×

Categories

Almanya Oturum İzni

Almanya oturum izni (oturma izni), Schengen vizesinin aksine, altı ayda bir Almanya'da 90 günden fazla kalma hakkı veren bir belgedir. Yani, oturma izni ile kalıcı olarak (geçerlilik süresinin tamamı boyunca) Almanya'da yaşayabilirsiniz. İkamet Yasası (AufenthaltsG), oturma izni almak için bir yabancının Almanya'ya ulusal vize ile girmesi gerektiğini açıkça belirtir. Almanya’ya Schengen vizesi ile girerek oturma izni başvurusunda bulunursanız, büyük olasılıkla reddedilirsiniz.

Ulusal vize veya D Kategorisi vize, ülkeye gelip Yabancılar Ofisi’ne başvurabilmeniz için yurtdışındaki Alman Konsolosluğu tarafından verilen bir giriş vizesidir. Oturum izni önceden bir saat veya bir günde verilirdi, şimdi 4 - 5 haftaya kadar sürebilmektedir.

D kategorisi ulusal vize, altı ayda bir ülkede 90 günden fazla kalmanıza izin veren uzun süreli bir vizedir. Böyle bir vize iş, eğitim, tıbbi tedavi veya aile birleşimi amacıyla verilir. Başvuru sahibi vize başvurusunda bulunur ve ülkesindeki Alman konsolosluğunda mülakata alınır.

D kategorisi vize almak için konsolosluk, Almanya'da oturma izni (oturum izni) almayı planladığınız tüm belgeleri sağlamalıdır. Konsolosluk belgeleri Almanya'ya, Yabancılar Dairesi'ne gönderir ve Ofis, 4-6 hafta içinde size giriş vizesi (ve vardığınızda oturum izni) verip vermeyeceğine karar verir. Size ulusal vize verildiyse, ülkeye vardığınızda size oturma izni de verilecektir.

Geçici oturma izni, altı ay içinde Almanya'da 90 günden fazla yaşama hakkı verir. Aslında, oturma izni "uzun" bir vizedir, Schengen vizesi ile aynıdır, yalnızca altı ayda bir Almanya'da 90 günden fazla kalma hakkı ile (örneğin, oturma izni ile Almanya'da kalabilirsiniz). Dil öğrenmek için bir yıl boyunca Almanya). Oturma izni ayrıca size Schengen anlaşmasının diğer ülkelerine (Schengen vizesi gibi) seyahat etme ve bu ülkelerde kalma hakkı verir (altı ayda en fazla 90 gün)

Almanya Oturum İzni Nasıl Alınır?

Almanya'da oturma izni almak için, Yabancılar Dairesi'nin (Almanca: Ausländerbehörde) yerel bürosuna başvurmanız gerekir. Başvurmanız durumunda sağlanması gereken belgeler hakkında doğru bilgi edinmek ve uygun bir başvuru formu elde etmek için bir danışmanlık hizmeti almanız çok isabetli olacaktır. Ayrıca Almanya'da oturma izni almak için genellikle aşağıdaki koşulları yerine getirmelisiniz:

  • En az 5 yıldır Almanya’da oturmalısınız.
  • Kendinizi ve ailenizi geçindirecek kadar geliriniz olmalıdır. Başvuru sahibi tarafından, devletin maddi desteği olmaksızın kendisinin ve ailesinin maddi ihtiyaçlarının bağımsız olarak sağlanması.
  • A2 seviyesinde Almanca konuşmalı ve bunu kanıtlamalısınız.
  • En az 60 ay boyunca Almanya’ya özel katkı payları ödemiş olmalısınız. Aynı zamanda, katkıların miktarı önemli değildir. (En az 60 ay ödenmiş Emeklilik Sigortası primi.)
  • Dairenizin size ve ailenize yetecek kadar tanımlanmış bir alanı olmalıdır. Her federal eyalette yaşam alanı gereksinimleri farklıdır.
  • Çalışma izniniz olmalıdır.
  • Oryantasyon kursunu başarıyla tamamlamış olmalısınız.
  • Herhangi bir ciddi yasa dışı faaliyette bulunmamış olmanız gerekir. Günlük 90'dan fazla olmayan para cezası veya üç aya kadar ertelenmiş hapis cezası şeklindeki cezalar genellikle çok önemli değildir.

