan ülkelerin karşılıklı olarak göç etme şartlarını daha kolay hâle getirme anlayışı yatmaktaydı. Ankara Antlaşması ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Almanya’ya vize almak Avrupa Birliği’ne üye olmayan diğer ülkelere nazaran daha kolaydır. Ankara Antlaşması ile birlikte Almanya vize işlem şartları yerine getirildiğinde her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Almanya ve herhangi bir başka Avrupa ülkesinde kolayca oturma izni alabilmektedir. Peki Ankara Antlaşması vizesi hangi ülkelerde geçerli? Ankara Antlaşması hangi ülkeleri kapsıyor?
Sadece Almanya vizesi işlemleri için geçerli olacak şekilde değil, Avrupa Birliği’ne üye olan bütün ülkeler için Ankara Antlaşması kapsamında büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. Ankara Antlaşması Avrupa Birliği üyeliği bulunan bütün ülkeler için geçerlidir. Avrupa Birliği üyeliğini sona erdiren İngiltere ile artık Ankara Antlaşması kapsamında İngiltere vizesi alınması mümkün değildir. Ancak hâlen Avrupa Birliği üyeliği bulunan Almanya, Belçika, Hollanda Danimarka gibi ülkeler başta olmak üzere tüm Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye arasındaki antlaşma geçerliliğini hâlihazırda korumaktadır. İngiltere 2020 yılında Avrupa Birliği’nden ayrılmıştır. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ile antlaşmanın geçerli olduğu ülke sayısı 27’ye düşmüştür.
Almanya Ankara Antlaşması ne zaman bitiyor?
Avrupa’da ECAA olarak da tanımlanan Ankara Anlaşması 2021 yılı itibarıyla hâlen geçerliliğini korumaktadır. İngiltere’nin Brexit ile Avrupa Birliği üye ülkeleri arasından ayrılması nedeniyle bu İngiltere’ye olan göçmenlik ve vize işlemleri antlaşmanın kapsamından çıkarılmıştır. Ancak hâlen diğer Avrupa Birliği ülkelerinde antlaşma geçerliliğini korumakta ve bazı Avrupa Birliği ülkelerine vize işlemleri diğer ülkelere kıyasla daha kolay olmaktadır. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına daha olumlu bir tutuma sahip olan İspanya’ya Ankara Antlaşması çerçevesinde vize alabilmek daha sorunsuz olabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, İspanya’ya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine bu Ankara Antlaşması sayesinde çalışma vizesi veya oturum izni alabilmekte, bu ülkelerde iş kurabilmektedirler.
Almanya Ankara Antlaşması Şartları
- Ankara Antlaşması ile elde edilen en önemli imtiyazlardan biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelere oturum izni alabilmek için başvurabilmeleridir.
- Ankara Antlaşması ile aynı zamanda Avrupa Birliği’nin herhangi bir başka üye ülkesinden oturum izni alanlara diğer Avrupa Birliği üye ülkelerinde vizesiz serbestçe dolaşma hakkı da vermektedir.
- Ayrıca Ankara Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde çalışma ya da iş kurma izni için de hak tanımaktadır.
Almanya Ankara Antlaşması Vizesi Geçerli Olan Ülkeler
- Yunanistan
- Slovenya
- Macaristan
- İrlanda
- Hollanda
- Hırvatistan
- Lüksemburg
- Romanya
- Portekiz
- Polonya
- Malta
- Kıbrıs
- Avusturya
- Çek Cumhuriyeti
- İtalya
- İsveç
- İspanya
- Litvanya
- Letonya
- Fransa
- Finlandiya
- Estonya
- Danimarka
- Bulgaristan
- Belçika
- Almanya
Almanya Ankara Antlaşması Vizesi için Gerekli Evraklar
Ankara Anlaşması ile Avrupa Birliği üyesi bütün ülkelere oturma izni veya çalışma izni için başvurulabilmektedir. Diğer bütün Avrupa Birliği ülkeleri gibi Almanya’ya da Almanya vizesi için başvurabilmekte, Almanya vizesi işlemlerini ve protokollerini eksiksiz bir şekilde yerine getirdikten sonra Almanya vize onayı alabilmektesinizdir. Ankara Antlaşması vizesi almak için 3 aşamalı olarak ilerleyen bir işlem süreci vardır. Bu üç aşamayı tamamlayanlar, Avrupa Birliği üye ülkelerinden oturma izni ve çalışma izni vizesi hakkı elde ederler. Fakat alınan çalışma ya da oturum izninin protokolleri, Almanya vizesi onayı aldıktan sonra da devam edebilmektedir.
- Oturum ve çalışma izni aldığınız ülkede öncelikle bir yıl geçirmelisiniz.
- Geçirdiğiniz bu ilk yıldan itibaren, şartları uygun olarak yerine getirdiğiniz takdirde oturma süreniz üçer yıllık süreler ile uzatılmaktadır.
- Ülkede oturma izni vizesi aldığınız beş yılın sonundaysa koşulları tam olarak yerine getirmeniz durumunda süresiz oturum hakkı kazanırsınız.
Ankara Antlaşması vizesi için onay alabilmenizin koşulu gerekli tüm evrakların eksiksiz olması ve doğru beyan içermeleridir. Ankara Antlaşması vizesi için gerekli evraklar aşağıda verilmiştir:
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı örneği
- Ankara Antlaşması vizesi Başvuru formu
- Gelir belgesi
- En az 6 ay geçerliliği olan pasaport
- Adli sicil kaydı (sabıkanızın olup olmadığına ilişkin belge)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Sağlık sigortası kaydı ve SGK tam hizmet dökümü
- Diplomanız
- İkametgâh kaydı
- Evlilik cüzdanınızın fotokopisi
- Uluslararası aile cüzdanı örneği
Bunların dışında Ankara Antlaşması ile vize almak için gerekli temel evrakların yanı sıra,
- aldığınız eğitimler,
- almaya hak kazandığınız sertifikalar,
- iş deneyimleriniz,
- ve işlerinizden edindiğiniz referanslarınız,
da dosyanıza eklenmelidir.
Şayet Türkiye Cumhuriyeti’nde serbest çalışan statüsüne sahip iseniz veya kendinize ait olan bir işiniz var ise, işinizle ilgili ticari sicil kaydı, vergi levhanız, imza sirküleri, muhasebe kayıtları ve şirketinize ait banka hesaplarının dökümleri gibi evrakların da dosyanıza eklenmesi gerekmektedir. Bu evrakları başvuru dosyanıza eklemeniz onay almanıza büyük ölçüde olumlu katkı sağlayacaktır. Başvuru dosyanıza ekleyeceğiniz bu evraklar, oturma izni almak istediğiniz ülkede kimseye ihtiyaç duymadan yaşamınızı sürdürebileceğinizi kanıtlar nitelikte olmalıdır. Şayet oturma izni vizesi almak istediğiniz ülkede bir iş kurma planınız var ise, dosyanızda bu plandan da bahsetmeniz, gerekli evrakları eklemeniz ve planınızı ayrıntılı bir şekilde açıklamanız gerekir. Gerekli evraklarınızı (pazar araştırmaları, finans çizelgeleri, reklam planlamaları vb.) mutlaka eklemeniz, başvurunuzun olumlu bir şekilde sonuçlanması için çok önemlidir.