Peki Almanya’da ev alarak oturma izni çıkarılabilir mi? Gayrimenkul satın almak oturma izni almayı garanti etmez. Bununla birlikte, yılda 183 günden daha az bir süre için bile ikamet etmek ve yaşamak, Alman vergi makamlarının bir kişiyi vergi mükellefi olarak tanımlamasına neden olabilir. Mülk kiralanırsa, böyle bir risk yoktur. Detaylı bilgi için Vize Başvuru Merkezi'mizi hemen arayabilirsiniz.

Almanya Oturum İzni Kaç Günde Çıkar?

Oturum izni sonuçlanma süreleri başvuruda bulunduğunuz Alman Konsolosluğu’nun çalışma yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Bunun dışında oturum izni başvurularının sonuçlanması ortalama 4 ila 6 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Almanya Oturma İzni Başvurusu

Almanya, AB ve diğer bazı ülkelerin vatandaşı olmayan bir kişinin vizesiz Almanya'ya girmesine izin verilmez. Almanya'da uzun süre kalmak için, ülkede çalışma veya okuma izni içerebilen özel bir kişisel oturma izni başvurusu yapmanız gerekir, ancak bu izin süresi sınırlıdır ve sürekli olarak yenilenmesi gerekir. Almanya'da süresiz ikamet ve çalışma hakkı veren belge oturma iznidir.

Bir diğer oturum izni türü için gerekli Mavi Kart (Blaue Karte), herhangi bir AB ülkesine istihdam için gelen yüksek nitelikli uzmanlar için tasarlanmış özel bir oturma izni türüdür. Mavi Kart, yenileme ve fesih imkânı ile iş sözleşmesi süresince (en fazla 4 yıl) geçerlidir.

Yabancı bir vatandaşa Federal Almanya Cumhuriyeti'nde kalma hakkı veren belgeler listesinde, oturma izni, çalışma alanında en büyük hakları ve pratik kısıtlamaların olmamasını sağlar. Ancak oturma izni bir kimlik belgesi değildir ve bir yabancının pasaportunun yerini almaz.

Almanya'da oturma iznine benzeyen ve ülkede süresiz ikamet ve çalışma hakkı veren bir diğer belge ise Avrupa Birliği Uzun Süreli Oturma İzni'dir. Bu belge, sahibine neredeyse tüm AB ülkelerinde ikamet etme hakkı verir.

Oturma izni aşağıdaki nedenlerle sona erebilir ve bu durumlarda oturum izni başvurusu yenilenmelidir:

  • Oturum izni sahibi ülkeden çıkarılırsa
  • Oturma izni sahibinin geçerli bir pasaportu yoksa
  • Oturum izni sahibi uyruğu değiştirirse
  • Oturma izni sahibi, 6 aydan fazla bir süre için Almanya'yı terk ederse

Almanya oturum izni nasıl alınır?

Almanya oturum izni nasıl alınır?

Almanya’da Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler

Oturma izni almak için, bir kişinin aşağıdaki belgeleri Yabancılar Dairesi'ne sunması gerekir:

  • Oturma izni başvurusu mektubu
  • Geçerli bir pasaport,
  • Almanya'da geçerli bir oturma vizesi
  • biyometrik fotoğraf
  • İş sözleşmesi ve işverenden alınmış belge,
  • Banka ekstreleriniz (sizin ve eşinizin)
  • Emekli sandığı sigortası ve sağlık sigortası kanıtı,
  • Kira sözleşmesi ve ev sahibi tarafından doldurulmuş sertifika,
  • Almanca bilgisinin kanıtı, B1 seviyesi.

Almanya Oturum İzni Ücreti

Almanya’da oturum izni almak için ödemeniz gereken ücreti konsolosluk tahsil eder. Bu ücret danışmanlık hizmeti ve diğer giderler söz konusu olduğunda değişebilmektedir. MyVize’den Almanya oturum izni ücretleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Avrupa Birliği Oturum İzni

Almanya vatandaşlığınız yoksa ama Almanya’da çalışıyorsanız veya Türkiye’de yaşıyor ve Avrupa Birliği oturum izni almak istiyorsanız, Almanya vize işlem ve bazı protokolleri şartları yerine getirdiğiniz takdirde Almanya vize veya diğer adıyla oturma izni alabilirsiniz. Oturma izni adıyla da bilinen Almanya vizesi, en az 4 yıl boyunca Almanya’da çalıştıktan sonra verilmektedir. Almanya oturum izni almanın birtakım şartları vardır:

  • Almanya’da 4 yıl işçi olarak çalışmak
  • 4 yıl araştırmacı olarak Almanya’da bulunmak
  • Almanya üniversitelerinden 2 veya 4 yıllık bir diploma alıp 2 yıl Almanya’da çalışmak
  • Avrupa Birliği mavi kart sahibi olmak ve en az 33 ay Almanya’da bulunmak
  • Serbest meslek sahibi olarak Almanya’da 3 yıl çalışmak
  • Serbest çalışan olarak Almanya’da 5 yıl çalışmak
  • Bir Alman vatandaşının aile üyesi olmak ve 3 yıl Almanya’da yaşamak
  • Sığınmacı veya mülteci olarak Almanya’da 3-5 yıl bulunmak
  • Kişinin kendisini ve ailesini geçindirebilecek gelir düzeyine sahip olmak
  • Kişinin kendisini ve ailesini barındırabilecek bir yaşam alanına sahip olmak
  • Almanya’da bulunulan ve çalışılan süre boyunca emeklilik sigorta primi ödemiş olmak
  • En az B1 derecesinde Almanca biliyor olmak
  • Almanya’da yaşam testini geçmiş olmak

Almanya’da oturum izni almak için oturma süreniz sona ermeden başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için Alman Göçmenlik Bürosuna (Ausländerbehörde) başvurmalısınız. Büronun sizi yönlendireceği şekilde başvuru ücretini ödemeli, Göçmenlik Bürosu’ndan alacağınız formu doldurup gerekli diğer belgelerle birlikte teslim etmelisiniz. Gerekli belgeleri Göçmenlik Bürosu’ndan öğrenebilirsiniz. İstenen belgeler; pasaport, Almanya vize başvuru formu, sağlık sigortası onay belgesi, biyometrik fotoğraf, gelir belgesi, serbest çalışan iseniz vergi beyannamesi, Almanca dil belgesidir. Yetkililer size yüz yüze mülakat için randevu vereceklerdir. Eğer oturma iznini Alman vatandaşı eşi olarak almak istiyorsanız, mülakata mutlaka eşinizle birlikte gitmelisiniz.

Avrupa Birliği Oturum İzni Nasıl Alınır?

Halk arasında “AB vizesi” olarak da bilinen Almanya oturum izni, yabancı uyruklu bir kişinin Almanya’da süresiz yaşama hakkı kazanmasıdır. Oturum izni ile birlikte kişi, bir Alman vatandaşın sahip olduğu tüm haklara sahip olmakta, aynı zamanda Avrupa Birliği sınırları içindeki her ülkeye vizesiz gidebilmekte ve bu ülkelerde iş kurabilmektedir. Birçok avantaj sağlayan oturma iznini alabilmek için Almanya yasalarınca belirlenmiş olan bazı şartları yerine getirmek gereklidir. Bu şartlar; başvuran kişinin B1 düzeyinde Almanca bilmesi, Almanya’da resmi bir sağlık sigortasının olması, düzenli ve yeterli bir gelir sahibi olması, kalacak uygun bir yerinin olması gibi şartlardır.

Uzun süreli bir vize olan Almanya oturum iznine başvurmak için, Almanya vize işlem ve protokoller için başvurulan göçmenler bürosuna veya yabancılar dairesine başvuru yapılmaktadır. Almanya’da uzun bir süre yaşamayı isteyen herkesin bu izni alması gerekmektedir. Almanya vize işlemleri için başvurup oturma izni aldığınız zaman, uzun süre ülkede yaşama hakkına sahip olursunuz.

Almanya’da oturum izinlerinin 4 farklı türü vardır:

  1. Oturum İzni (Aufenthaltserlaubnis)

Standart oturum iznidir. Süresi, kişinin ülkede hangi amaçla bulunduğuna göre değişmektedir. Ülkeye çalışmak için gelenler, mesleki eğitim görenler, uluslararası hukuksal ve insani sebeplerden dolayı sığınmacı olanlar, ailevi sebeplerden dolayı göç edenler, Avrupa Birliği ülkelerinden birinde sürekli oturma izni olanlar, bu izne başvurabilmektedir.

  1. Yerleşim İzni (Niederlassungserlaubnis)

Süresiz olarak verilen oturma iznidir. Ülkede çalışıyor olması ve bir gelire sahip olması, sabıka kaydının olmaması, 5 yıldır ülkede yaşıyor olması, Almanca bilmesi gibi şartları vardır.

  1. AB Kalıcı Oturum İzni

Süresiz oturum iznidir. Kişi bu izinle diğer AB ülkelerinde dolaşma ve iş kurma hakkına da sahiptir.

  1. AB Mavi Kart

AB vatandaşı olmayan yabancı uyruklu insanlar, çalışmak için veya yükseköğrenim için bu izne başvurabilirler.

Avrupa Birliği Oturum İzni ile Seyahat

Almanya vizesi olarak bilinen oturum izni, vatandaşlara çeşitli imtiyazlar veren yasal bir haktır. Bu izin ile birlikte vatandaşlar Avrupa Birliği üyesi ülkelere herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın seyahat etmektedirler. Oturum izni almak, aynı zamanda vatandaşlık almanın da önkoşuludur. Almanya vize işlem ve prosedürlerinin eksiksiz yerine getirilmesi ve bazı şartların karşılanması ile herkes Almanya’da veya AB ülkelerinde oturma izni hakkını kazanmaktadır. Almanya vize işlemleri ile alınan oturum izninin birçok avantajı vardır.

Almanya devleti, kendi ülkesine yarar sağlayabilecek kişileri bu izni almaya teşvik etmektedir. Diğer ülkelere göre şartları daha kolay olan Almanya oturum izninin en büyük avantajı, yabancı uyruklu kişilere tüm Avrupa Birliği üye ülkelerine özgürce seyahat hakkı tanımasının yanı sıra bu ülkelerde çalışma, iş kurma ve süresiz barınma hakkı vermesidir. Sadece Almanya’da değil, diğer tüm AB üyesi ülkelerde geçerli olan bu hak, çalışmayı, iş kurmayı, yaşamayı ve barınmayı kapsayan bir haktır. Oturum izni alan yabancı uyruklu bir kişi, bu izni diğer aile bireyleri adına almış olur. Yani diğer aile bireyleri de bu haklardan eşit ölçüde yararlanırlar. Oturma izni alan herhangi birinin eşi ve çocukları da, AB üyesi ülkelerde özgürce dolaşma, çalışma, iş kurma hakkı kazanırlar.

Oturma izninin alınmasıyla AB üyesi ülkeleri olan Almanya, Fransa, Danimarka, Belçika, Finlandiya, İtalya, İspanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Hollanda, İrlanda, Portekiz, İsveç, Romanya, Letonya, Lüksemburg, Litvanya, Güney Kıbrıs,  Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Yunanistan’da başka bir belgeye gerek olmadan vizesiz seyahat edebilir, çalışabilir veya iş kurabilirler. Oturum izni ile elde edilen vizesiz seyahat, yaşama, çalışma ve iş kurma hakkı, Avrupa Birliğinin tüm üye ülkelerinde oturum izni kazanan tüm aile bireyleri için geçerlidir.

ÜST
Telefon Yol Tarifi WhatsApp